<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.

Bár a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint hétről hétre nő az előfoglalások száma a vidéki szálláshelyeken, a nyári hónapokra már havonta csaknem egymillió vendégéjszakát lekötöttek, a legtöbbet, 1,1 milliót júliusra, Orbán Viktor miniszterelnök emlékezetes tavalyi mondása szerint a magyar ember olyan, hogy ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát. Ezért megnéztük, hogy a magyarok legkedveltebb külföldi úti céljait jelenleg milyen beutazási Covid-protokollal lehet megközelíteni.

Nem árt ugyanis figyelni, hogy a célországban és a tranzitországokban vannak-e a beutazásra vonatkozóan korlátozó szabályok. Például, hogy feltétel-e az oltás, és ha igen, akkor melyik vakcinát fogadják el. Azt sem árt tudni, hogy Magyarországot például jelenleg nem látogathatják külföldi állampolgárok (csak üzleti ügyben). Viszont jó hír, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára hazafelé, Magyarországra eltörlik a karanténkötelezettséget. Hazai szálláshelyeken pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet nyaralni. Tehát aki nincs beoltva, annak nincs más lehetősége, csak a külföldi út.

Szintén a kormányfő ígérete volt, hogy mindenki utazhat majd a nyáron, aki be van oltva, akár keleti, akár nyugati vakcinával. Kétoldalú megállapodásokat fognak kötni a fontosabb országokkal arról, hogy egymás igazolványait elfogadják. Tehát Orbán Viktor szerint a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyár során. Egyelőre még kevés országgal van ilyen kétoldalú megállapodás: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbbi bejelentése szerint Horvátországba, Szlovéniába és Bahreinbe is lehet utazni bármilyen oltással. Korábban pedig Szerbia és Montenegró is úgy döntött, hogy elfogadja a magyar védettségi igazolványt. Ezekbe az országokba már biztosan teszt nélkül utazhatnak az itthon beoltottak.

A gond csupán az, hogy Horvátországon kívül egyik sem tartozik éppen a magyarok top desztinációi közé, de feltételezhető, hogy hamarosan bővülni fog a lista.

Olaszország

Itt még nagyon képlékeny a helyzet. Eddig 14,7 millió olasz kapta már meg az első adag védőoltást, ami a lakosság 24,5 százalékának felel meg. Viszont javul a helyzet: a vasárnap regisztrált 144 halott hét hónap óta a legalacsonyabb adat. A nyitás még messze van, legutóbb április közepén beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnök arról, hogy a nyári újraindulás dátuma június 2-a lehet, de nagy valószínűség szerint a dél-európai ország nem lesz teljesen szabad a látogatók számára. A jelenlegi szabályok május 15-ig érvényesek: a beutazók PCR/antigén-gyorsteszt bemutatásán, illetőleg a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál történő bejelentkezésen túlmenően kötelesek öt nap erejéig hatósági házi karanténba vonulni, mely hatósági karantén tehát független a PCR-teszt negatív eredményétől. Az öt nap elteltét követően pedig kötelező megismételni a PCR- vagy antigén-gyorstesztet. Vagyis egyelőre nincs turizmus.

Spanyolország

Nagyon lassan halad az oltakozás: hétfőn átlépte az ötmilliót azoknak a száma, akik teljes oltással védettek a koronavírus ellen, ez a spanyol lakosság 10,7 százaléka. Az első dózist több mint 12 millióan, 25,6 százalék kapta meg keddig. Ráadásul igazolták a koronavírus indiai variánsának jelenlétét. A korábbi tervek arról szóltak, hogy Spanyolország május 19-től fogadja a vakcinaútlevéllel érkező nyaralókat, de erről mostanában nem hallani. Jelenleg tesztkötelezettség van érvényben, de júniusban ezt várhatóan eltörlik a védőoltással rendelkezőknek.

Görögország

Sláger lehet, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter szerint már tárgyalnak arról Görögországgal, hogy elfogadják a magyar védettségi igazolványt. A görögök a románokkal is kétoldalú megállapodást köthetnek. A görög kormány március közepén jelentette be, hogy idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon, de csak azok léphetnek be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre. A beutazókat szúrópróbaszerűen antigén-gyorstesztekkel ellenőrzik a határon. Az biztos, hogy több mint egy év elteltével, nyáron újraindítja üdülőhajóit a Norwegian Cruise Line Holdings amerikai hajótársaság Görögországból és a külföldi karib-tengeri kikötőkből, de a legénység minden tagjától és az utazóktól is megkövetelik a Covid-19 elleni védőoltást, különben nem léphetnek az üdülőhajókra.

Ciprus

Május 10-e után Ciprus várhatóan korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. Az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik V-védőoltást is elismerik és elfogadják a szabad beutazáshoz, és karanténba sem kell vonulni. Ciprus 65 országból fogadja majd a turistákat, az uniós tagállamokon kívül például Egyiptomból, az Egyesült Arab Emirátusokból vagy Örményországból is. Az idegenforgalmi miniszter szerint ez a lépés segíthet a turizmustól függő sziget gazdaságának újraélesztésében. 

Izrael

Szintén azon országok közé tartozik, amelyekkel már tárgyal a kormány a védettségi igazolvány elfogadásáról, így van remény, hogy a világ egyik legjobban beoltott országába lehet menni nyaralni. A 9,3 milliós Izraelben már 5 millió felett jár a a koronavírus ellen mindkét dózis vakcinával beoltottak száma. Már április közepén bejelentették, hogy május 23-tól fogadják a beoltott, csoportban érkező külföldi turistákat. Akik Izraelbe akarnak menni, azoknak egy friss PCR-tesztet kell bemutatniuk az utazás előtt, illetve az érkezést követően a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is PCR- és szerológiai vizsgálatokat végeznek védettségük igazolására, amelyek bizonyítják, hogy beoltották őket a koronavírus ellen vagy felgyógyultak korábbi fertőzésükből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
hírlevél
Ingatlantájoló