<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. Mind a jelenlegi uniós főtárgyaló, Michel Barnier, mind az Európai Bizottság jövőbeni elnöke, Ursula von der Leyen megerősítette, hogy a no deal Brexit csak a már létező megállapodással kerülhető el. Az egyezményt a brit parlament már háromszor visszadobta, és a brit kormányfői poszt legfőbb várományosa, Boris Johnson is elfogadhatatlannak tartja.
Boris Johnson egyik hívével kampánykörútján Doverben július 11-én. EPA/Chris Ratcliffe

Nagy-Britannia kizárólag a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadásával távozhat rendezett módon az Európai Unióból – ezt Michel Barnier, a Európai Bizottság jelenlegi Brexit-főtárgyalója jelentette ki a BBC  Panorama című magazinműsorának adott interjúban. (Az interjút még májusban készítették, de az azt tartalmazó Britain's Brexit Crisis című riport ezen a héten kerül adásba – a szerk.)

Viseljék a következményeket

Barnier szerint az 585 oldalas egyezménybe, amelyet még tavaly ősszel kötött Brüsszel és a brit kormány, London tudtával kerültek be a Brexit okozta bizonytalanságok kiküszöbölését célzó jogi megoldások. Ezek közé tartozik a legvitatottabb elem, az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop.

Barnier arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az Egyesült Királyság „egyszerűen csak széttépi a tagsági kártyáját”, azaz megállapodás nélkül távozik az EU-ból, azt válaszolta:

Az Egyesült Királyságnak szembesülnie kell a következményekkel.

Von der Leyen sem engedne

A brit kormány abban sem bízhat, hogy az új Európai Bizottság engedékenyebb lesz majd elődjénél – legalábbis erre utal a testület kedden megválasztott elnökének, Ursula von der Leyennek a napokban közzétett programja.

Az Egyesült Királysággal kötött kilépési egyezmény a legjobb és az egyetlen lehetséges egyezmény a rendezett kilépésre

- írja Ursula von der Leyen. Magyarul: az általa vezetett, november elsején hivatalba lépő Bizottság sem lesz hajlandó új egyezményt kötni a mindenkori brit kormánnyal, maximum – indokolt esetben – a kilépés idejének újabb kitolását engedélyezné.

Mindez azt valószínűsíti, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül fog távozni az EU-ból a kilépés legújabb határnapján, október 31-én.

Min megy a vita?

Az egyezményt a brit parlament már háromszor leszavazta, elsősorban a backstop-záradék miatt. Ez azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

A megállapodás ellenzői attól félnek, hogy ebben az esetben Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat” az Egyesült Királyságból, vagy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

Johnson: október végén kilépünk

A no deal Brexitet valószínűsíti az is, hogy Boris Johnson, a brit kormányfői poszt legfőbb várományosa már többször kijelentette: október 31-én mindenképp – tehát akár egyezmény nélkül is – kilépteti az országot az EU-ból. A Brüsszellel kötött megállapodást Johnson is elfogadhatatlannak tartja.

Bár vetélytársa, Jeremy Hunt némileg enyhébb álláspontot képvisel Brexit-ügyben, ő is jelezte: amennyiben nincs lehetőség új egyezményt kötni, akkor ő is hajlandó a megállapodás nélküli távozásra.

No deal Brexitet sem akarnak

A helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy a brit parlament március közepén elfogadott egy olyan határozatot is, amely minden körülmények között elutasítja a no deal Brexitet. Igaz, ez a határozat nem kötelező érvényű a kormányra nézve, amely ettől még kiléptetheti az országot az EU-ból.

A közelmúltban számos pénzügyi intézmény és gazdasági szervezet figyelmeztetett arra, hogy a megállapodás nélküli távozás súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak. A Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének szerdai közleménye szerint az infláció jelentősen gyorsulna, a font pedig meredeken gyengülne  – a héten az árfolyam több mint kétéves mélyponton volt a dollárral szemben.

A Brexit-pártiak – köztük Boris Johnson – viszont úgy vélik, hogy a félelmek túlzóak, és megfelelő óvintézkedésekkel enyhíteni lehet a negatív hatásokat.

Hunt és Johnson közül a Konzervatív Párt tagsága választja majd ki a távozását május végén bejelentő Theresa May utódját, azaz a párt új vezetőjét és egyben az Egyesült Királyság új miniszterelnökét. A szavazás végeredményét jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos