2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Teherán és Damaszkusz közötti jó kapcsolatokat méltatta Ebrahím Raíszi iráni elnök, aki szerdán érkezett kétnapos látogatásra Szíriába, és azt is leszögezte: a szíriai vezetés győzelmet aratott a több mint 10 éve dúló polgárháborúban.

"A szíriai kormány és a szíriai nép nagy nehézségeken ment keresztül, ám ma már kimondhatjuk, felülkerekedtek rajtuk és győzelmet arattak, mégpedig a rájuk mért fenyegetések és a szankciók ellenére" - jelentette ki Raíszi, akit az IRNA iráni állami hírügynökség idézett.

Raíszi kétnapos látogatásra érkezett az arab országba, ahol már egyeztetett szíriai kollégájával, Bassár el-Aszaddal is.

A szíriai államfő - akit a SANA szíriai állami hírügynökség idézett - méltatta a két ország közötti "gazdag és sokrétű" kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy Damaszkusz és Teherán "a nehéz időkben is összetartott", a Közel-Keleten dúló súlyos politikai viharok ellenére is"

Bassár el-Aszad szíriai elnök (j) kétnapos látogatáson Szíriában tartózkodó iráni partnerét, Ebrahim Raiszit fogadja Damaszkuszban. Fotó: MTI/AP/A szíriai elnöki hivatal hivatalos Facebook-oldal
Bassár el-Aszad szíriai elnök (j) kétnapos látogatáson Szíriában tartózkodó iráni partnerét, Ebrahim Raiszit fogadja Damaszkuszban. Fotó: MTI/AP/A szíriai elnöki hivatal hivatalos Facebook-oldal

A szíriai és az iráni elnöki hivatal tájékoztatása szerint Aszad és Raíszi megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztésében, valamint megvitatták a közel-keleti térség helyzetét és megegyeztek abban, hogy

"e változásokat a két ország, valamint a térség többi államának javára aknázzák ki".

Raíszit látogatására több politikusból és üzletemberből álló delegáció kísérte el.

Az iráni elnök az al-Majádín libanoni hírtelevíziónak adott keddi interjújában a szíriai háborús károk helyreállításáról, valamint a menekültek visszatéréséről is beszélt. Ugyancsak kedden Hoszein Akbari, Irán damaszkuszi nagykövete az IRNA iráni hírügynökségnek azt mondta, az Egyesült Államok "nem érte el céljait" az arab országban.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta Raíszi az első iráni államfő, aki Szíriába látogat. Teherán és az általa támogatott fegyveres csoportok, elsősorban a libanoni Hezbollah Bassár el-Aszad legfontosabb szövetségesei a polgárháborúban.

Irán és Oroszország katonai és gazdasági segítségével Damaszkusz visszaszerezte az ellenőrzést az ország nagy része fölött. A milíciák szíriai jelenléte ellen Izrael többször tiltakozott, és az utóbbi években számos légicsapást mért a szíriai hadsereg, valamint e fegyveres csoportok feltételezett állásaira.
(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG