5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világ első számú hatalma egy olyan elnökválasztás előtt áll, amely keretében egy aggkorban lévő és népszerűtlen elnök mérkőzik meg egy felkelés vezetőjével. Több nyomós ok miatt is Bident egy érdemi előválasztási versenyre lenne tanácsos rábírni. Káncz Csaba jegyzete.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy jövőre egy Biden-Trump visszavágó elkerülhetetlen. Donald Trump volt elnök novemberben jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson, és jelenleg egyetlen potenciális republikánus kihívó sem kerül a közelébe a felmérések szerint.

Amióta Joe Biden elnök a múlt hónapban bejelentette, hogy indul az újraválasztásért, a demokraták potenciális előválasztási jelöltjeivel kapcsolatos vita nagy része elcsitult, kivéve az egyébként esélytelen Robert F. Kennedy Jr. és Marianne Williamson kampányait.

De mi a probléma ezzel?

A világ első számú hatalma tehát egy olyan elnökválasztás előtt áll, amely egy rendkívül idős és népszerűtlen elnököt állít szembe egy felkelés vezetőjével. A hivatalban lévőknek természetes előnyük van, és Biden 2020-ban bebizonyította, hogy képes legyőzni Trumpot. Ám aligha ő a lehető legjobb demokrata elnökjelölt, és az USA stabil jövője érdekében, valamint a valódi demokrácia szellemében bizony tanácsos lenne egy előválasztási versenyre rábírni.

A Biden-kormányzat nehezen indult be, de napjainkra összességében sokat ért el. Az Inflációcsökkentési Törvény – a demokraták által jegyzett klíma-, egészségügyi és adócsomag – önmagában is történelmi eredmény volt az USA számára, az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépések eddigi legnagyobb befektetésével. Biden határozott fellépése és a Nyugat összerántása Ukrajna védelmében is sokak szemében a hivatali idejének fénypontja.

De ennek ellenére a demokratáknak bőven van okuk az aggodalomra Bidennel kapcsolatban.

Nincs minden rendben? Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
Nincs minden rendben? Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Sötét fellegek

A legnyilvánvalóbb probléma Biden jelöltségével kapcsolatban az életkora. Már most ő a valaha volt legidősebb elnök, és 2025-ben 82 éves lenne a beiktatás napján.

Az amerikaiak több mint 60 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden túl öreg a második ciklushoz. Ő nem csak egy rendkívül idős ember – de aggastyánnak is tűnik, és az amerikaiaknak komoly fenntartásai vannak a mentális állapotával kapcsolatban.

És bizony napról-napra csak idősödik. A 89 éves kaliforniai Diane Feinstein szenátor nyugtalanító esete figyelmeztető jelként szolgál: a jelek szerint ő már szó szerint fel sem tudja fogni, hol van. Mindez nyomós érvként szolgál az ellen, hogy a politikusok túllépjenek egy bizonyos koron.

Nikki Haley republikánus elnökjelölt néhány héttel ezelőtt ment neki rendkívül durván Bidennek. A Fox News-nak adott interjúban ezt mondta: „Azt hiszem, mindannyian nagyon világosan és tényszerűen kijelenthetjük, hogy aki Joe Bidenre szavaz, az valójában Kamala Harris elnököt várja. Mert nem hiszem, hogy Biden megéri a 86. életévét." Ez volt az eddigi legdurvább feltételezés Joe Biden lehetséges közelgő haláláról.

Tekintettel egy amerikai elnök halálának valós lehetőségére, a demokraták jelenleg rosszul felkészültek erre az eshetőségre – legalábbis hivatalosan. Márpedig az Egyesült Államoknak legalább volt némi tapasztalata államfőik halálával kapcsolatban: eddig a történelmük során nyolc elnök halt meg hivatalában.

További nyomós ok

De van egy másik rendkívül fontos ok is, ami miatt fontos lenne egy másik kompetens demokrata kihívó megjelenése: a legtöbb demokrata szavazó ugyanis nem akarja, hogy Joe Biden újra induljon.

„A demokraták és a demokrata beállítottságú függetlenek körében a Post-ABC közvélemény-kutatás 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 2024-ben Bidenen kívül mást választana, ami csaknem kétszerese a Bident támogató 31 százaléknak” – írta februárban a The Washington Post. A lelkesedés ilyen szintű hiánya szokatlan a modern kor amerikai elnökei között, amint azt a neves közvéleménykutató, a FiveThirtyEight is megjegyezte

De ennél is nyomósabb okok szólnak a demokrata elnökválasztási előválasztás megrendezése mellett. Biden 2020-as diadala megmentette az országot Trump második ciklusának politikai viharaitól.

De az újjáéledő Trump, aki a fehér felsőbbrendű lázadás erőteljes mozgalmát vezeti, a legnagyobb belső fenyegetés, amelyet az USA emberemlékezet óta ismert. A hatékony ellenálláshoz egyenlő tömegű ellensúlyra van szükség, és Biden nem felel meg ennek a kívánalomnak.

Biden az amerikai politika egy szelídebb időszakában dolgozhatott 1972 után, amikor először választották be a szenátusba. De most nemcsak Trump mozgalma fenyeget, a kulcsintézményekben is komoly válság jeleit látjuk: a Legfelsőbb Bíróságot az ideológia és a készpénz korrumpálja, a Kongresszus pedig a legtöbb napon egyszerűen nem működik.

Szóval ki lenne az?

Számos képzett vezető neve elhangzott már számos fórumon. Sokszor emlegetik Jared Polist, Colorado demokrata kormányzóját, Gavin Newsom kaliforniai kormányzót, illetve Gretchen Whitmer michigani kormányzót. Ez egy olyan téma, amely megérdemli az önálló vitát.

De a demokrata elnökjelöltek kiléte másodlagos ahhoz képest, hogy versenyen kell megmérettetniük magukat. És ha Biden túlél egy előválasztási versenyt, újraválasztása még inkább elismerésre méltó.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségesét bízták meg kormányalakítással Szlovákiában
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 16:46
Átadta a kormányalakítási megbízás dokumentumait Zuzana Caputová szlovák államfő a szombati előrehozott parlamenti választáson győztes párt, az Irány (Smer-SSD) elnökének, Robert Ficónak a pozsonyi államfői palotában hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csúcsra pörgeti a német fegyverexportot az ukrajnai háború
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 15:46
Németországban az év első három negyedévében több hadianyag és haditechnikai berendezés kapott exportengedélyt mint az elmúlt év egészében - derült ki a szövetségi gazdasági és technológiai minisztérium honlapján hétfőn publikált jelentésből.
Makro / Külgazdaság Megismétlődik az ukrajnai forgatókönyv egy másik európai országban?
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 14:55
A szerb csapatösszevonás Koszovó határán, valamint a szerb kormány retorikája és "módszerei" azt a magatartást idézik, amelyet Oroszország tanúsított Ukrajnával szemben a háború megindítása előtt - jelentette ki hétfőn Donika Gervalla-Schwarz koszovói külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A fiatal ukránokat is a frontra küldetné a volt brit védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 13:51
Ben Wallace volt brit védelmi miniszter hétfőn megjelent cikkében közölte, hogy távozása előtt az Ukrajnának nyújtott idei brit védelmi támogatás megkétszerezését kérte Rishi Sunak miniszterelnöktől.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb benzin jöhet szerdától, a gázolaj viszont drágább lehet
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 12:29
Szerdától a benzin nagykereskedelmi ára 8 forinttal csökken, a gázolajé ugyanakkor 4 forinttal megy feljebb. 
Makro / Külgazdaság "Történelmi jelentőségű" ülésen vesznek részt az uniós miniszterek
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 11:05
Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri hétfőn Ukrajna támogatásáról tanácskoznak Kijevben - jelentette be Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG