1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Simor András szerint a 2008-as IMF-megállapodás elkerülhetetlen volt, a program sikeres volt, a felek hozzáállása példás volt. Az MNB elnöke egyetért a kormányfővel: most is meg kell állapodnunk.

A hitelfelvétel segítségével biztosíthatóvá vált a költségvetés finanszírozása, megállt a forint drasztikus és kontrollálhatatlan leértékelődése és működőképes maradt a bankrendszer. A hitelfelvétel gyorsasága az akut válsághelyzet miatt mindenképpen indokolt, míg a tárgyalások folyamata, a felek hozzáállása példaértékű volt. Simor András az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága előtt elmondta, határozott meggyőződése, hogy Magyarországnak nemcsak 2008-ban, hanem most is szüksége van az EU/IMF megállapodásra.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke emlékeztetett arra, hogy 2008 őszétől hosszabb lejáratokon és devizában gyakorlatilag lehetetlenné vált a magyar költségvetés finanszírozásának biztosítása.

„Lesz megállapodás a magyar kormány és az IMF között” —  ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta 2012. szeptember 7-én. Nyilvánvalóan azért mondta ezt, mert Magyarország érdeke, hogy megállapodjon a nemzetközi intézményekkel. Így gondolom én is. Azt is tudom ugyanakkor, hogy Magyarország sebezhetősége 2008-ban nagyobb volt mint most. Akkor ugyanis a világgazdaság eddigi egyik legsúlyosabb válságának akut szakaszát élte át.” — fogalmazott Simor András.

Lenyomták Simorékat
Szűk többséggel szavazott a Monetáris Tanács az újabb kamatdöntés mellett tegnap. Vélhetően megint a külsős tagok akarata érvényesült, akárcsak egy hónappal ezelőtt. Részletek >>>

Az állam finanszírozási helyzetét 2008 őszén az MNB naponta elemzte. A kötvénykibocsátások elmaradása az akkori előrevetítések szerint már 2008. december elején az állam fizetésképtelenségét eredményezte volna. Az államháztartás finanszírozási kockázatait a piaci szereplők is érzékelték. A hozamok gyorsan emelkedtek, az árfolyam gyengült. Október első hetében a forint már 10 százalékkal gyengült, a 10 éves államkötvény hozama 150 bázisponttal emelkedett, egyes bankok csak az MNB támogatásával tudták biztosítani devizaforrásaikat. A folyamatok ráadásul gyorsuló ütemben romlottak.

Elengedhetetlen és haladéktalan

Ezért a piacok megnyugtatása és a teljes gazdaságra átgyűrűző finanszírozási válság elkerülése érdekében elengedhetetlen volt az IMF/EU hitelmegállapodás haladéktalan megkötése. Ebben az időszakban más országok is — így Lettország és Románia — hasonló helyzetbe kerültek: ezen országok a magyarországival összemérhető feltételek mellett jutottak hitelhez.

A megállapodás aláírása után 2008 végére az árfolyam stabilizálódott, az hosszú lejáratú állampapírhozamok visszatértek a szeptemberi szintekre. A külföldi banktulajdonosok 2010 őszéig (az IMF/EU megállapodás felmondásáig) nem vontak ki forrásokat az országból.

A 2008-as IMF/EU hitelmegállapodás a fent említett okok miatt nemzeti érdek, szükséges, fontos és sikeres volt, melyben a Magyar Nemzeti Bank kulcsszerepet játszott.

Az akkori pénzügyi helyzetben a megállapodás gyors megkötése volt az egyetlen lehetséges, felelős és helyes lépés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb országrész kaphat autonómiát Európában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:53
Emmanuel Macron francia államfő Korzikának biztosítaná a különleges jogi státuszt.
Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG