TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A német-amerikai feszültség csupán része annak a szélesebb konfliktusnak, amely jellemzi az elmúlt években Európa és az USA kapcsolatát. Az európai polgárok véleménye Amerikáról folyamatosan romlik, a franciáknak csak 2 százaléka (!) bízik Trump vezetői képességeiben. Káncz Csaba jegyzete.

Javában zajlik az amerikai elnökválasztási kampány, ezért a Fehér Ház folyamatosan vonja ki csapatait Irakból és Németországból. Trump még 2016-ban ígéretet tett a csapatok hazavitelére - hát akkor fel is kell mutatni valamit november 3-a előtt. Az európai békerendszer szempontjából viszont komoly negatív tényezők, hogy a Brexit után (amely elvitte az EU védelmi kiadásainak negyedét, egyben 215 darab nukleáris robbanófejet) most az USA vonja ki katonáinak negyedét Németországból (34 500-ről 25 000-re csökken a számuk). A francia nukleáris ütőerő (mintegy 290 darab robbanófej) képtelen ellensúlyozni ezeket a csapásokat az európai békerendszerben.

Lesajnált európai érdekek

Berlin és Washington között ez a lépés még tovább terheli a kétoldalú viszonyt, holott az elmúlt években már összekülönböztek a kereskedelem, a Párizsi Klímamegállapodás, az Iráni Nukleáris Megállapodás és a német-orosz kapcsolatok ügyében. Fontos kiemelni, hogy a német-amerikai feszültség csupán része annak a szélesebb konfliktusnak, amely jellemzi az elmúlt években Európa és az Egyesült Államok kapcsolatát. Az európai fővárosok azt érzik, hogy a Trump-vezette Fehér Ház figyelmen kívül hagyja Európa érdekeit olyan kulcsfontosságú kérdéskörökben, mint Kína, Oroszország és Irán.

Donald Trump a Fehér Ház kertjében, Washingtonban, 2020. május ötödikén. EPA/Yuri Gripas / POOL Donald Trump a Fehér Ház kertjében, Washingtonban, 2020. május ötödikén. EPA/Yuri Gripas / POOL

Washington egyoldalúan felrúgta az Iráni Nukleáris Megállapodást (JCPOA), merényletet követett el az iráni hadsereg egyik legfontosabb vezetője ellen - anélkül, hogy erről előzetesen tájékoztatta volna európai szövetségeseit -, és sorozatosan jóváhagyja az izraeli radikálisok követeléseit, ami destabilizálja a Közel-Keletet.

Trump az EU-t már nem stratégiai partnernek, hanem gazdasági versenytársnak tekinti. Vámokat vet ki az EU acél- és alumíniumtermékeire. Közönnyel, sőt ellenségesen viszonyul az európai integrációhoz – kemény Brexitért lobbizva Londonnál, hiszen ki akarja szakítani az országot az európai geopolitika hatásköréből, hogy amerikai bázissá tegye azt az arktikus kincsekért megindult versenyfutásban.

Romló megítélés

Azzal, hogy a kínai gazdasági- és biztonságpolitikai kihívás került az amerikai nagypolitika homlokterébe, Washingtonnak egyben lecsökken az érdeklődése az európai aggodalmak irányába. A Trump-kormányzat nacionalizmusa („America First”) és populizmusa folyamatosan ássa alá az egykor közös értékekre épített transzatlanti kapcsolatokat. Az amerikai társadalmi felfordulás pedig csak még gyanakvóbbá teszi a Fehér Házat a nemzetközi kapcsolataiban.

Pedig az európai polgárok véleménye Amerikáról már az elmúlt hónapokban is folyamatosan romlott. A koronavírus-járvány amerikai félrekezelése miatt a németek 73 százalékának romlott a megítélése Amerikáról. Egy májusi felmérés szerint a németeknek csak 37 százaléka szeretne szorosabb viszonyt az USA-val (ez tavaly szeptemberben még 50 százalékon állt), miközben a németek 36 százaléka szorosabb kapcsolatokat építene Kínával (holott ez tavaly szeptemberben még csak 24 százalékon állt).

Egy másik friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban is romik az USA megítélése a koronavírus járvány kitörése óta. Mondjuk a franciákat aztán tényleg nem lehet túlszárnyalni, ahol a friss felmérések szerint a polgároknak csupán 2 százaléka (!) bízik Trump vezetői képességeiben.

Káncz Csaba szerzői oldala: https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél