7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  

Már 17-en halhattak meg a Mount Evereste az idei évben, írja a Himalayan Times. Közülük 12-t már elhunytként, öt hegymászót – két nepálit és három külföldit, köztük a magyar Suhajda Szilárdot – pedig hivatalosan eltűntként tartanak nyilván.

Tragikus év

A 12. áldozat a kanadai Petrus Albertyn Swart volt, aki a csúcs felé tartva, a 4-es tábor felett lett rosszul. A serpák segítségével a 7950 méteren lévő táborba még vissza tudott térni, de később, úton a 3-as tábor felé meghalt. Az áldozatok között van többek között egy-egy ausztrál, malájziai, indiai és moldovai hegymászó is.   

Nincs nyoma a malájziai, süketnéma Hawari Bin Hashimnek sem, aki a csúcs megmászása után, május 18-án tűnt el a 4-es tábornál. Az indiai-szingapúri Shrinivas Sainis Dattatrayának 8500 méteren veszett nyoma, állítólag lezuhant a hegy tibeti oldalán. Május 25-e óta pedig nem sikerült elérni a nepáli Ranjit Kumar Shaht és serpáját, Lakpa Nurut sem.

Az Explorersweb szerint az áldozatok száma új rekordhoz közelít.

Statisztikájuk szerint 2014-ben 17-en vesztették életüket (15-en egy lavinában, ketten pedig egészségügyi problémák miatt), 2015-ben pedig a nepáli földrengés okozta lavina ölt meg 18 hegymászót egy táborban.

A Mount Everest és a Lhocse a reggeli órákban. Fotó: Wikipédia/Ralf Kayser
A Mount Everest és a Lhocse a reggeli órákban. Fotó: Wikipédia/Ralf Kayser

A szaklapnak nyilatkozó források szerint az idén rendkívül sok mentőakciót kellett indítani a térségben, ráadásul nem mindegyik lett bejelentve.

Az ausztrál ABC News szerint idén már kétszer annyian vesztették életüket a Mount Everesten az eddigi átlaghoz képest. Az 1922 óta vezetett himalájai adatbázis szerint a világ legmagasabb hegye eddig minimum 322 halálos áldozatot követelt, azaz egy évre (azokat az éveket figyelembe véve, amikor dokumentáltan jártak ott hegymászók) 4,4 haláleset jut.

Több a próbálkozó, több a haláleset

Ez a statisztika 2014-et jelöli a legtragikusabb évként (17 haláleset), ezután következik 1996 (15 áldozat), majd 2015 (14 áldozat). Az adatokból kitűnik az is, hogy a 80-as évek óta jelentősen megnőtt – és azóta is magas szinten van – a tragédiák száma, az ezredforduló óta pedig 6,4-re emelkedett az évi halálesetek száma.

Ez nyilván összefüggésben áll azzal, hogy megnőtt az extrém kihívás népszerűsége, azaz egyre többen próbálkoznak megmászni a Mount Everestet. Míg a 80-as években néhány száz ember vett részt ilyen expedíciókban évente, addig az elmúlt években már több mint ezer.

Szakértők szerint ezáltal megnőtt a kellő tapasztalattal nem rendelkező próbálkozók száma is.  

Mindez lehet a magyarázata a tragédiák növekvő számának is. Az ausztrál lap szerint Nepál minden eddiginél több, 478 engedélyt bocsátott ki idén a csúcs meghódítására, a serpákat is beszámítva pedig még ennél is többen vették és veszik célba a csúcsot.   

Az eddigi rekordot 2021-ben regisztrálták, akkor 408 engedélyt adtak ki. Alan Arnette, aki már négy alkalommal mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, kaotikusnak nevezte az idei szezont. Mint mondta, az idei tragédiák közül hetet magassági betegség, hideg vagy kimerültség okozott.

Az ABC News szerint ugyanakkor a fatalitási ráta nem emelkedik, azaz a 100 hegymászóra jutó halálesetek száma relatív stabil maradt az elmúlt években – sőt, egy 2020-ban publikált amerikai tanulmány szerint a ráta a ’90-es évek óta változatlan, körülbelül egy százalék.

A sikeres csúcshódítások aránya ugyanakkor duplájára nőtt az elmúlt három évtizedben (ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenki vissza is tudott térni a csúcsról).

A legtöbb haláleset lavinák és lezuhanás miatt következett be. Gyakori halálok még az akut hegyi betegség és egyéb betegség, valamint „az elemeknek való kitettség” (tehát az extrém oxigénhiány és a hideg.)

Beírta magát a történelembe

Suhajda Szilárd az egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb magyar hegymászó volt: 2019-ben első magyarként, kísérő és oxigénpalack nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb hegyének tartott, 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig ugyancsak kísérő és oxigénpalack nélkül hódította meg a 8516 méteres Lhocsét.

Most a 8848 méteres Mount Everestet, tehát a Föld legmagasabb pontjának megmászását tűzte ki célul, szintén pótlólagos oxigén és serpa nélkül. Ez még egyetlen magyarnak sem sikerült.

Hivatalos Facebook oldala szerint május 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el a csúcsra, tökéletes időjárási körülmények között. Először 24-én 08:00 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Akkor lassan, de stabilan haladt.

Suhajda Szilárd beírta magát a hegymászás történelmébe. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd beírta magát a hegymászás történelmébe. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárdot a Balconynál kétszer is látta egy kanadai dokumentumfilmes, Elia Saikaly. A találkozásaik között megtett távolságra utalva azt mondta, hogy a magyar hegymászó nagyon lassan haladt előre.

A kanadai férfi megszólította őt, de Suhajda Szilárd nem válaszolt, hanem lassan, de egyenletesen ment tovább felfelé.

Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a visszatérést a 4-es táborba. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.

Nyomkövetőjéről az utolsó jel helyi idő szerint 19:30-kor, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra volt.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült arról, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat ugyanis ruházata alapján egyértelműen be tudta azonosítani. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A hegymászó oldalán elérhető Facebook-bejegyzés szerint a serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról, ezért semmilyen módon nem tudott segíteni a magyar hegymászónak, aki ráadásul a mászóúttól távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez.

Keresését a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat végezte, akik május 27-én hajnalban értek a helyszínre.

A megadott helyen már nem találták, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Felmásztak a csúcsig, majd visszatértek a Hillary-lépcsőhöz, és annak környékét is átvizsgálták, de nem bukkantak a nyomára.

Szakértők szerint az eltelt időt, valamint az időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve nincs esély arra, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték.

„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – mondta az egyik keresést végző serpa, Mikel a Világgazdaságnak ma délelőtt.  Hozzátette: a 4-es táborban rábukkantak sátrára, amelyben sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták.

Suhajda Szilárd nyomkövetője alapján 8795 méteres magasságra ért fel, és ezzel történelmi tettet hajtott végre: eddig még soha, egyetlen magyar hegymászó sem jutott el oxigénpalack és serpák nélkül ilyen magasságba.

Suhajda Szilárddal és Klein Dáviddal lapcsoportunk 2020-ban készített interjút, ezt itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Makro / Külgazdaság "Kisfiú egy nagy játékban": letartóztatták Norvégiában a volt Wagner-főnököt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 13:02
A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport volt parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.
Makro / Külgazdaság Akár tíz év börtön is várhat Marine Le Pen-re
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 12:35
A párizsi ügyészség azt javasolja, hogy Marine Le Pent, valamint pártjának huszonhárom tagját idézzék bíróság elé az uniós forrásokkal való visszaélési ügyben. A Nemzeti Tömörülés tagadja a vádakat.
Makro / Külgazdaság Olaszország tényleg visszatér az atomenergia-termeléshez
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 11:21
Olaszország hét hónapon belül ütemtervet kíván előterjeszteni az atomenergia használatához való esetleges visszatérésről a lehetséges források és a szükséges intézkedések felsorolásával, valamint az egyéb kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ajánlásokkal és az időkeret lefektetésével - jelentette be szombaton az olasz kormány.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió nem akarja leválasztani magát Kínáról
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 09:21
Csak stratégiai függőségét kívánja enyhíteni kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatok kiépítésével - mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa szombaton a sanghaji Bund Summit éves konferenciáján tartott beszédében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG