BUX
34 484.24
-0.60%
-207.00
OTP
10 150.00
-2.31%
-240.00
MOL
1 730.00
+0.76%
+13.00
RICHTER
6 815.00
+0.59%
+40.00
MTELEKOM
369.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 1. 09:50

Libanonban lopakodó bankválság, Tunéziában politikai földrengés, Algériában pedig folyamatos tüntetések jelzik, hogy a Földközi-tenger partján fekvő muszlim országok viharos vizekre értek. Libanonban már az elkövetkező napokban szétszakadhat a 22 éve rögzített kötés az amerikai dollár és a libanoni font között. Káncz Csaba jegyzete.

A decemberi választásokat ellenző tüntetők Algéria fővárosában, Algírban szeptember 20-án. EPA/STR

A Földközi-tenger partján fekvő, muszlim többségű országokat jórészt a túlnépesedés és korrupt kormányzatok jellemzik, ahol a munkahelyek hiánya a fiatalokat radikalizációba és a kábítószerekhez űzi.

A múlt héten már górcső alá vettük Egyiptomot, ahol a tüntetések olyan politikai jelenségek miatt robbantak ki, amelyek hazánkat is átszövik. Most további három országra vetünk egy-egy pillantást.

Libanon bankjai kifogynak a dollárból

Az 1975-ben kitört polgárháború előtt egy amerikai dollár 2,25 libanoni fontot ért, de a konfliktus és az 1980-as évek hiperinflációja együttesen vezetett el 1997 decemberéhez, amikor a hatóságok egy amerikai dollárt 1507,5 fontban rögzítettek. Az utóbbi napok és hetek aggasztó fejleménye, hogy az izraeli határ körüli incidensek és a folyamatos leminősítések hatására ez a keresztárfolyam-kötés (peg) felbomlani látszik és a feketepiacon már 1600 fontot adnak egy dollárért. Egyes bankok már csak fontot engednek fölvenni, holott az ügyfél dollár átutalást kapott.

Az ország államadóssága a világon az egyik legmagasabb, a GDP 150 százalékán áll, miközben az államháztartás hiánya a GDP 11 százalékát teszi ki. Nem véletlen tehát, hogy a Moody's hitelminősítő februárban, a Fitch pedig augusztusban leminősítette az ország adósságát.  Az IMF adatai szerint mindössze egy százalékos volt a GDP növekedése tavaly, holott legalább hat százalékos növekedés kellene ahhoz, hogy elég munkahely létesüljön az évente piacra lépő 30 ezer fiatalnak.

Nem véletlen tehát, hogy Egyiptomhoz hasonlóan Libanonban is tüntetések törtek ki, és vasárnap több százan vonultak utcára Bejrútban.

Tunéziai letargia

Egy tavalyi felmérés szerint míg 2013-ban a lakosság 94 százaléka volt bizakodó az ország jövőjével kapcsolatban, ez az arány 2018-ban 21 százalékra zuhant – főként az ország közállapotai és a magas munkanélküliség miatt. A Világbank adatai szerint a gazdaság a 2011-es forradalom óta gyakorlatilag stagnál, a GDP-növekedés alig haladja meg az évi két százalékot.  A munkanélküliség viszont továbbra is magas, évek óta 15 százalék körüli, az álláskeresők harmada ráadásul egyetemet végzett.

Csakúgy, mint Libanonban, itt is súlyos gondok vannak a bankszektorban. A tunéziai jegybank elnöke már májusban elismerte, hogy a bankszektort likviditási válság sújtja. Az ország választói aztán a szeptember közepén tartott elnökválasztás első fordulójában annak rendje és módja szerint melegebb égtájakra küldték az addigi politikai osztályuk jelöltjeit és két kívülről jött, amatőr jelöltet juttattak be a novemberi második fordulóba. Elvéreztek olyan befolyásos politikusok, mint a technokrata miniszterelnök és a védelmi miniszter is.

Algéria forrong

Káncz Csaba

A széleskörű, több százezer embert utcára vivő tüntetések az országban február 22-én kezdődtek, tiltakozva az ellen, hogy az 1999 óta hatalomban levő Abdelaziz Bouteflika 5. elnöki mandátumának megszerzése céljából bejelentette indulását az elnökválasztási harcban. Bouteflikát aztán áprilisban lemondásra kényszerítették és azóta gyakorlatilag az Ahmed Gáid Szaláh vezérkari főnök által támogatott kormány irányítja az országot.

A hadsereg nyomására december 12-re írták ki az általános választásokat, de a tüntetők több időt akarnak, mire megfelelő jelölteket állíthatnak.

Az algériai lakosság fele 30 év alatti – a teljes lakosság átlagéletkora 28 év –, miközben a fiatalkorú munkanélküliség 25 százalék fölött van. A közpénzügyek- és a gazdaság reformja Algériában is elmaradt. A gazdaság stagnál, a folyó fizetési mérleg deficites – egy olyan országban, amely tavaly Afrika legnagyobb gázkitermelője volt –, a jegybanki tartalékok pedig folyamatosan csökkennek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
hírlevél