1p
Csak ebben az évben a spanyol autonóm tartományoknak 35,5 milliárd eurós adósságot kellene megújítaniuk. Ennek nagyobb részét még az év első felében, a legnagyobb gondban a déli tartományok lehetnek: így a már bóvliba vágott Valencia, a mentőcsomagot követelő Katalónia valamint Andalúzia.

Megint délen van a gond

Az adósságválságban Európának a déli tagállamok okozzák a legnagyobb fejtörést (Görögország, Spanyolország, Olaszország, Portugália), hasonló a helyzet a spanyoloknál, ahol szintén a déli tartományok adósodtak el a leginkább. A napsütéses órák száma és a megújításra váró adósságok mintha egyenes arányban állnának egymással...

"Katalónia nem Spanyolország" - focimeccseket a katalán ultrák rendre kifeszítenek hasonló transzparenseket



A most pénzügyi segítséget nem kérő, hanem valósággal követelő Katalónia az év első negyedévében még sikerrel újította meg 816 milliós lejáró adósságát, június végéig azonban már közel 6,9 milliárd euró adóssága jár le a Spanyolországból való kiválásról rendre informális népszavazást kiíró tartománynak. Az egész évben nagyjából 13,5 milliárd eurónyi adósságot kell megújítaniuk, ezzel a katalán tartományi kormányon van a legnagyobb nyomás. Az S&P májusban leminősítette a tartományt, egy lépésre vannak a bóvli kategóriától, nem úgy mint a szomszédos Valencia, mely már a spekulatív kategóriában vergődik. A 2013-ig 1 milliárd eurós kiigazítást jóvá hagyó Valenciának 8,12 milliárd euróra lesz szüksége év végéig.

A dobogó harmadik fokán a fővárost találjuk, Madrid ugyanis külön tartománynak számít a spanyol közigazgatási rendszerben. A fővárosnak közel 2,7 milliárd eurónyi adóssága jár le idén, az első negyedévben ebből 85 millió eurót sikerrel bevonzottak, de a nyárig még 1,2 milliárdra lesz szükségük. Az első három helyezett a megújításra váró adósság 70%-át tudja magáénak.

A negyedik helyezett listánkon ismételten egy déli tartomány, Andalúzia, a tartomány gazdasága a válság előtt épp a nagy ingatlanfejlesztési projektek miatt pörgött fel. Sevillában már dolgoznak a kiigazítócsomagon, de annak bejelentését elhalasztották: a tartományi vezetés tovább egyezkedik a szakszervezetekkel. A közszférában itt leépítés helyett (Valenciában 4000 dolgozót küldenek utcára 2013-ig) a fizetések csökkentésével spórolnának. Az andalúzoknak idén 2,44 milliárd eurónyi forrásra van szükségük, mögöttük a sorban La Rioja van, 2 milliárd euróval.

A központi kormányzat megelégelte a költekezést

A hiánycél tartására törekvő spanyol kormány a büdzsében szigorú költségplafont szabott a tartományoknak, mivel a tavalyi deficitet is megnyomta a tartományok túlköltekezése. Pedig több helyen is vezettek be szigorításokat, a katalánok ingatlanadót kaptak a nyakukba, az élőmunka járulékterhe itt a legmagasabb az országban. Madridban pedig már az is felmerült, hogy privatizálják a metróhálózat egy részét, miközben drasztikusan emelték a jegyárakat.

Vannak persze tartományok, akiknek nincs miért aggódniuk - legalább is ami a saját kincstárukat illeti. Navarra mutatja a legjobb példát, összesen 91 millió eurónyi lejáró tartozást kell megújítaniuk az idén, az első és harmadik negyedévben 0 euró adósságot kell refinanszírozniuk.

Ki adott pénzt az eladósodott tartományoknak?

A tartományok adósságával az a legnagyobb gond, hogy az adóssághegyek növekedésével egyetemben, valamint a válság elhúzódásával már csak igen drágán jutottak forráshoz. Az elrettentő példa Valencia, mely a legutóbbi kötvénykibocsátáskor a spanyol állampapírok hozamához képest 5 százalékpontos felárral tudott csak forráshoz jutni (500 millió eurót jegyeztek le a befektetők, 7%-os hozammal). A Spanyolországban széles körű autonómiával rendelkező 17 tartomány elsősorban banki hitelekből és kötvényekből finanszírozza magát, a nagyobb hitelezők között találjuk azonban az állam egyik hitelintézetét, mely a gazdasági tárca alatt működve a tartományi fejlesztéseket hitelezte. A kormány terve szerint csökkentené a tartományi önállóságot, már ami az adósságfinanszírozást illeti - a drága tartományi kötvények helyett közös kötvényeket, ún. hispanobonosokat adna ki.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Keményet mondott Szijjártó Péter a harmadik világháborúról
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 17:12
Magyarország kitart azon álláspontja mellett, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása túl van a vörös vonalon, ez ugyanis a harmadik világháború kirobbanását eredményezné - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Makro / Külgazdaság Az MNB alelnöke ismét felébresztette a forintot
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 16:34
Az MNB nem csak októberben szüneteltetheti a kamatcsökkentéseket - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatvágás az EKB-tól - mit szólt hozzá a forint?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 15:03
Ezúttal 25 bázisponttal csökkentettek. A hírre a magyar fizetőeszköz is erősödött, és egy pillanatra benézett 400 forint alá az euró. 
Makro / Külgazdaság Erre is csak irigyek lehetünk az osztrák sógorokra
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 14:51
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalék után - derült ki az osztrák statisztikai hivatal végleges adataiból.
Makro / Külgazdaság Újramatekozzák a nyugdíjakat, 134 ezer forint a minimum Szlovákiában
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 11:11
A nyugdíjasok több csoportjának járandóságát is újraszámolja a szlovákiai nyugdíjfolyósító intézet. Ennek eredményeként az is előfordulhat lesznek, akiknek emelkedni fog a nyugdíjuk.
Makro / Külgazdaság Reális a magyar kormány 2032-es terve? Ellentét alakulhat ki Orbán Viktor és Szijjártó Péter között?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 10:34
A külügyminiszter még erősebbre fűzné az oroszokkal az energetikai kapcsolatokat, miközben Orbán Viktor a gazdasági terveiben energiafüggetlenségről álmodozik. A megjelölt 2032-es időpontra az orosz orientációtól függetlenül is irreális ez az elképzelés.
Makro / Külgazdaság Kiderült a BYD titka: egy igazi nagyágyúval szövetkezett
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 09:55
A világ legértékesebb cége, az amerikai Apple és a Szegeden építkező kínai BYD az elmúlt évtizedben titokban együttműködött egymással az autóakkumulátorok fejlesztésében.
Makro / Külgazdaság Oroszországnak két választása van?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:21
Oroszország hosszabb távon vagy Európához csapódik, vagy Kína vazallusa lesz – véli egy Kremlben dolgozó tisztviselő. A jelenlegi oligarchák örökösei vélhetően az előbbiben lesznek érdekeltek.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Ismét emelkedett az Egyesült Államokban jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 15:53
Az Egyesült Államokban zsinórban a harmadik héten emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az október 11-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék előkaptak egy új csodafegyvert - Gulyás Gergely be is jelentette
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 13:33
A Kormányinfó keretében ismertették a kormány új gazdaságvédelmi akciótervét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG