4p
Hszi Csin-Ping elnök padlógázzal folytatja az állami korrupció-ellenes kampányát, amelyet a „tigrisek és legyek” névvel illetik. A kommunista uralkodó osztály fejesei rettegnek a gazdasági lassulástól és a vele járó társadalmi elégedetlenségtől, ezért a kampány a gőz leeresztését is szolgálja.

Múlt hétvégén a kínai állami média súlyosan elítélte a Kínai Kommunista Párton (KKP) belül működő frakciókat, amelynek létéről sokan tudnak Pekingben, de nyilvánosan ritkán kerül megvitatásra. A Xinhua hírügynökség három frakciót nevezett meg, amelyek kapcsolatokat ápolnak olyan befolyásos kormányzati tisztviselőkkel – a köznyelvben „tigrisekkel” – akik érintettek Hszi Csin-Ping elnök korrupciós vizsgálataiban. A három frakció a „Biztonsági Banda”, a „Kőolaj Banda” és a „Sanhszi Banda”. A People’s Daily pártlap szerkesztőségi írása a KKP „parazita klikkjeiről” értekezett ennek kapcsán.

Hszi Csin-Ping elnök kampányában a  tigrisek a kormányzati fejesek, míg a legyek a nagyszámú helyi káder-sereg. Az elnök ezzel a kampánnyal sok legyet akar ütni egy csapásra, többek között galvanizálja támogatottságát a pártban és a tömegek előtt is. Felmérések szerint jelenleg a kínai átlagembert három dolog aggasztja leginkább: a szociális biztonság, a kormányzati korrupció és az egyre szélesebbre táguló jövedelmi különbségek.

Pekingi tigrisvadászat

A három frakció és a tigrisek hatalmi veszélyt is jelentenek Hszi Csin-Ping elnökre, aki szeretné gyorsítani a gazdasági reformokat és a kínai állami vállalatokat jobban meg akarja nyitni a hazai és külföldi befektetések előtt. Az egyik ilyen tigrist, Csou Jung-kangot múlt hónapban tartóztatták le korrupció, hatalommal való visszaélés és államtitok megsértésének vádjával.

Csou 2012 novemberéig volt öt éven át volt a KKP központi bizottság (KB) politikai bizottsága állandó bizottságának (PBÁB) tagja. Korábban volt Szecsuan tartomány párttitkára és a közbiztonsági tárca első embere is. Közeli kapcsolatokat ápolt a Biztonsági és a Kőolaj frakcióval és bukása megfigyelők szerint elsősorban a Kőolaj frakciót gyengítette. Amikor Csou 2012-ben nyugdíjba ment, a kínai olajvállalatok, mint a Sinopec Group és a China National Petroleum Corp. hatalmasabb és befolyásosabb csoportok voltak, mint több minisztérium.

Egy másik célba vett tigris Ling Csi-hua, akit a Sanhszi frakció alapítójának tartanak. December 22-én a Xinhua jelentette, hogy Ling vizsgálat alá került „komoly fegyelmi kihágás gyanújával”. A Sanhszi frakció a nevét egy szénben gazdag északi tartományról kapta. Ling családjának több tagja is pozíciókat töltött be a helyi kormányzatnál, tavaly júniusban a bátyja került vizsgálat alá, aki a helyi fejlesztési projektekért volt felelős.

Peking az új KKP elnök alatt még jobban meg akarja nyitni a szén- és olajtermelő állami vállalatokat a külső befektetések előtt. Ez viszont az uralkodó kommunista osztály befolyásos frakcióinak csípi a szemét, mert ők közvetlenül profitálnak az állami tulajdonból.

A tigrisek levadászása egyben eltakarítja az útból Hszi elnök potenciális ellenfeleit és megnyitja az utat, hogy az elnök a 2017-ben összehívandó 19-ik pártkongresszuson saját embereivel töltse föl a PBÁB-t, amelynek hét tagja közül ötnek lejár a mandátuma.

Kommunista rettegés a gazdaság lassulásától

A lassuló gazdaság miatt fokozódó társadalmi elégedetlenség is közrejátszik a KKP-ban zajló tisztogatásokban. Az állami korrupció és a növekvő társadalmi különbségek egyre neuralgikusabb pontjai a kínai társadalomnak. A hong-kongi tüntetéseket erőteljesen cenzúrázta Peking, félve attól, hogy azok átterjednek a kommunista anyaországra.

Eközben a pekingi döntéshozók a hírek szerint 300 nagy infrastruktúrális projekt megvalósítását gyorsítják meg 1.1 ezermilliárd dollár értékben, hogy a gazdasági növekedés üteme ne süllyedjen 7 százalék alá és ne növekedjen tovább a társadalmi elégedetlenség. Ez pedig lehetséges, hogy csak előremenekülés a zsákutcában: Kína-szerte számtalan szellemvárost találhatunk, az eszméletlen ütemű és sokszor felesleges kormányzati fejlesztések eredményeként. Egy új kutatás szerint Kína 2009 óta több mint 6, 8 ezermilliárd dollárt költött el teljesen felesleges beruházásokra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG