<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nincs könnyű helyzetben az MNB, hiszen az infláció szokatlanul erős ütemben nő, ám ebben a nemzetközi trendek erős szerepet játszanak. Valahogy mégis fékezni kellene a fogyasztói árakat, amire az ortodox eszköz a kamatemelés, ezt tette csütörtökön a magyar jegybank is, rövid időn belül immár sokadszor. Igaz nem a jegybanki alapkamat nőtt, hanem a kialakított duális kamatrendszerben az egyhetes betétekre fognak magasabb hozamot fizetni.

Hiába avatkozott be a kormány a piaci folyamatokba, és maximalizálta novemberben a legnépszerűbb üzemanyagok kiskereskedelmi árát, ezzel sem tudta visszafogni az infláció növekedését. Annak bővülése ugyanis 14 éve nem látott szintre, 7,4 százalékra ugrott. Ahogy azt a Privátbankár az inflációs adatok publikálását követő elemzésében is megírta, az MNB számára nincs érdemi választási lehetőség, tovább kell emelni a kamatokat.

Matolcsyi Györgyék számára mozgásteret csupán az biztosít, hogy az emelés mértéke milyen mértékű legyen, illetve ez az alapkamatban manifesztálódjon, vagy a piaci szereplők számára hasonlóan fontos egyhetes jegybanki betétek hozamában. A fenti két eszköz miatt mondják egyébként azt a szakértők, hogy duálissá vált a magyar kamatrendszer, hiszen mindkét eszközzel tud hatni a piacokra az MNB. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy ez a hatás jelenleg korlátozott, ami egyrészt annak tudható be, hogy az infláció jórészt a nemzetközi trendeknek megfelelően ugrott meg, hiszen az energiahordozók, alapanyagok, a tartós fogyasztási cikkek és számos szolgáltatás globális drágult, és ez csapódott le nálunk is.

Az utóbbi időben a legnagyobb meglepetést talán nem is a mostani folyamatok okozták (bár a novemberi adat jócskán magasabb, mint az elemzői prognózisok voltak), hanem az, hogy a magas infláció tartósnak ígérkezik. Ráadásul ezt nem elemzők, hanem immár a jegybank állítja. Az MNB ugyanis 2022 egészére már 5 százalékos pénzromlást vár – ahogy azt maga Matolcsy György tette közzé a múlt héten, mintegy megszellőztetve a csak a Monetáris Tanács jövő keddi ülésére véglegesített Inflációs jelentésben szereplő prognózist.

Részben ezzel összhangban a monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás lengette be, hogy az MNB hosszú kamatemelési ciklusra rendezkedett be. Amiből azt is ki lehet olvasni, hogy a jegybank még a brutálisan magas infláció és a 2022-es 5 százalékos várakozás láttán sem változtat a kisebb lépések taktikáján.

Gyakorlatilag az alelnök által felvázolt stratégiát követte az MNB a csütörtöki döntéssel, hiszen az egyhetes betétek 20 bázispontos emelése nem számít nagy lépésnek. Az érme másik oldala viszont az, hogy a régióban a magyar kamatok immár jócskán maguk mögött hagyták mind a Lengyelországban, mind a Csehországban alkalmazottakat. A lengyel jegybank szerdán lépett, és emelte 1,75 százalékra az alapkamatot, míg Csehországban egy nagyon határozott 100 bázispont feletti emelés után csak a hónap végén ül össze újra az ottani monetáris tanács és dönt a 2,75 százalékos kamatszint esetleges további emelésén.

Ami az MNB lépését illeti a forint piaci reakciók alapján akár csalódást keltőnek is tarthatjuk, hiszen a délelőtt folyamán a magyar fizetőeszköz ismét lejtőre került. A kamatdöntés előtt 364,50 körül mozgott, majd onnan az euróval szemben 366 feletti szintre ment az árfolyam. Az benne van persze a pakliban, hogy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a 360-370 közötti sávozás folytatódik.

Jelzésértékű lehet a szakértők szerint az MNB jövő keddi „rendes” kamatdöntő ülése. Az persze kiszámíthatatlan, hogy a monetáris tanács mennyire emeli az alapkamatot. Azonban ezen túl is lesz érdekesség, hiszen ekkor ismertetik a friss Inflációs jelentés legfontosabb keretszámait, ami Matolcsy György „elejtett morzsáihoz” képest vélhetőleg jóval több információt szolgáltat a folyamatokat és a jegybank esetleges lépéseit illetően.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG