5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két év diplomáciai párbaj után az ENSZ öt állandó tagja és Németország kedden Bécsben megállapodott Iránnal Teherán atomprogramjáról. Az ENSZ fegyverembargó még 5 évig hatályban marad, a rakéta-technikára vonatkozó szankciók pedig nyolc évig. De mik a geopolitikai megfontolások Teherán és Washington részéről?

Bécsben tárgyaltak a felek. Fotó: EPA/GEORG HOCHMUTH

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a megegyezés a remény jele az egész világ számára. Mohamed Zaríf iráni külügyminiszter "történelmi pillanatnak" minősítette a megegyezést. Valóban, mindkét félnek érdeke volt a megegyezés, hiszen egy teheráni atomfegyver-program nukleáris versengést indíthatott volna el az amúgy is szétesett Közel-Keleten.

A megállapodás megengedi, hogy Irán megtartsa nukleáris infrastruktúrájának nagy részét, valamint azt is, hogy urániumot dúsítsanak az ország területén. Elvárják ugyanakkor, hogy Irán építse vissza az atomprogramját a 10-15 évvel ezelőtti szintre, amit majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrizne. A jelentések szerint Irán elfogadta, hogy a megállapodás megsértése esetén 65 napon belül visszaállnak a szankciók. Az ENSZ fegyverembargó még 5 évig hatályban marad, a rakéta-technikára vonatkozó szankciók pedig nyolc évig. Az IRNA teheráni állami hírügynökség értesülése szerint a külföldi bankokban befagyasztott iráni pénzeket is felszabadítják.

Súlyos hiba

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi léptékű súlyos hiba az Iránnal kötött nemzetközi alku Teherán vitatott atomprogramjáról. Izraelben a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai egyaránt elítélik a kedden született megállapodást. Netanjahu kijelentette, lehetőségei szerint Izrael mindent elkövet, hogy megfékezze Irán nukleáris törekvéseit. "Irán biztonságos utat kap az atomfegyverhez" - értékelte az Irán és a hatok elnevezésű országcsoport között megszületett egyezményt az iráni atomprogramról.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott jeruzsálemi irodájában, miután megállapodással zárult az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások újabb fordulója. (MTI/EPA/Abir Szultan)

Ezzel ugyanakkor még nincs vége, mert az amerikai kongresszus még Barack Obama elnök szentesítése előtt vizsgálni fogja a megállapodást: Obama és a kongresszus között létrejött kompromisszum értelmében a törvényhozás két házának 60 napja lesz a megállapodás vizsgálatára az aláírást követően, de még az elnöki szentesítés előtt. A republikánusok és az Izraelt támogató demokrata törvényhozók megnyugtatása érdekében Obama beleegyezett az Irán-barát libanoni Hezbollahhal szembeni szankciók szigorításába és a törvényhozási vizsgálatba, a törvényhozási többség pedig abba, hogy a kongresszus nem lehetetleníti el a megállapodást Iránnal. Obama elnök már azt is bejelentette, hogy a kongresszus negatív hozzáállása esetén gondolkodás nélkül megvétózza a törvényhozók álláspontját.

Megbolydult olajpiac

Zanganeh iráni olajipari miniszter egy hete jelentette be, hogy Irán első számú olajpiacként Európára és Ázsiára koncentrál. Az OPEC tagállamok jelenleg mintegy napi 31 millió hordó olajat termelnek. Mivel Rijád egyértelműen ellene van az országokra szabott kvóták visszaállításának – hiszen az Szaúd-Arábiát a jelenleginél gyengébb pozícióba taszítaná, míg a visszatérő Iránt felemelné -, az OPEC-en belül komoly viharok várhatók a közeljövőben. Pozitív fejlemény lehet Irán olajipara számára, hogy több hagyományos termelő ország súlyos politikai turbulenciákkal küzd mostanság, így Szíria, Líbia, Irak és Dél-Szudán is.

Irán geopolitikai pozíciója

Irán geopolitikai helyzete szélsőséges hullámzásokon ment keresztül az 1979-ben lezajlott iszlamista forradalmat követő évtizedekben. Először is meg kellett védenie magát Szaddám Husszein Irakja által indított invázióval szemben, majd legfőbb ellenlábasa 2003-as szétzilálása nyitotta meg az utat a Földközi-tenger keleti medencéjéig elnyúló iráni érdekszféra kialakítása előtt. Az arab tavasz azonban nem várt fordulatot hozott, hiszen Irán kliensei, így a bagdadi kormány, Asszad elnök Szíriája és a libanoni Hezbollah jelenleg kemény harcot vívnak a szunnita felkelőkkel. Az Iszlám Állam tavalyi felemelkedése újabb csapás volt Teherán számára. Megérett tehát az idő az Egyesült Államokkal való kiegyezésre, a konfrontatív politika mérséklésére és a hazai erőgyűjtésre, gazdasági konszolidációra, aminek az ára a nukleáris program kapcsán valamiféle egyezségre jutás a Nyugattal.

Obama elnök pozíciója

Obama elnök pedig egy átfogó diplomáciai rendezés híve, amellyel reménye szerint egy új közel-keleti hatalmi egyensúlyt lehetne teremteni. A teheráni nukleáris tárgyalások lezárásával és ezáltal Irán pozíciójának konszolidálásával sakkban lehetne tartani azt a Szaúd Arábiát, amely a legelvakultabb szunnita szélsőségeseket támogatja a térségben. Emellett egy mérsékeltebb Teherán stabilizáló erővel hathatna olyan széteső államok számára is, mint Szíria, Libanon, Irak és Afganisztán. Teherán egyben ellensúlyt jelentene Ankara számára is, ahol a neo-oszmán vágyálmokat kergető Erdogan elnök is önjáró politikát folytat a térségben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Makro / Külgazdaság Újabb tízezrek menekülnek Hegyi-Karabahból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:50
Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba - közölte az örmény kormány sajtószolgálata.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG