<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank kiadta idei utolsó inflációs jelentését, melyben az idei folyamatokon túl felvázolta a következő években várható makrogazdasági és inflációs folyamatokat. Úgy tűnik, hogy az idei hatalmas gazdasági növekedés egyszeri, de fel lehet készülni egy stabilabb, kiegyensúlyozottabb növekedésre, amely már a termelékenység javulására épül.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (korábbi felvétel) MTI Fotó: Máthé Zoltán

Gigantikus növekedés, főbb adatok

Idén 10 éve a legmagasabb a gazdasági növekedés, várhatóan 4,7 százalék lesz a végső adat. Ez azonban vélhetően lassulni fog, jövőre 3,7 százalékot, az azt követő két évben 3 százalékot várnak a jegybank elemzői. A reálbérek érdemben bővülnek: a jövő évben 8,8 százalékos lehet a nominális bérnövekedés.

Az inflációt változékonyság jellemzi, erősen hullámzik, ezért az MNB inkább az infláció tartós elemeit próbálja vizsgálni, konkrétan az indirekt adóktól szűrt maginflációt, ami 2019-ben már 3 százalék körül stabilizálódhat. A fizetési mérleg többlete tartósan fennmarad, a GDP arányos államadósság 65 százalékra csökkenhet 2021-re.

Termelékenység

Döntő szempont a következő években a termelékenység növekedése. Az elmúlt időszak gazdasági bővülése extenzív volt, a munkaerő bővülésére alapult, de nem kísérte erős termelékenység-növekedés.

A továbbiakban a munkaerő bővülésére alapozott növekedés lehetőségei kimerülnek, így felértékelődik a termelésnövekedés szerepe. A reáltermelékenység nagyjából olyan ütemben kell, hogy növekedjen, mint a reálbér, ennek következtében a bérhányad (egy adott termék előállítási költségein belül a munkabér aránya) nem fog növekedni.

Fizetési mérleg

Az exportpiacainkon mutatkozik némi lassulás, például az újautó értékesítésben a világban, de az MNB nem számít a hazai export visszaesésére, miután jelentős beruházások zajlanak. Még ha az export volumene csökken is, az exportpiaci részesedésünk növekedése kompenzálja ezt. Konkrétan: korábban egy német autógyár 100 autót adott el és ebből 10 volt magyar, most 90-et értékesít majd, de ebből 18 (20 százalék) lesz Magyarországon gyártott autó.

Az import a beruházásokhoz kötődően emelkedik, nem a fogyasztáshoz, ami annyiban kedvező, hogy ezek a beruházások termőre fordulnak és 2020-tól kezdve az exportot növelik. Emiatt a folyó fizetési mérleg többlete 2020-ig mérséklődhet, de onnantól már növekszik, és 2021-ben már elérheti a GDP 2 százalékát.

Inflációs elemek

Novemberben 1990 óta a negyedik legnagyobb olajáresés zajlott, miközben év elején még erős emelkedés volt, így az üzemanyagár is igen változékony volt, ami az inflációs eredményt is rángatta (Magyarországon viszonylag nagy az üzemanyagok aránya az infláció kosarán belül). A tartós elemek csak az infláció mintegy felét adják, a többi az erősen változékony elemekből áll össze, ami miatt egyre inkább a stabil elemekből adódó középtávú inflációt kell nézni.

2018 októberében 3,8 százalék volt az infláció, novemberben 3,1, decemberben várhatóan 2,7 százalék lesz, ezt követően emelkedni fog a fogyasztói árindex. Az új szám, az indirekt adóktól szűrt maginfláció, ami sokkal jobban jelzi a trendeket, növekedni fog és 2019 elején meghaladja a 3 százalékot, 2020-ban pedig beáll a 3 százalékos szintre.

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG