<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A legutóbbi szaúdi közvélemény-kutatás döntő elmozdulást mutatott az Izraellel fenntartott diplomáciai kapcsolatok javára. A koronaherceg szerint a kérdés már nem az, hogy Szaúd-Arábia elfogadja-e Izraelt szomszédjának, hanem az, hogy mikor. Káncz Csaba jegyzete

A Közel-Keletet fokozott izgalmi állapotban tartja a hír, miszerint Biden elnök a tervek szerint július elején Izraelbe és Szaúd-Arábiába látogat. A Fehér Ház minden bizonnyal úgy számol, hogy Mohammed bin Szalmán (MbS) szaúdi koronaherceg csekély ellenállással kerül majd trónra. A Biden-kormányzat már egy ideje előkészítette a terepet a találkozóra a szaúdiak bevonásával és az amerikai közvélemény megdolgozásával.

Hol van már a tavalyi hó?

Bizony az elnökválasztási kampányban Biden még úgy emlegette MbS-t, mint egy pária állam diktátorát, akinek az Egyesült Államok leckét akar adni. De az időzítés a külpolitikában nagy jelentőséggel bír, és fontos emlékeztetni arra, hogy az olaj ára hordónként 41 dollár volt Biden kijelentésekor - ma viszont 120 dollár. Minden jel arra utal, hogy mindkét vezető szívesen továbblépne a korábbi incidenseken.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös (középen, jobbra) fogadja az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) 41. csúcstalálkozójára érkező Tamím bin Hamad Ál Száni sejket, katari emírt (középen, balra) a szaúd-arábiai Al-Ula repülőterén 2021. január 5-én.  Fotó: MTI/AP/Amr NabilMohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös (középen, jobbra) fogadja az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) 41. csúcstalálkozójára érkező Tamím bin Hamad Ál Száni sejket, katari emírt (középen, balra) a szaúd-arábiai Al-Ula repülőterén 2021. január 5-én. Fotó: MTI/AP/Amr Nabil

Nem mellékes körülmény, hogy az Egyesült Államok a szaúdiak legfőbb fegyverszállítója (a Brookings Institution szerint a fegyverimport 73 százalékát az USA adja). Az amerikai külügyminisztérium honlapja szerint „Szaúd-Arábia az Egyesült Államok legnagyobb külföldi katonai értékesítési (FMS) ügyfele, több mint 100 milliárd dollár értékű az aktív FMS-ügyekkel”.

A képviselőház titkosszolgálati bizottságának demokrata párti elnöke, Adam Schiff eközben csatlakozott azon kongresszusi kórushoz, amely ellenzi Biden szaúd-arábiai útját. „Nem mennék el, nem fognám meg a kezét” – mondta Schiff arra a kérdésre, hogy Bidennek el kellene-e mennie Szaúd-Arábiába. „Ő az, aki lemészárolta Dzsamal Hasogdzsi újságírót, egy amerikai állampolgárt, darabokra vágta a legszörnyűbb és előre megfontoltabb módon. És amíg Szaúd-Arábia nem hajt végre gyökeres változást az emberi jogok terén, addig nem akarok vele foglalkozni."

Magas szintű előkészítő tárgyalások

A királyság védelmi miniszterhelyettese, Khalid bin Szalman herceg, MbS testvére a múlt hónapban Washingtonban járt hivatalos látogatáson, és Antony Blinken külügyminiszterrel is szerepelt egy fotón. A Biden-adminisztráció magas szintű fogadtatása annak ellenére érkezett, hogy Khalid herceg kapcsolatban állt Hasogdzsi meggyilkolásával. Bár hivatalosan nem érintett, Khalidot állítólag az amerikai hírszerzés úgy azonosította, mint aki az isztambuli szaúdi konzulátusra irányította Hasogdzsit, és biztosítékot nyújtott a biztonsága érdekében – ezt az üzenetet állítólag az MbS kérésére továbbította.

Néhány héttel korábban William Burns, a CIA igazgatója találkozott az MbS-vel Dzsidda városában, a The Intercept által „titkos találkozónak” minősített eseményen. Valószínűleg itt született meg a két, ismert megállapodás: az OPEC és szövetséges olajtermelő országai napi 200 000 hordóval növelik kitermelésüket júliusban és augusztusban, és meghosszabbították a jemeni tűzszünetet.

MbS új kurzusa

MbS sokkal csendesebb, mint a múltban az Egyesült Államoknak az iráni nukleáris alkuval (JCPOA) kapcsolatos újbóli fellépését illetően. Ez összhangban van a Teheránnal fennálló viták javítására irányuló saját erőfeszítésével és a tompított retorikával most, hogy Szaúd-Arábia és Irán tisztviselői már öt fordulót folytattak az Irak által szervezett békéltető tárgyalásokon. A jemeni tűzszünet és a királyság Szíriával kapcsolatos enyhülése a párbeszéd előrehaladását tükrözi.

MbS emellett helyreállította kapcsolatait Katarral, miután 2021 decemberének végén Dohában járt, és feloldotta a gazdasági blokádot. Még az egykori ellenséges török ​​elnököt, Erdogant is üdvözölték nemrég a királyságban. Az USA a színfalak mögött közvetít Egyiptom, Izrael és Szaúd-Arábia között a Vörös-tenger két kicsi, de stratégiailag fontos szigetének helyzete ügyében.

A nagy dobás

Izrael és Szaúd-Arábia további közeledésében is reménykedik az amerikai kormány. A politikai bombát a hétvégén a Wall Street Journal robbantotta, amelynek értesülése szerint Rijád és Tel-Aviv olyan megállapodást akar kötni – a Biden-kormány segítségével –, amely megkönnyítené az üzleti és biztonsági megállapodásokat a két közel-keleti hatalom között.

A vezető lap leszögezi: "Bár Szaúd-Arábia nem ismeri el Izraelt, és nincsenek diplomáciai kapcsolatai szomszédjával, a királyság kiterjesztette titkos tárgyalásait izraeli vezetőkkel, amelyek átformálhatják a közel-keleti politikát, és véget vethetnek a több évtizedes ellenségeskedésnek a régió két legbefolyásosabb nemzete között". A megállapodás „kibővített jogokat biztosítana a kereskedelmi repülőgépeknek arra, hogy Izraelből átrepüljenek a királyság felett, és Szaúd-Arábia számára utat nyitna két stratégiai fontosságú Vörös-tengeri sziget teljes ellenőrzéséhez” – írják.

A szaúdi kormány szorgalmazza a megállapodást, mivel úgy látja, hogy az országban egyre inkább támogatják az Izraellel való szorosabb kapcsolatokat. "MbS magánbeszélgetései során azt mondta bizalmasainak, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatás döntő elmozdulást mutatott, különösen a 30 év alatti szaúdiak körében, az Izraellel fenntartott diplomáciai kapcsolatok javára... A kérdés már nem az, hogy Szaúd-Arábia elfogadja-e Izraelt szomszédjának, hanem az, hogy mikor."

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG