4p

Benjámin Netanjahu izraeli miniszerelnök a katonai megoldást erőlteti, miközben szót sem ejt a politikai megoldásról Káncz Csaba külpolitikai szakértő szerint. Eközben már az Egyesült Államok is azt hangsúlyozza, hogy a politikai, kétállami megoldás az előrevezető út. Sem Netanjahu, sem a Hamász nem hiteles, mindkettő túszul ejtette a népét, mondta a szakértő az ATV adásában.

„Az izraeli rezsim és ezen belül Netanjahu-miniszterelnök mindent megtesz a katonai irányú eszkalációiért vagy megoldásért, és a lehető legkevesebb szót ejt a politikai megoldásról” – jelentette ki Káncz Csaba, lapunk állandó szerzője az ATV Start című műsorában az Izrael és a Hamász között több mint egy hónapja dúló háborúval kapcsolatban.

Hozzátette: eközben az Egyesült Államok kormányán is akkora a nyomás, hogy a külügyminiszter és az elnök is azt hangsúlyozza: a kétállami megoldás az előrevezető út. Ezt húzta alá a 2002-es szaúdi békejavaslat is, amit Izrael elutasított.

"Netanjahu súlyos tehertétel"

Káncz Csaba szerint a világnak „rá kell szorítania az izraeli rezsimet, hogy politikai irányba haladjanak előre a dolgok, bármennyire is szörnyű, ami történt október 7-én.” (A palesztin szélsőséges iszlamista szervezet ekkor hajtotta végre terrortámadását Izrael ellen.) Ezzel kapcsolatban már zajlanak megbeszélések a Fehér Ház zárt ajtajai mögött.

„Netanjahut minél előbb ad acta kell tenni, túszul ejtette az izraeli kormányt, túszul ejtette Izraelt, először csak belpolitikailag, és most már egyre inkább nemzetközi politikailag is” – fűzte hozzá lapunk állandó szerzője.

Egy kisfiú áll a romok közt Gázában az izraeli légicsapások után. Fotó: Twitter/UNRWA
Egy kisfiú áll a romok közt Gázában az izraeli légicsapások után. Fotó: Twitter/UNRWA

Szerinte az izraeli miniszterelnök  „súlyos tehertétel” a régió és a világ számára. Sem az izraeli vezetés, sem a Hamász nem hiteles. Netanjahu – mint fogalmazott – a börtön kapujában áll (megvesztegetés és család vádjával zajlik eljárás vele és szövetségeseivel szemben), és előremenekül a probléma úgynevezett megoldásával.

Hozzátette: nem lehet napi 130 (az izraeli légicsapások által megölt) palesztin gyereket odaállítani a több milliárdos muszlim népesség elé, mondván, hogy ez a járulékosa kára az október 7-i terrorcselekménynek.

A külpolitikai szakértő szerint „exponenciálisan emelkedik a muszlim világ lakosságának a feszültsége, amire reagálniuk kell a rezsimeknek.” Rijádban szombaton például rendkívüli Arab Liga-, vasárnapi pedig egy további találkozó lesz: előbbin az angol külügyminiszter (James Cleverly), utóbbin az  iráni elnök (Ebrahim Raisi) vesz részt .

„Tehát nagyon komoly helyezkedés van a muszlim vezetés részéről, valamint Kína és a Globális Dél részéről” – hegyezte meg. Kína már elfoglalta az eurázsiai tengely vezető pozícióját, és most akarja elfoglalni a Globális Dél vezetői pozícióját.

"Nem Washington az erősebb fél"

Káncz Csaba kitért a Hamász által túszul ejtett foglyok kérdésére is. Szerinte Katar az Egyesült Államokkal összefogva már tárgyal 10-15 túsz szabadon engedéséről egy humanitárius tűzszünetért cserébe. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a túszok ügyére belátható időn belül megoldás lehet.

Az amerikai elnök, Joe Biden és Netanjahu közötti hét eleji telefonbeszélgetés azt mutatja, hogy „Washington nem az erősebb fél ebben a játszmában”.  (Biden a harcok három napos szüneteltetésére kérte az izraeli kormányfőt, egyelőre mindhiába.)

Diplomáciai reputációja ebben az ügyben is „napról napra csökken”, Netanjahu pedig „a saját agendáját viszi”.

Lapunk állandó szerzője beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok komoly katonai erőkkel vonult fel a térségben: két anyahajó mellett már egy atomtengeralattjáró is befutott a Perzsa-öbölbe „Ez Irán számára egy üzenet”, mondta arra utalva, hogy Washington az erődemonstrációval kívánja megakadályozni Irán belépését a háborúba.

A Hamász terrortámadásaiban több mint 1400 ember gyilkolt meg hivatalos közlések szerint. Az izraeli válaszcsapások már mintegy 10 500 embert, köztük több mint 4300 gyereket öltek meg a gázai hatóságok adatai szerint, és további ezrek vannak a romok alatt. Az ENSZ azonnali tűzszünetre szólított fel a kibontakozó humanitárius katasztrófa miatt.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG