BUX
32 065.14
-2.82%
-929.00
OTP
9 390.00
-7.31%
-740.00
MOL
1 885.00
+0.96%
+18.00
RICHTER
5 800.00
-0.17%
-10.00
MTELEKOM
351.00
-2.50%
-9.00
 
2020. január 19. 07:39

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Líbiai katonák készülődése. Fotó: EPA/STRINGER

A líbiai proxi konfliktus megoldását célozva ma nagyszabású nemzetközi konferenciáttartanak Berlinben. A két, szembenálló líbiai vezető (Kalifa Haftar tábornok és Fajez al-Szarrazs) mellett részt vesznek az USA, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, az EU és az ENSZ képviselői. Merkel kancellár meghívót küldött az Afrikai Unió, az Arab Liga, a Kongói Köztársaság, Algéria, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Törökország képviselőinek. Görögország nem kapott külön meghívót, ahol most emiatt áll a bál a belpolitikában.

Úton a világháború felé

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Az 1884-85-ös berlini Kongó Konferencia gyorsította föl Afrika felosztását a nagyhatalmak között. A konferencia kezdeményezője és levezetője Otto von Bismarck kancellár volt, aki az afrikai uralkodókat még csak nem is értesítette az eseményről. A konferencia utóéleteként aztán jött a második búr háború (1899-1902), Marokkó 1912-es felosztása Párizs és Madrid részéről, valamint Líbia olasz elfoglalása. A tovább örvénylő geopolitikai feszültségek végül az 1914-es első világháborúba torkollottak.

Az idei év fejleményeit vizsgálva ki kell emelni, hogy a 10 nappal ezelőtt az olasz kezdeményezésre összehívott tárgyalás Egyiptom, Franciaország, Ciprus és Görögország részvételével teljes kudarccal végződött.  Nagy meglepetésre Moszkva békítő kísérlete is megrekedt a napokban a két líbiai vezető között. A Sky News Arabíja tévécsatorna értesülése szerint Haftar tábornok a moszkvai tárgyalásokon ragaszkodott csapatai Tripoliba való bevonulásához és egy olyan új nemzeti egységkormány megalakításához, amelynek a tobruki parlament is bizalmat szavazott volna. Haftar a televízió tudomása szerint emellett elvetette Törökország részvételét a tűzszünet nemzetközi ellenőrzésében, és követelte „a Szíriából és Törökországból átdobott” zsoldosok feltétel nélküli kivonását.

EU-s katonai művelet jöhet

Számos előzetes jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül. Josep Borrell, az EU külügyi biztosa pénteken nem zárta ki ezt a lehetőséget a Spiegel-nek adott intejújában: „Ha tűzszünet lesz Líbiában, akkor az EU-nak készen kell állnia ennek végrehajtásában és ellenőrzésében”.

A biztos nem hagyott kétséget afelől sem, hogy a művelet kiterjedhet Észak-és Nyugat-Afrika egyéb területere.  Borrell kiemelte, hogy Mali, Burkina Faso és Niger régiója egy „puskaporos hordó”. Ezeken a hasábokon pár napja írtunk a francia katonai beszorulásról ebben a térségben.

Bismarck a példakép

Berlin a maga részéről tavaly márciusban újította meg Afrika-stratégiáját, amelyet elsőként 2014 tavaszán fogadott el. Az új változat kiemeli a kontinens „növekvő jelentőségét Németország és Európa számára”, ahogyan a gazdag természeti kincsek fellelhetőségét is. A dokumentum ezért felszólít Németország politikai, biztonsági és fejlesztési politikájának erősebb koncentrációjára Afrika irányába.

A befolyásos Tagesspiegel hasábjain Christoph von Marshall (akinek felmenői magas rangú külügyi vezetők voltak a Német Birodalomban) nem is csinál titkot Berlin vonalvezetéséből. „Németországnak most egy olyan hűvös reálpolitikai perspektívára van szüksége, mint amilyet Otto von Bismarck gyakorolt.” A szerző nem említi a Kongói Konferencia szégyenét, ehelyett megpendíti a Bismarck által levezényelt 1878-as Berlini Kongresszust, amely átmeneti nyugalmat hozott a Balkánon. De hozzáteszi hazája akkori és mostani pozíciójáról: „egy tisztességes közvetitő szerepe nem jelenti azt, hogy önzetlennek kell lennie és nem képviselheti a saját érdekeit”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Ma megszavazhatja a kormány a koronavírus-törvényt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 30. 06:23
Az Országgyűlés ma szavaz a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely a rendeleti kormányzás lehetőségét vezeti be a veszélyhelyzet idejére.
Makro / Külgazdaság Elrendelték a karantént Moszkvában is - nagy lesz a szigor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 22:22
"Okos" megfigyelőrendszerrel ellenőrzik majd, hogy tényleg otthon maradnak-e a moszkvaiak - még a kutyával sem lehet messzire sétálni az otthonoktól.
Makro / Külgazdaság Akár 200 ezer halott is lehet az Egyesült Államokban az amerikai szakember szerint
MTI | 2020. március 29. 22:17
Az új koronavírus által megfertőzöttek száma több millió is lehet, a halottaké pedig akár a 200 ezret is elérheti az Egyesült Államokban - figyelmeztetett Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Menetrendszerűen landolt az állami pénz a hévízi reptéren
Vég Márton | 2020. március 29. 17:20
Lassan kérni sem kell, automatikusan érkezik az évi 200-300 milliós állami támogatás a sármelléki reptérre. Az utasok viszont egyre kevesebben vannak. Ugyanakkor nagyszabású tervekből mindig tele a padlás, idénre is elképesztő fejlesztéseket ígértek.
Makro / Külgazdaság Egyre drámaibb a helyzet Spanyolországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 14:40
További szigorítást terveznek a járvány megfékezése érdekében.
Makro / Külgazdaság Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban
Káncz Csaba | 2020. március 29. 14:00
Ahelyett, hogy a közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz.  Megvizsgáljuk, hogyan hatott a koronavírus-járvány a német, az olasz és a francia belpolitikára.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Élőben kövesse velünk az operatív törzs tájékoztatóját!
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 11:01
Az operatív törzs vasárnap délelőtt 11 órakor tartja szokásos tájékoztatóját. Kövessen nálunk élőben! 
Makro / Külgazdaság Fogyókúrára fogták a vidéki nagyvárosokat
Vég Márton | 2020. március 29. 09:15
Budapesten kicsit nagyobb lett a kassza, de Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Nyíregyházán is milliárdokkal lett szerényebb a helyi költségvetés. A polgármesterek megvédenék a helyi iparűzési adót a kormány terveitől.
Makro / Külgazdaság Már 408 regisztrált fertőzöttje és 13 elhunytja van a koronavírusnak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 08:00
Az eddigi legnagyobb növekedés volt az esetszámban egy nap alatt. 
Makro / Külgazdaság A stadion is egészségügyi intézmény? Lassan igaz lesz a mondás
Vég Márton | 2020. március 28. 16:50
Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye. 
hírlevél