<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Libanonban lopakodó bankválság, Tunéziában politikai földrengés, Algériában pedig folyamatos tüntetések jelzik, hogy a Földközi-tenger partján fekvő muszlim országok viharos vizekre értek. Libanonban már az elkövetkező napokban szétszakadhat a 22 éve rögzített kötés az amerikai dollár és a libanoni font között. Káncz Csaba jegyzete.
A decemberi választásokat ellenző tüntetők Algéria fővárosában, Algírban szeptember 20-án. EPA/STR

A Földközi-tenger partján fekvő, muszlim többségű országokat jórészt a túlnépesedés és korrupt kormányzatok jellemzik, ahol a munkahelyek hiánya a fiatalokat radikalizációba és a kábítószerekhez űzi.

A múlt héten már górcső alá vettük Egyiptomot, ahol a tüntetések olyan politikai jelenségek miatt robbantak ki, amelyek hazánkat is átszövik. Most további három országra vetünk egy-egy pillantást.

Libanon bankjai kifogynak a dollárból

Az 1975-ben kitört polgárháború előtt egy amerikai dollár 2,25 libanoni fontot ért, de a konfliktus és az 1980-as évek hiperinflációja együttesen vezetett el 1997 decemberéhez, amikor a hatóságok egy amerikai dollárt 1507,5 fontban rögzítettek. Az utóbbi napok és hetek aggasztó fejleménye, hogy az izraeli határ körüli incidensek és a folyamatos leminősítések hatására ez a keresztárfolyam-kötés (peg) felbomlani látszik és a feketepiacon már 1600 fontot adnak egy dollárért. Egyes bankok már csak fontot engednek fölvenni, holott az ügyfél dollár átutalást kapott.

Az ország államadóssága a világon az egyik legmagasabb, a GDP 150 százalékán áll, miközben az államháztartás hiánya a GDP 11 százalékát teszi ki. Nem véletlen tehát, hogy a Moody's hitelminősítő februárban, a Fitch pedig augusztusban leminősítette az ország adósságát.  Az IMF adatai szerint mindössze egy százalékos volt a GDP növekedése tavaly, holott legalább hat százalékos növekedés kellene ahhoz, hogy elég munkahely létesüljön az évente piacra lépő 30 ezer fiatalnak.

Nem véletlen tehát, hogy Egyiptomhoz hasonlóan Libanonban is tüntetések törtek ki, és vasárnap több százan vonultak utcára Bejrútban.

Tunéziai letargia

Egy tavalyi felmérés szerint míg 2013-ban a lakosság 94 százaléka volt bizakodó az ország jövőjével kapcsolatban, ez az arány 2018-ban 21 százalékra zuhant – főként az ország közállapotai és a magas munkanélküliség miatt. A Világbank adatai szerint a gazdaság a 2011-es forradalom óta gyakorlatilag stagnál, a GDP-növekedés alig haladja meg az évi két százalékot.  A munkanélküliség viszont továbbra is magas, évek óta 15 százalék körüli, az álláskeresők harmada ráadásul egyetemet végzett.

Csakúgy, mint Libanonban, itt is súlyos gondok vannak a bankszektorban. A tunéziai jegybank elnöke már májusban elismerte, hogy a bankszektort likviditási válság sújtja. Az ország választói aztán a szeptember közepén tartott elnökválasztás első fordulójában annak rendje és módja szerint melegebb égtájakra küldték az addigi politikai osztályuk jelöltjeit és két kívülről jött, amatőr jelöltet juttattak be a novemberi második fordulóba. Elvéreztek olyan befolyásos politikusok, mint a technokrata miniszterelnök és a védelmi miniszter is.

Algéria forrong

Káncz Csaba

A széleskörű, több százezer embert utcára vivő tüntetések az országban február 22-én kezdődtek, tiltakozva az ellen, hogy az 1999 óta hatalomban levő Abdelaziz Bouteflika 5. elnöki mandátumának megszerzése céljából bejelentette indulását az elnökválasztási harcban. Bouteflikát aztán áprilisban lemondásra kényszerítették és azóta gyakorlatilag az Ahmed Gáid Szaláh vezérkari főnök által támogatott kormány irányítja az országot.

A hadsereg nyomására december 12-re írták ki az általános választásokat, de a tüntetők több időt akarnak, mire megfelelő jelölteket állíthatnak.

Az algériai lakosság fele 30 év alatti – a teljes lakosság átlagéletkora 28 év –, miközben a fiatalkorú munkanélküliség 25 százalék fölött van. A közpénzügyek- és a gazdaság reformja Algériában is elmaradt. A gazdaság stagnál, a folyó fizetési mérleg deficites – egy olyan országban, amely tavaly Afrika legnagyobb gázkitermelője volt –, a jegybanki tartalékok pedig folyamatosan csökkennek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A baloldal nyerhette a német választásokat az exit pollok szerint
Wéber Balázs | 2021. szeptember 26. 18:05
Hajszállal, de a szociáldemokraták nyerhették a német szövetségi választásokat a CDU-CSU-szövetség előtt mai előrejelzések szerint. Az eredmény nagyon szoros. Hivatalos eredmény hétfőn lesz. A harmadik helyet a Zöldek szerezhették meg.         
Makro / Külgazdaság Javulnak-e az amerikai-kínai kapcsolatok a Huawei-áttörés nyomán?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 26. 13:06
A kínai és az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.  Az viszont több mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetne. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A héten megtudjuk, mennyivel nőttek a fizetések
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 26. 10:49
Legalábbis a hivatalos adatok szerint. A foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi mutatók mellett a többi közt a keresetekről is közöl új mutatókat a KSH. 
Makro / Külgazdaság Megkezdődött a német választás: ma kiderül, ki lehet Merkel utódja
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 09:31
Szoros befutóra lehet számítani a mai szövetségi parlamenti választásokon Németországban. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az SPD néhány százalékponttal vezet a CDU-CSU-szövetség előtt.    
Makro / Külgazdaság Amerika határnyitás előtt
Szakonyi Péter | 2021. szeptember 26. 05:50
Nem várt ajándék várta az idei IPW résztvevőit Las Vegasban. Amerika legjelentősebb turisztikai vásárának első napján jelentették be ugyanis, hogy novembertől jórészt feloldják a beutazási korlátozásokat: az Európai Unióból és Kínából is érkezhetnek turisták az USA-ba, így az év utolsó két hónapja a kilábalásról szólhat.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos