1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Simor András szerint a 2008-as IMF-megállapodás elkerülhetetlen volt, a program sikeres volt, a felek hozzáállása példás volt. Az MNB elnöke egyetért a kormányfővel: most is meg kell állapodnunk.

A hitelfelvétel segítségével biztosíthatóvá vált a költségvetés finanszírozása, megállt a forint drasztikus és kontrollálhatatlan leértékelődése és működőképes maradt a bankrendszer. A hitelfelvétel gyorsasága az akut válsághelyzet miatt mindenképpen indokolt, míg a tárgyalások folyamata, a felek hozzáállása példaértékű volt. Simor András az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága előtt elmondta, határozott meggyőződése, hogy Magyarországnak nemcsak 2008-ban, hanem most is szüksége van az EU/IMF megállapodásra.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke emlékeztetett arra, hogy 2008 őszétől hosszabb lejáratokon és devizában gyakorlatilag lehetetlenné vált a magyar költségvetés finanszírozásának biztosítása.

„Lesz megállapodás a magyar kormány és az IMF között” —  ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta 2012. szeptember 7-én. Nyilvánvalóan azért mondta ezt, mert Magyarország érdeke, hogy megállapodjon a nemzetközi intézményekkel. Így gondolom én is. Azt is tudom ugyanakkor, hogy Magyarország sebezhetősége 2008-ban nagyobb volt mint most. Akkor ugyanis a világgazdaság eddigi egyik legsúlyosabb válságának akut szakaszát élte át.” — fogalmazott Simor András.

Lenyomták Simorékat
Szűk többséggel szavazott a Monetáris Tanács az újabb kamatdöntés mellett tegnap. Vélhetően megint a külsős tagok akarata érvényesült, akárcsak egy hónappal ezelőtt. Részletek >>>

Az állam finanszírozási helyzetét 2008 őszén az MNB naponta elemzte. A kötvénykibocsátások elmaradása az akkori előrevetítések szerint már 2008. december elején az állam fizetésképtelenségét eredményezte volna. Az államháztartás finanszírozási kockázatait a piaci szereplők is érzékelték. A hozamok gyorsan emelkedtek, az árfolyam gyengült. Október első hetében a forint már 10 százalékkal gyengült, a 10 éves államkötvény hozama 150 bázisponttal emelkedett, egyes bankok csak az MNB támogatásával tudták biztosítani devizaforrásaikat. A folyamatok ráadásul gyorsuló ütemben romlottak.

Elengedhetetlen és haladéktalan

Ezért a piacok megnyugtatása és a teljes gazdaságra átgyűrűző finanszírozási válság elkerülése érdekében elengedhetetlen volt az IMF/EU hitelmegállapodás haladéktalan megkötése. Ebben az időszakban más országok is — így Lettország és Románia — hasonló helyzetbe kerültek: ezen országok a magyarországival összemérhető feltételek mellett jutottak hitelhez.

A megállapodás aláírása után 2008 végére az árfolyam stabilizálódott, az hosszú lejáratú állampapírhozamok visszatértek a szeptemberi szintekre. A külföldi banktulajdonosok 2010 őszéig (az IMF/EU megállapodás felmondásáig) nem vontak ki forrásokat az országból.

A 2008-as IMF/EU hitelmegállapodás a fent említett okok miatt nemzeti érdek, szükséges, fontos és sikeres volt, melyben a Magyar Nemzeti Bank kulcsszerepet játszott.

Az akkori pénzügyi helyzetben a megállapodás gyors megkötése volt az egyetlen lehetséges, felelős és helyes lépés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
Makro / Külgazdaság Aláírta Zelenszkij: külföldieket is felvehetnek az ukrán nemzeti gárdába
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 16:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG