<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mohamed bin Szalmán koronaherceg Rijádból Dubajjal versengő regionális központot akar csinálni – ha nem megy szép szóval, akkor erővel. Úgy tűnik, bejöhet a taktika, többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG és az Unilever is beadta már a derekát.

Idén januárban Szaúd-Arábia nagyszabású kampányt indított, hogy Rijádba csábítsa a legnagyobb multinacionális vállalatok regionális központjait. A cégeknek 50 évre szóló adómentességet, a szaúdi munkavállalók alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, és más kedvezményeket is kínáltak. A Programme HQ elnevezésű kampány a Vision 2030 néven futó tervhez kapcsolódik. Ennek keretében a szaúdi vezetés a gazdaság diverzifikálásával és külföldi beruházások bevonzásával akarja csökkenteni akarja gazdaságának függését a fosszilis energiahordozóktól.

A felkínált kedvezmények ugyan csábítóak voltak a nemzetközi vállalatoknak, és több cég is bejelentette, hogy tevékenységének egy részét áthelyezi a szaúdi fővárosba, de nem tudták ellensúlyozni Dubaj liberálisabb szellemiségét, illetve az Egyesült Arab Emírségek központjának vonzóbb infrastruktúráját, elsősorban a külföldi munkavállalók gyerekeinek elérhető kiváló iskolákat.

Kitölteni az ürességet

Januárban végül 24 multinacionális vállalat jelentette be, hogy Rijádba költözik, de ezt a szaúdiak nem találták elégnek. A főváros északi részén évek óta épülő, több milliárd dollárt felemésztő King Abdullah üzleti negyed átadott épületei ugyanis nagyrészt üresen konganak. A projekt ambiciózusságát mutatja, hogy a szaúdiak közel 500 multit szeretnének Rijádba, és elsősorban a több tucat felhőkarcolót is felvonultató üzleti negyedbe csábítani a következő években. Összehasonlításképpen: Dubaj nagyjából három évtized alatt tudta 140 multi regionális központját magához édesgetni, és ezzel messze vezető a közel-keleti térségben.

A nagyrészt még üresen kongó King Abdullah üzleti negyed Rijádban egy látványterven (Wikimedia)
A nagyrészt még üresen kongó King Abdullah üzleti negyed Rijádban egy látványterven (Wikimedia)

A januári két tucat tehát szép szám volt, csak éppen nem elegendő. Ahogy az már Szaúd-Arábia esetében lenni szokott, a mézesmadzag után hamar előkerült az ostor is.

Februárban újabb bejelentés jött: azok a multik, akik nem költöztetik regionális központjukat Rijádba, 2023-tól nem kaphatnak megrendelést a szaúdi államtól.

A kilátásba helyezett büntetést persze sok kritika érte. „Piacellenes, versenyellenes, lényegében a cégek erőszakos megfélemlítése” – nyilatkozta akkor egy Dubajban működő cég egyik pénzügyi vezetője – név nélkül.

De a taktika működni látszik. A szaúdi Régiós Központ Program vezetője, Hasszám Al-Kuraszi október 27-én jelentette be, hogy immár 44 vállalat döntött a régiós központjának Rijádba költöztetése mellett. A cégek között van többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG, az Unilever, a PepsiCo, az SAP és a Philips is. A program vezetője büszkén elmondta azt is, hogy Rijád elképesztő ütemben fejlődik, „aki három hónapja itt járt, már rá sem ismerne a városra”.

A költözést bejelentő vállalatok logói (Twitter)
A költözést bejelentő vállalatok logói (Twitter)

Szabadság, alkohol, e kettő kell nekik

A győzelmi jelentések ellenére persze a 2030-as cél még mindig elég messzinek látszik. Kérdés, a 2023-as határidőig még hány cég dönt a költözés mellett, és ha túl kevés, mi lehet a szaúdi vezetés következő lépése. Az mindenesetre biztos, hogy a nemzetközi multik munkavállalóinak fontos lenne, hogy a város hangulata, a kínált szolgáltatások is megközelítsék a Dubajban megszokottakat. Szaúd-Arábia ebben az irányban is tesz lépéseket.

Nemrég engedélyezték a nőknek, hogy jogosítványt szerezzenek, és egyéb tekintetben is valamivel több szabadságot engedélyeztek nekik, enyhítették a különböző rendezvényekre, például sporteseményekre vagy koncertekre vonatkozó korlátozásokat, de nem biztos, hogy ennyi elég lesz.

„Amikor megkérdeznek egy cégvezetőt, hogy mikor költöznek Szaúd-Arábiába, a leggyakoribb az, hogy visszakérdeznek: Mikor engedélyezitek az alkoholt?”

mesélte egy a térségben dolgozó diplomata. És a szaúdiak válasza erre? „Fokozatosan az is meg fog történni.”

Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG