<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mohamed bin Szalmán koronaherceg Rijádból Dubajjal versengő regionális központot akar csinálni – ha nem megy szép szóval, akkor erővel. Úgy tűnik, bejöhet a taktika, többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG és az Unilever is beadta már a derekát.

Idén januárban Szaúd-Arábia nagyszabású kampányt indított, hogy Rijádba csábítsa a legnagyobb multinacionális vállalatok regionális központjait. A cégeknek 50 évre szóló adómentességet, a szaúdi munkavállalók alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, és más kedvezményeket is kínáltak. A Programme HQ elnevezésű kampány a Vision 2030 néven futó tervhez kapcsolódik. Ennek keretében a szaúdi vezetés a gazdaság diverzifikálásával és külföldi beruházások bevonzásával akarja csökkenteni akarja gazdaságának függését a fosszilis energiahordozóktól.

A felkínált kedvezmények ugyan csábítóak voltak a nemzetközi vállalatoknak, és több cég is bejelentette, hogy tevékenységének egy részét áthelyezi a szaúdi fővárosba, de nem tudták ellensúlyozni Dubaj liberálisabb szellemiségét, illetve az Egyesült Arab Emírségek központjának vonzóbb infrastruktúráját, elsősorban a külföldi munkavállalók gyerekeinek elérhető kiváló iskolákat.

Kitölteni az ürességet

Januárban végül 24 multinacionális vállalat jelentette be, hogy Rijádba költözik, de ezt a szaúdiak nem találták elégnek. A főváros északi részén évek óta épülő, több milliárd dollárt felemésztő King Abdullah üzleti negyed átadott épületei ugyanis nagyrészt üresen konganak. A projekt ambiciózusságát mutatja, hogy a szaúdiak közel 500 multit szeretnének Rijádba, és elsősorban a több tucat felhőkarcolót is felvonultató üzleti negyedbe csábítani a következő években. Összehasonlításképpen: Dubaj nagyjából három évtized alatt tudta 140 multi regionális központját magához édesgetni, és ezzel messze vezető a közel-keleti térségben.

A nagyrészt még üresen kongó King Abdullah üzleti negyed Rijádban egy látványterven (Wikimedia)A nagyrészt még üresen kongó King Abdullah üzleti negyed Rijádban egy látványterven (Wikimedia)

A januári két tucat tehát szép szám volt, csak éppen nem elegendő. Ahogy az már Szaúd-Arábia esetében lenni szokott, a mézesmadzag után hamar előkerült az ostor is.

Februárban újabb bejelentés jött: azok a multik, akik nem költöztetik regionális központjukat Rijádba, 2023-tól nem kaphatnak megrendelést a szaúdi államtól.

hirdetés

A kilátásba helyezett büntetést persze sok kritika érte. „Piacellenes, versenyellenes, lényegében a cégek erőszakos megfélemlítése” – nyilatkozta akkor egy Dubajban működő cég egyik pénzügyi vezetője – név nélkül.

De a taktika működni látszik. A szaúdi Régiós Központ Program vezetője, Hasszám Al-Kuraszi október 27-én jelentette be, hogy immár 44 vállalat döntött a régiós központjának Rijádba költöztetése mellett. A cégek között van többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG, az Unilever, a PepsiCo, az SAP és a Philips is. A program vezetője büszkén elmondta azt is, hogy Rijád elképesztő ütemben fejlődik, „aki három hónapja itt járt, már rá sem ismerne a városra”.

A költözést bejelentő vállalatok logói (Twitter)A költözést bejelentő vállalatok logói (Twitter)

Szabadság, alkohol, e kettő kell nekik

A győzelmi jelentések ellenére persze a 2030-as cél még mindig elég messzinek látszik. Kérdés, a 2023-as határidőig még hány cég dönt a költözés mellett, és ha túl kevés, mi lehet a szaúdi vezetés következő lépése. Az mindenesetre biztos, hogy a nemzetközi multik munkavállalóinak fontos lenne, hogy a város hangulata, a kínált szolgáltatások is megközelítsék a Dubajban megszokottakat. Szaúd-Arábia ebben az irányban is tesz lépéseket.

Nemrég engedélyezték a nőknek, hogy jogosítványt szerezzenek, és egyéb tekintetben is valamivel több szabadságot engedélyeztek nekik, enyhítették a különböző rendezvényekre, például sporteseményekre vagy koncertekre vonatkozó korlátozásokat, de nem biztos, hogy ennyi elég lesz.

„Amikor megkérdeznek egy cégvezetőt, hogy mikor költöznek Szaúd-Arábiába, a leggyakoribb az, hogy visszakérdeznek: Mikor engedélyezitek az alkoholt?”

mesélte egy a térségben dolgozó diplomata. És a szaúdiak válasza erre? „Fokozatosan az is meg fog történni.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló