Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A politikai elitek nem engedik kitisztítani a pénzügyi rendszert, holott a globális adósságállományok brutális növekedése már nem jár együtt a GDP emelkedésével. Az első világháború lezárásának évfordulóján kiüresedett beszédeket hallhattunk, holott igazán aktuális lett volna a német-kínai párhuzam megvitatása. Washington katonai fenyegetései Peking címére az elmúlt napokban új szintre ugrottak.
Amerikai hadihajók Dél-Korea partjainál idén októberben. EPA/JEON HEON-KYUN

A világ adósságállománya mára eléri a globális GDP 318 százalékát -  ez több, mint 40 százalékponttal magasabb a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása előtti szintnél. A gigantikus pénzügyi buborékra jellemző adat, hogy az USA ingatlanárai jelenleg 8 százalékkal állnak magasabban, mint a 2006-os összeomlásuk előtt.  Eközben az amerikai részvénypiacokon magasabb árfolyam-nyereség rátát (P/E) látunk, mint akár 2008-ban, akár 1929-ben a Nagy Depresszió előestéjén.

Jön a depresszió, de nem kötjük az orrotokra

A politikai elitek azonban nem merik szembesíteni a szavazókat a gazdasági ciklusok természetével, és így jutottunk el oda, hogy tavaly az USA, az eurózóna, Japán és Kína összes adóssága tízszer gyorsabban nőtt, mint az összes GDP növekedésük.  Márpedig, ha a történelmet vizsgáljuk, akkor teljesen világos, hogy ezen brutális politikai felelőtlenség törvényszerűen bekövetkező negatív következményei messze túlnyúlnak a gazdaság határain. A Harvard Egyetem kutatójának tanulmánya szerint a pénzügyi összeomlást követő elhúzódó ínség gyorsan átcsap a kisebbségi csoportok vagy külföldi országok elleni ellenszenvbe, amely aztán zavargásokhoz, terrorista cselekményekhez, sőt háborúkhoz vezet.

Ehhez képest az első világháború lezárásának száz éves évfordulóján Párizsban teljesen kiüresedett beszédek egész sorát hallhattuk. Csupán a francia elnök vont párhuzamot a jelenlegi politikai feszültségek és az 1930-as évek között.  Merkel kancellár a teljes víziótlanságát az európai hadsereg ötletének felmelegítésével próbálta leplezni, holott nagyon is tudta, hogy azt nemcsak az USA, de Kanada, Norvégia, Lengyelország, a Baltikum és Törökország is ellenzi.

A német-kínai párhuzam

Káncz Csaba

A párizsi ünnepségbe sajnos nem fért bele egy igazán időszerű geopolitikai párhuzam felvázolása. A múlt század elején ugyanis a hétmérföldes léptekkel fejlődő Németország egyszercsak nyíltan megkérdőjelezte az Egyesült Királyság szupremáciáját a tengereken, és haditengerészetét nyaktörő ütemben kezdte el fejleszteni.  A két hatalom összeütközése szinte törvényszerűen vezetett el az első világégéshez.

Ehhez kísértetiesen hasonló napjaink felállása, amikor a hétmérföldes léptekkel fejlődő Kína egyszercsak nyíltan megkérdőjelezte az Egyesült Államok szupremáciáját a tengereken, és haditengerészetét nyaktörő ütemben kezdte el fejleszteni.  A két hatalom összeütközése mára a ’fantazmagóriák’ világából bizony a ’lehetséges’ kategóriába csúszott.

Valóban, Washington katonai fenyegetései Peking címére az elmúlt napokban új szintre ugrottak.  Eddig példátlan módon az USA külügyminisztériuma múlt pénteken közvetlenül felszólította Kínát, hogy vonja vissza rakétáit a Dél-kínai-tengeren fekvő, vitatott hovatartozású Spratley-szigetekről.

Mike Pence alelnök szerint pedig "teljes hidegháború" jön Kínával, ha Peking nem enged az USA számára fontos kérdésekben. Ide tartozik a piacokhoz való hozzáférés, a szellemi tulajdon kikényszerített átadásának/ellopásának befejezése, illetve a szabad hajózás a Dél-kínai-tengeren.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
Makro / Külgazdaság Egyre több szülő jelzi, hogy nem engedi iskolába gyermekét
Kormos Olga | 2021. április 13. 13:58
Egyre több gyerek, szülő, tanár és szervezet ad hangot annak, hogy az általános iskolák április 19-re tervezett nyitása szembe megy a józan ésszel. Nemcsak azért, mert a járványadatok továbbra is elképesztően aggasztóak, de a pedagógusok oltása sem alakított még ki megfelelő immunitást.
Makro / Külgazdaság A járvány sem borította meg a magyar egyensúlyi folyamatokat
Király Béla | 2021. április 13. 13:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden online sajtótájékoztatón mutatta be a 2020-as fizetési mérleg adatait. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy a járvány okozta bevételek kiesése és az egészségügyi terhek miatt jelentkező többletkiadások ellenére is kedvezően alakultak a külső egyensúlyi folyamatok.
Makro / Külgazdaság Gerendai Károly: ha engedik, akkor májusban kinyit az éttermem!
Vég Márton | 2021. április 13. 11:08
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni. 
Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
hírlevél
depositphotos