<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az Orbán-kormány vasárnap bőkezű támogatási programot jelentett be a baby boom beindítására. De milyen eszközökkel ösztönzik más országokban a gyerekvállalást? Hol születik a legtöbb gyerek, és hol a legkevesebb? Tényleg az anyagi jóléttől függ elsősorban a születésszám?
Anyák és gyermekeik a Fülöp-szigeteken, Manila közelében. EPA/FRANCIS R. MALASIG

Nem a magyar kormány az egyetlen Európában, amely anyagi ösztönzőkkel próbálja fellendíteni a gyerekvállalási kedvet. A BBC összegyűjtötte, hogy melyik országban milyen (plusz) támogatást kapnak az anyák.

Oroszország

Az orosz termékenységi ráta évtizedek óta csökken. Ennek következtében a lakosságszám 149 millióról 140 millióra esett vissza 1991 és 2018 között, a lakosság átlagéletkora pedig 33-ról 39-re emelkedett – azaz a társadalom folyamatosan öregszik.

A negatív trend megfordítása érdekében tavaly márciusban a kormány bejelentette, hogy havonta 10-11 ezer rubelt (42-47 ezer forint) ad a szegény családoknak, amíg az első gyermekük eléri a másfél éves kort. Emellett a szegények egyszeri, 300 ezer rubel (1,3 millió forint) támogatást kapnak minden további gyermek után.

Szerbia

Déli szomszédunk azon országok között van, amelyek lakosságszáma a legnagyobb mértékben csökken a világon. A hétmilliós társadalom átlagéletkora 43 év.

A szerb kormány szintén 2018 márciusában jelentette be, hogy az első gyerek születését átszámítva 270 ezer forinttal támogatja. A második gyerek után havonta 27 ezer forintot kapnak a szülők két évig, a további gyerekekre pedig további támogatás jár.

Olaszország

Olaszország születési rátája az egyik legalacsonyabb Európában – Ciprus és Spanyolország mellett. Az olasz anyák minden gyermek után havi 80 eurót (25 ezer forint) kapnak, a legszegényebbek esetében pedig 160 euróig (50 ezer forint) mehet fel a támogatás összege.

Németország

Németországban 2016-ban több baba jött világra, mint 1996 óta bármikor. A német állam több ösztönzővel támogatja, hogy a párok gyereket vállaljanak. Törvényben garantált joguk van például bölcsődei helyre egy éves kortól.

Tavaly decemberben pedig a német parlament elfogadott egy olyan törvényt, amely a szegényebb családok esetében csökkenti vagy eltörli a bölcsődei és óvodai díjakat.

Szülj az országodnak!

És mi a helyzet Európán kívül? Kínában sokáig éppen attól féltek, hogy túl sok gyerek születik, ezért a hetvenes évek végén a kormány bevezette „az egy gyerek politikát” – azokat a családokat, amelyekben ennél több baba született, anyagilag és egyéb módon szankcionálták.

Miután a társadalom kezdett elöregedni, a szabályt fokozatosan lazították, 2015-ben pedig eltörölték, és arra kezdték ösztönözni a szülőket, hogy vállaljanak két gyereket.

A kínai állami propaganda most már azt harsogja, hogy „Szülj gyerekeket az országodnak.” A kommunista párt hivatalos lapja pedig egy tavaly augusztusi szerkesztőségi véleménycikkben azt írta, hogy „a gyerekvállalás családi ügy, de nemzeti ügy is.”

Hetven éves mélypont

Az eredmény egyelőre elmarad. Bár 2016-ban még növekedés volt, 2017-ben már 630 ezerrel kevesebb baba született 2016-hoz képest, az ezer lakosra jutó születések száma pedig 12,95-ről 12,43-ra esett vissza. Ez még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlja.

Tavaly még ennél is drámaibb csökkenés következett be: az újszülöttek száma kétmillióval 15,2 millióra, a születési arányszám pedig 10,94-re zuhant – ez a legalacsonyabb érték 1949 óta.

A kínai kormány most azt fontolgatja, hogy meghosszabbítja a gyes időtartamát, illetve anyagi támogatást vagy adókedvezményt ad a két gyermeket vállaló szülőknek.

Élen Afrika

A születési arányszámokat tekintve a sort a szegény, afrikai országok vezetik: Angolában, Nigerben, Maliban, Ugandában, Zambiában, Burundiban, Burkina Fasóban és Malawiban az ezer lakosra jutó születések száma meghaladja a negyvenet.

A lista másik végén, a sereghajtók között viszont olyan államokat találunk – Monaco, Andorra, Japán, Szlovénia, Dél-Korea, Tajvan –, amelyek aligha nevezhetők szegénynek. Itt mindössze hat-nyolc (Magyarországon kilenc) újszülött jut ezer lakosra.

Mindez azt jelzi, hogy a gyerekvállalás elsősorban nem jólét kérdése – azaz aki csak anyagi eszközökkel próbálja növelni a születések számát, az nem látja át a problémát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos