<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.

Bár a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint hétről hétre nő az előfoglalások száma a vidéki szálláshelyeken, a nyári hónapokra már havonta csaknem egymillió vendégéjszakát lekötöttek, a legtöbbet, 1,1 milliót júliusra, Orbán Viktor miniszterelnök emlékezetes tavalyi mondása szerint a magyar ember olyan, hogy ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát. Ezért megnéztük, hogy a magyarok legkedveltebb külföldi úti céljait jelenleg milyen beutazási Covid-protokollal lehet megközelíteni.

Nem árt ugyanis figyelni, hogy a célországban és a tranzitországokban vannak-e a beutazásra vonatkozóan korlátozó szabályok. Például, hogy feltétel-e az oltás, és ha igen, akkor melyik vakcinát fogadják el. Azt sem árt tudni, hogy Magyarországot például jelenleg nem látogathatják külföldi állampolgárok (csak üzleti ügyben). Viszont jó hír, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára hazafelé, Magyarországra eltörlik a karanténkötelezettséget. Hazai szálláshelyeken pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet nyaralni. Tehát aki nincs beoltva, annak nincs más lehetősége, csak a külföldi út.

Szintén a kormányfő ígérete volt, hogy mindenki utazhat majd a nyáron, aki be van oltva, akár keleti, akár nyugati vakcinával. Kétoldalú megállapodásokat fognak kötni a fontosabb országokkal arról, hogy egymás igazolványait elfogadják. Tehát Orbán Viktor szerint a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyár során. Egyelőre még kevés országgal van ilyen kétoldalú megállapodás: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbbi bejelentése szerint Horvátországba, Szlovéniába és Bahreinbe is lehet utazni bármilyen oltással. Korábban pedig Szerbia és Montenegró is úgy döntött, hogy elfogadja a magyar védettségi igazolványt. Ezekbe az országokba már biztosan teszt nélkül utazhatnak az itthon beoltottak.

A gond csupán az, hogy Horvátországon kívül egyik sem tartozik éppen a magyarok top desztinációi közé, de feltételezhető, hogy hamarosan bővülni fog a lista.

Olaszország

Itt még nagyon képlékeny a helyzet. Eddig 14,7 millió olasz kapta már meg az első adag védőoltást, ami a lakosság 24,5 százalékának felel meg. Viszont javul a helyzet: a vasárnap regisztrált 144 halott hét hónap óta a legalacsonyabb adat. A nyitás még messze van, legutóbb április közepén beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnök arról, hogy a nyári újraindulás dátuma június 2-a lehet, de nagy valószínűség szerint a dél-európai ország nem lesz teljesen szabad a látogatók számára. A jelenlegi szabályok május 15-ig érvényesek: a beutazók PCR/antigén-gyorsteszt bemutatásán, illetőleg a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál történő bejelentkezésen túlmenően kötelesek öt nap erejéig hatósági házi karanténba vonulni, mely hatósági karantén tehát független a PCR-teszt negatív eredményétől. Az öt nap elteltét követően pedig kötelező megismételni a PCR- vagy antigén-gyorstesztet. Vagyis egyelőre nincs turizmus.

Spanyolország

Nagyon lassan halad az oltakozás: hétfőn átlépte az ötmilliót azoknak a száma, akik teljes oltással védettek a koronavírus ellen, ez a spanyol lakosság 10,7 százaléka. Az első dózist több mint 12 millióan, 25,6 százalék kapta meg keddig. Ráadásul igazolták a koronavírus indiai variánsának jelenlétét. A korábbi tervek arról szóltak, hogy Spanyolország május 19-től fogadja a vakcinaútlevéllel érkező nyaralókat, de erről mostanában nem hallani. Jelenleg tesztkötelezettség van érvényben, de júniusban ezt várhatóan eltörlik a védőoltással rendelkezőknek.

Görögország

Sláger lehet, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter szerint már tárgyalnak arról Görögországgal, hogy elfogadják a magyar védettségi igazolványt. A görögök a románokkal is kétoldalú megállapodást köthetnek. A görög kormány március közepén jelentette be, hogy idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon, de csak azok léphetnek be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre. A beutazókat szúrópróbaszerűen antigén-gyorstesztekkel ellenőrzik a határon. Az biztos, hogy több mint egy év elteltével, nyáron újraindítja üdülőhajóit a Norwegian Cruise Line Holdings amerikai hajótársaság Görögországból és a külföldi karib-tengeri kikötőkből, de a legénység minden tagjától és az utazóktól is megkövetelik a Covid-19 elleni védőoltást, különben nem léphetnek az üdülőhajókra.

Ciprus

Május 10-e után Ciprus várhatóan korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. Az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik V-védőoltást is elismerik és elfogadják a szabad beutazáshoz, és karanténba sem kell vonulni. Ciprus 65 országból fogadja majd a turistákat, az uniós tagállamokon kívül például Egyiptomból, az Egyesült Arab Emirátusokból vagy Örményországból is. Az idegenforgalmi miniszter szerint ez a lépés segíthet a turizmustól függő sziget gazdaságának újraélesztésében. 

Izrael

Szintén azon országok közé tartozik, amelyekkel már tárgyal a kormány a védettségi igazolvány elfogadásáról, így van remény, hogy a világ egyik legjobban beoltott országába lehet menni nyaralni. A 9,3 milliós Izraelben már 5 millió felett jár a a koronavírus ellen mindkét dózis vakcinával beoltottak száma. Már április közepén bejelentették, hogy május 23-tól fogadják a beoltott, csoportban érkező külföldi turistákat. Akik Izraelbe akarnak menni, azoknak egy friss PCR-tesztet kell bemutatniuk az utazás előtt, illetve az érkezést követően a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is PCR- és szerológiai vizsgálatokat végeznek védettségük igazolására, amelyek bizonyítják, hogy beoltották őket a koronavírus ellen vagy felgyógyultak korábbi fertőzésükből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos