Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Soros György, a HCVA és a Portfolió közös konferenciáján beszélt arról, hogy miként tanulta meg, hogy a kockázati tőke nem neki való iparág. Soros nem is tartja magát vállalkozónak, de jó és sikeres kritikusnak igen, aki éppen azért nagyon is tudja, mi a jó a vállalkozónak.

A legjobban fizetett kritikusa vagyok a világnak - mondta magáról az üzletember, aki saját magát nem tartja vállalkozónak, bár technikailag megfelelne ennek a definíciónak. A Budapesten beszédet mondó Soros György szerint az amerikai gazdaság egyik legfőbb ösztönzője a vállalkozó szellem, ez az USA sikerének egyik kulcsa. De mi a helyzet az öreg kontinensen?

Az újságírók a sajtószobából követhették a beszélgetést. Soros a Budai Várban, a Hiltonban beszélt a vállalkozások fontosságáról.Tudjuk, hogy Európa és különösen az eurózóna komoly válságot él át, aminek kihatása van a vállalkozásokra is a finanszírozáson keresztül, így például az induló cégek létére. Hitelválság van, azt hiszem ez Európa szerte a probléma lényege, különösképpen a nagyon eladósodott országokban. Ilyen értelemben ez kihat Kelet-Európára is, de kevésbé. Lengyelország például a jobban teljesítő országok között van, vagy ott van Csehország is. Magyarországnak emellett vannak más problémái is - de erről lehet, hogy a teremben ülők többet tudnak, mint én - fejtette ki az üzletember.

Milliárdossá tenné-e a mostani válság a fiatal Sorost?
"A 2008-as pénzügyi válság hatása a mai napig érződik, az euróválság közvetlen következménye ennek a válságnak. A kialakult egyensúlytalanságot nem sikerült megszüntetni, történelmi léptékű változások zajlanak felgyorsult üzemmódban. Nem hagytam fel azzal, hogy megjósoljam, mi fog történni, 2014 kemény év lesz. Ha fiatal lennék, akkor tudnék pénzt keresni most is, mert kell ez a fajta képesség, de nem vagyok benne biztos, hogy olyan sikeres tudnék lenni, mint ami megadatott nekem életem során."Nehéz ma Magyarországon sikert elérni

Együtt érzek a magyar cégekkel a nehézségek miatt, hiszen sokkal nehezebb ma sikert elérni Magyarországon, mintha valaki mondjuk az USA-ban van - folytatta Soros. Szerinte a kérdés az, hogy milyen mértékben áll rendelkezésre a finanszírozás. Ebben a tekintetben az USA fényévekre van Magyarországtól, a Szilícium-völgyben például három havonta születik egy milliódolláros vállalkozás. Soros György szerint azonban a tengerentúlon sincs kolbászból a kerítés, ott ugyan fejlett a kockázati tőkeipar, és a pénz is rendelkezésre áll, de a befektetők sokkal keményebb alkukat kényszerítenek a kezdő cégekre, mint máshol.

Előbb lépek, aztán gondolkodom

A milliárdos befektető szerint a siker kulcsa nem is a pénz, vagy az innováció, hanem a megfelelő menedzsment, az üzleti tudás. Akkor amikor a kockázati tőke befektet, elindul egy üzleti folyamat, amiben a folyamatos kontrollnak, az átvilágításnak elsődleges szerepe van - mondja.

Fektettem pénzt kezdő vállalkozásokba, de hamar kiderült, ehhez nem értek, sokat kellett utánam takarítani - emlékezett vissza Soros György. Amiben máshol jó vagyok, itt hátrány volt, impulzív személy vagyok, gyorsan hozok döntéseket, de a piacon könnyebb kiszállni egy üzletből, mint amikor egy cégbe fektetsz pénzt. Én előbb hozok üzleti döntést és lépek, csak aztán kezdek el elmélkedni, vizsgálódni, a kockázati tőke viszont pont fordítva kell hogy cselekedjen - engedett betekintést üzleti gondolkodásába a befektetési szakember.

Az innováció forrása nem lehet az állam

Milyen jogon szól bele országok sorsába?

Sokszor teszik fel a kérdést nekem, milyen jogon avatkozom bele országok ügyeibe? Mindannyiunknak joga van arra, hogy jobbá tegyük a világot - mondta el a guru. A pénz felhasználása a politika befolyásolására, ez önmagában is egy ellentmondásos, sokszor negatív dolog. Engem sokszor sarokba szorítottak már emiatt, például 2004-ben, amikor Bush ellen kampányoltam. De akkor is arra törekedtem, hogy csökkentsem a pénz szerepét a választásokban, még ha ez paradoxnak is tűnik - mondta. Ingoványos terület volt ez, mindent megtettem, amit a politika és az akkori szabályok megengedtek. Azt gondolom, hogy az akkori szabályok túl sok lehetőséget adtak arra, hogy a pénz befolyásolja a választásokat - mondta a 2004-es választásokról.

A társadalmat irányítani kell, kormányozni kell, de a kormány más elven működik, mint a vállalkozások. Hogy ez a viszony hogyan működik, ez az, ami a különbséget képezi a sikeres és kevésbé sikeres társadalmak között - mondta. A fékek és ellensúlyok rendszere azért fontos, hogy a vállalkozások teljesen szabadok lehessenek. A cégeket kontrollálni kell, de ez nem lehet annyira túlzásba vinni, hogy az elnyomja az innovációt és a vállalkozói szellemet. Az állam nem lehet az innováció forrása - mondta Soros György. 

Nincs hibátlan koncepció, ezért kellenek a kritikusok

A szabad piac instabil, szabályozni kell. A megfelelő egyensúly megtalálása nagyon nehéz. A piacok jelentőségét próbáltam népszerűsíteni a szocialista rendszerekben is, a jó szabályozás fontosságát hangsúlyoztam mindig is. Minden emberi koncepció, ilyen vagy olyan módon, de hibás, ezért nagyon fontos a kritikus gondolkodás. Számomra ez nagyon fontos, mert én egy jó és sikeres kritikus vagyok. A legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása - fejtette ki.

A szabad piac és a szocialista gazdálkodás is tökéletlen - folytatta. A szabályozás mindig egy lépéssel le van maradva a valóságtól, ráadásul ezeket jellemzően politikai indíttatásból alkotják. A közérdek itt kevésbé fontos, mint a politikai érdek. Az én megítélésem szerint ezért fontosabb a működő piac, mint a túlszabályozottság. A véglet, a teljesen szabad piac sem megoldás - fejtette ki gondolatait a szakember arról, hogy a szabad piac sem mindenható. Ez olyan harc, amit minden társadalomnak meg kell vívnia - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.