6p

A felmérések szerint a spanyolok kétharmada ellenzi a katalán szeparatisták amnesztiáját. Veszélyek leselkednek a spanyol demokráciára is. Káncz Csaba jegyzete.

Spanyolországban a héten végre kormány alakult – a választások utáni 4 hónapos bizonytalanság után. A kormányalakítás különleges körülményei azonban bőven adnak okot arra, hogy ne számítsunk tartós politikai stabilitásra. Pontosan egy hete több százezren tüntettek szerte az országban a megállapodás ellen.

Politikai válság felé

Pedro Sánchez szocialista vezető (PSOE) második miniszterelnöki mandátumát nyerte el, annak ellenére, hogy pártja nyáron a második helyen végzett a konzervatív Néppárt mögött. A Sánchez által a parlamenti többség megszerzéséhez használt alku azonban politikai válságba sodorja az országot, annak ellenére, hogy intézményesen hónapok óta tartó vákuumból került ki.

A szocialisták a hétvégén a baloldali Sumar szövetséggel együtt kisebbségi kormányt alakítanak, mivel csütörtökön 179 szavazatot szereztek a parlamentben, ami mindössze hárommal több, mint a szükséges többség. A baloldali kormány új mandátumát támogatta két katalán párt, amelyek amnesztiát követeltek a tartomány korábbi, Spanyolországtól való elszakadásával kapcsolatos tevékenységekben, köztük a 2017-es illegális népszavazásban részt vevő tagjaik számára. 

A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madridban.  Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado
A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madridban. Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado

Hétfőn a Sánchez vezette szocialisták teljesítették a megállapodás rájuk eső részét, amikor a parlament elé terjesztettek egy amnesztiatörvényt, amely 309 olyan személynek adna kegyelmet, akik 2012 és napjaink között aktívan támogatták Katalónia elszakadását Spanyolországtól.

Az amnesztiában szerepel Carles Puigdemont, a 2017-es elszakadási mozgalom vezetője hamarosan visszatérhet az országba Belgiumból, ahol száműzetésben él, és folytathatja politikai szerepvállalását. Ezúttal a madridi központi kormány partnereként és nem ellenfeleként.

Számos okunk van megkérdőjelezni a kormányzó baloldal és a katalán szeparatisták közötti szövetség fenntarthatóságát, nem is beszélve a spanyol demokráciára leselkedő veszélyekről, tekintettel az alapítás körülményeire.

Sánchez miniszterelnök államférfiként próbálta megvédeni terveit, és hangsúlyozta, hogy egyesíteni akarja az országot, és a múlt lomtárában akarja hagyni a katalán szeparatizmus megerőltető tapasztalatait. "Párbeszéddel és megbocsátással fogjuk garantálni Spanyolország egységét" - mondta Sánchez.

De bármennyire is hazafias és államférfiúi a politikai elképzelése, olyan megosztottságok jönnek létre, amely túlmutathatnak a korábbiakon. Még ha a katalán szeparatistákkal kötött új megállapodás a szeparatista mozgalom amortizációját is jelenti, az ár túl magas lehet a spanyol demokrácia számára.

Kihajított konszenzus

Azzal, hogy Sánchez szocialistái bevonták a katalán pártokat a koalíciós megállapodásba, figyelmen kívül hagyták a 2017-es nemzeti konszenzust, miszerint a katalán függetlenségi népszavazás megengedhetetlen és törvénytelen volt.

Ez a konszenzus nem csak a politikai vezetésen belül volt általános. Ezt az igazságszolgáltatás, a bűnüldöző szervek, sőt még az uniós partnerek is egyhangúlag elfogadták, és a madridi kormány mellé álltak a szeparatistákkal szemben.

Sánchez döntése nyomán a felmérések szerint a spanyolok kétharmada ellenzi a katalán szeparatisták amnesztiáját. Közéjük tartozik Sánchez PSOE támogatóinak jelentős része is.

A miniszterelnök retorikája a lépése védelmében meggyőzőbb lett volna, ha az amnesztiát egy stabil kormányzati ciklus alatt hirdették volna meg, amikor egy ilyen törvény nem lett volna feltétele a kormány fennmaradásának. Ez azt jelenti, hogy az amnesztia a kialakuló kormány megalakulásának és fennmaradásának sajátos, zsarolásra hasonlító feltétele, amelybe a megzsarolt fél beleegyezett.

A következő 4 évben (ha egyáltalán van 4 év) ez bármikor aktiválható, amit a katalán partnerek is jeleztek, amikor bejelentették, hogy a kormány támogatása nem állandó, hanem minden egyes konkrét kérdésben döntenek róla.

Ez a parlamenti demokrácia szempontjából visszalépést jelent, mivel az új baloldali kormány nem a parlamentben, hanem koalíciós partnerei között fog dönteni. A katalán szeparatistákkal való megegyezés ilyen feltételek mellett súlyos csapást jelent a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségére is, amelynek képviselői már kifejezték, hogy ellenzik az új törvényt. Ez a következő kilátást teremti meg: ha a bíróságok megtalálják a jogi megtámadás módját, akkor valószínű, hogy a politikai megállapodás nem kerül végrehajtásra.

Halovány kilátás van egy stabil kormányra

Amellett, hogy az új Sánchez-kormánynak igen szűk és kiszámíthatatlan többsége lesz a parlamentben, az erős és agresszív ellenzék miatt is instabil lesz, amely a szocialisták és a katalánok közötti megállapodás után egy erős politikai fegyvert tart a kezében.

"Amíg ön itt van, Spanyolország megosztottságra lesz ítélve. Az ön miniszterelnöki idejét az fogja jellemezni, hogy Puigdemont szabadon visszatér Katalóniába. A történelem nem fog amnesztiát adni önnek"

- fordult a konzervatív Néppárt vezetője, Alberto Núñez Feijóo a miniszterelnökhöz.

A katalán szeparatisták amnesztiájának megadásának ötlete napok óta tömeges tüntetéseket vált ki Spanyolországban. Ezek, vagy hasonló tiltakozások minden bizonnyal az új kormány megalakulása után is folytatódni fognak.

Az, hogy a jobboldali pártok, köztük a VOX populista jobboldali párt hívta össze a tüntetéseket, és hogy Tucker Carlson részt vett az egyik tüntetésen, még csak nem is a legnagyobb probléma a formálódó kormány számára. Sokkal nagyobbat jelentenek az említett közvélemény-kutatások, amelyek magas és stabil elégedetlenséget mutatnak az új kormánykoalícióval szemben.

Európai támogatás és következmények

Pedro Sánchez új mandátumához az uniós partnerek gratuláltak, elsők között Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellár, de még az indiai miniszterelnök is gratulált. Ugyanakkor bejelentésre került az is, hogy az Európai Parlament Sánchez konzervatív ellenfeleinek kérésére megvitatja a spanyolországi helyzetet.

Az európai vezetők megkönnyebbülten fogadták Sánchez újabb miniszterelnöki mandátumát, aki eddig határozott EU-párti irányvonalat vitt. A kormányalakítás körülményeinek ellentmondásos volta miatt azonban támogatásuk egyúttal a bármikor bekövetkezhető új spanyol politikai válság kockázatának elfogadását is jelenti.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG