<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mohamed bin Szalmán koronaherceg Rijádból Dubajjal versengő regionális központot akar csinálni – ha nem megy szép szóval, akkor erővel. Úgy tűnik, bejöhet a taktika, többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG és az Unilever is beadta már a derekát.

Idén januárban Szaúd-Arábia nagyszabású kampányt indított, hogy Rijádba csábítsa a legnagyobb multinacionális vállalatok regionális központjait. A cégeknek 50 évre szóló adómentességet, a szaúdi munkavállalók alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, és más kedvezményeket is kínáltak. A Programme HQ elnevezésű kampány a Vision 2030 néven futó tervhez kapcsolódik. Ennek keretében a szaúdi vezetés a gazdaság diverzifikálásával és külföldi beruházások bevonzásával akarja csökkenteni akarja gazdaságának függését a fosszilis energiahordozóktól.

A felkínált kedvezmények ugyan csábítóak voltak a nemzetközi vállalatoknak, és több cég is bejelentette, hogy tevékenységének egy részét áthelyezi a szaúdi fővárosba, de nem tudták ellensúlyozni Dubaj liberálisabb szellemiségét, illetve az Egyesült Arab Emírségek központjának vonzóbb infrastruktúráját, elsősorban a külföldi munkavállalók gyerekeinek elérhető kiváló iskolákat.

Kitölteni az ürességet

Januárban végül 24 multinacionális vállalat jelentette be, hogy Rijádba költözik, de ezt a szaúdiak nem találták elégnek. A főváros északi részén évek óta épülő, több milliárd dollárt felemésztő King Abdullah üzleti negyed átadott épületei ugyanis nagyrészt üresen konganak. A projekt ambiciózusságát mutatja, hogy a szaúdiak közel 500 multit szeretnének Rijádba, és elsősorban a több tucat felhőkarcolót is felvonultató üzleti negyedbe csábítani a következő években. Összehasonlításképpen: Dubaj nagyjából három évtized alatt tudta 140 multi regionális központját magához édesgetni, és ezzel messze vezető a közel-keleti térségben.

A nagyrészt még üresen kongó King Abdullah üzleti negyed Rijádban egy látványterven (Wikimedia)A nagyrészt még üresen kongó King Abdullah üzleti negyed Rijádban egy látványterven (Wikimedia)

A januári két tucat tehát szép szám volt, csak éppen nem elegendő. Ahogy az már Szaúd-Arábia esetében lenni szokott, a mézesmadzag után hamar előkerült az ostor is.

Februárban újabb bejelentés jött: azok a multik, akik nem költöztetik regionális központjukat Rijádba, 2023-tól nem kaphatnak megrendelést a szaúdi államtól.

A kilátásba helyezett büntetést persze sok kritika érte. „Piacellenes, versenyellenes, lényegében a cégek erőszakos megfélemlítése” – nyilatkozta akkor egy Dubajban működő cég egyik pénzügyi vezetője – név nélkül.

De a taktika működni látszik. A szaúdi Régiós Központ Program vezetője, Hasszám Al-Kuraszi október 27-én jelentette be, hogy immár 44 vállalat döntött a régiós központjának Rijádba költöztetése mellett. A cégek között van többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG, az Unilever, a PepsiCo, az SAP és a Philips is. A program vezetője büszkén elmondta azt is, hogy Rijád elképesztő ütemben fejlődik, „aki három hónapja itt járt, már rá sem ismerne a városra”.

A költözést bejelentő vállalatok logói (Twitter)A költözést bejelentő vállalatok logói (Twitter)

Szabadság, alkohol, e kettő kell nekik

A győzelmi jelentések ellenére persze a 2030-as cél még mindig elég messzinek látszik. Kérdés, a 2023-as határidőig még hány cég dönt a költözés mellett, és ha túl kevés, mi lehet a szaúdi vezetés következő lépése. Az mindenesetre biztos, hogy a nemzetközi multik munkavállalóinak fontos lenne, hogy a város hangulata, a kínált szolgáltatások is megközelítsék a Dubajban megszokottakat. Szaúd-Arábia ebben az irányban is tesz lépéseket.

Nemrég engedélyezték a nőknek, hogy jogosítványt szerezzenek, és egyéb tekintetben is valamivel több szabadságot engedélyeztek nekik, enyhítették a különböző rendezvényekre, például sporteseményekre vagy koncertekre vonatkozó korlátozásokat, de nem biztos, hogy ennyi elég lesz.

„Amikor megkérdeznek egy cégvezetőt, hogy mikor költöznek Szaúd-Arábiába, a leggyakoribb az, hogy visszakérdeznek: Mikor engedélyezitek az alkoholt?”

mesélte egy a térségben dolgozó diplomata. És a szaúdiak válasza erre? „Fokozatosan az is meg fog történni.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
Makro / Külgazdaság Ukrajna nem adja fel a területét, és visszaszerezné, amit elvesztett - reggeli háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 06:46
Visszatekintésünk az elmúlt órák legjelentősebb eseményeire az orosz-ukrán háborúból. 
Makro / Külgazdaság Sorkatonaság: a finnekről példát vehetnének az oroszok
Litván Dániel | 2022. május 23. 05:46
A sorköteles finnek 80 százaléka be is vonul, a társadalom is híve a rendszernek. Oroszországban a fiatalok kétharmada nem megy katonának, aki teheti, kihúzza magát a szolgálat alól. Ezek a különbségek a harctéren is meglátszódnának.
Makro / Külgazdaság Kijózanító hírt kapott Ukrajna a franciáktól – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
hírlevél
Ingatlantájoló