TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sorra vesszük azokat a kihívásokat, amelyekkel az 1949-ben alapított Kínai Népköztársaságnak napjainkban szembe kell néznie. Káncz Csaba jegyzete.
Kínai katonák készülnek a katonai parádéra. EPA/NAOHIKO HATTA / POOL

Október elsején lesz 70 éve, hogy megalakult a Kínai Népköztársaság. Ez egyben fontos mérföldkőnek számít a a 89 millió tagot számláló Kínai Kommunista Párt (KKP) számára is, amely 2021-ben ünnepli majd megalapításának centenáriumát.

Egyes évfordulók a KKP számára különleges jelentőséggel bírnak és integráns részei a párt azon narratívájának, amely szerint a KKP jólétet és felemelkedést hozott a köznép számára. Más évforduló, mint például az 1989-es Tienanmen téri diáklázadás leverése tabunak számít, és az iskolai történelemkönyvekben sincsen róla egy szó sem.

A mostani ünneplésbe sötét fellegként úszik be számos probléma, amelyre külön-külön vessünk egy pillantást:

  • A hongkongi tüntetések már négy hónapja tartanak, komoly kihívást jelentve a KKP számára általában és Hszi Csin-ping elnök számára különösképpen.  Peking nem akar durva eszközökkel fellépni, hiszen Hongkongban 60 konzulátus működik és egyben több, mint 8500 multinacionális vállalat regionális központja is ott székel.  De a KKP az elmúlt órákban válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha az amerikai törvényhozás elfogadja azt a törvénytervezetet, amely évenkénti felülvizsgálatot vezetne be a hongkongi kereskedelmi- és üzleti kapcsolatokban.

  • Tajvanon jövő januárban tartják a következő elnökválasztást, márpedig a hongkongi események miatt Caj Jing-ven függetlenség párti elnökasszony újraválasztási esélyei jelentősen megerősödtek.  Egy júliusi felmérés szerint a megkérdezettek 88,7 százaléka elutasította az ’egy ország-két rendszer’ elvet, holott ez az arány januárban még csak 75,4 százalékon állt.  Az elmúlt hónapokban egy tényleges Hongkong-Tajvan demokratikus politikai tengely erősödött meg, amely dührohamot vált ki Pekingben. A tajvani újraegyesítési tárgyalások egyre ködösebb távolba vesznek – nem tekinthető véletlennek tehát, hogy tegnap Kína egy óriási kétéltű csapatszállító hadihajót avatott fel.

  • Káncz Csaba
    De a KKP számára a legkomolyabb kihívást a kibontakozó hidegháborús konfliktus jelenti az USA-val.  Mindezzel éppen akkor kell konfrontálódniuk, amikor azok a tényezők, amelyek eddig fűtötték a kínai gazdasági csodát – mint a nagy és fiatal munkaerő állomány, a gyors urbanizáció, az óriási infrastrukturális fejlesztések, a globalizáció – egytől egyig kifulladni látszanak. Washington ráadásul véget vet az eddigi könnyed kínai csúcstechnológiai hírszerzésnek az angolszász világban.  Mi több, az USA és Ausztrália arról egyezett meg a napokban, hogy elveszik Kína „fejlődő ország” besorolását, és helyette az „új fejlett állam” (newly developed country) kategóriába minősítik fel – komoly kihatásokkal a kínai állami vállalatok központi támogatására. Noha Kína a világ második legnagyobb gazdasága, de 2018-ban az egy főre eső GDP-je a Világbank adatai szerint csupán 9608 dolláron állt, szemben az USA 62 606 dollárjával és Ausztrália 56 352 dollárjával.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél