4p
Szunniták és síiták ölik egymást évszázadok óta, de a muzulmánok egy részétől ez ugyanúgy idegen, mint számunkra a keresztények közötti, századokkal ezelőtti vallásháborúk. Szunnita+síita=szusi – több ilyen muszlimra lenne szükség az egyik muszlim ország újságírója szerint. Szerintünk pedig egy hasonló folyamatra, mint a felvilágosodás vagy a Nagy Francia Forradalom volt Európában.
(Fotó: Facebook, Twitter)

Már legalább 2014 óta járja be a világot, a közösségi oldalakat egy fotó, illetve annak módosított változata, amelyen egy muzulmán család látható. Az asszony„szunnita vagyok”, a férj „síita vagyok”, gyermekük pedig „szusi vagyok” feliratú táblát tart (az eredetin állítólag „muszlim vagyok” volt a harmadik üzenet, de ez az lényegen nem változtat).

A török Hürriyet Daily News angol nyelvű verziójában Mustafa Akyol jegyzetében azt írja, „több szusi-muszlimra lenne szükségünk”. A kép üzenete számára egyértelmű: szembehelyezkedni a bigott és végzetes „szektás harccal”, amely a világban és főleg a Közel-Keleten kísért.

Kik a valódi muszlimok?

A szunniták és a síiták között is vannak fanatikusok, akik a másik csoportot nem tekintik valódi muszlimnak. (Akárcsak annak idején a 16-18. században a katolikusok és a protestánsok, különböző reformációs keresztény irányzatok követői Európában. Lást a Harminc éves háborút /mi itt és itt írtunk róla/ vagy a reformáció-ellenreformáció történetét.)

A szunniták keményebb szárnyát jelentő szalafisták egyenesen hitehagyottaknak tekintik a síitákat – írja a török újságíró. A síiták kemény magja pedig a szunnitákat azzal az I. Jazíd kalifával azonosítja, aki megkínoztatta és megölette Mohamed próféta trónvárományos unokáját, Husszeint (vagy a Wikipedia írásmódjával Huszajnt). Nagy szerepe volt ennek a régi tragédiának a két vallási irányzat különválásában.

Az alapokban egyetértenek

A sok évszázados eseményekre hivatkozva ma is ölik egymást a nemzetek és más csoportok, elég csak arra gondolni, hogy Irán és Irak jelentős része síita, Szaúd-Arábia szalafista. A két irányzat Szíriában is szemben áll egymással, ahol az (alavita) diktátor a síitákhoz tartozik, az Iszlám Állam pedig a szunnita irányzat szélsőséges szárnyát képviseli. A polgárháborús Jemenben is megvannak a törésvonalak.

A Hürriyet Daily cikke szerint valójában csekély a különbség a két irányzat között, mindkettő teljes mértékben elfogadja és szentnek tekinti a Koránt, valamint teljes hűséggel és rajongással viseltetik Mohamed próféta és tanítása irányában. A különbségek, ellentétek a Korán lezárása és a próféta elhunyta utáni időszak megítélésénél kezdődnek. (További részletekbe nem mennénk bele, a fő nézeteltérés a Mohamed utáni időszak kalifáinak trónutódlása kérdésében van, eltérnek az álláspontok, hogy ki volt jogszerű utódja, és ki nem.)

Legalább a mészárlást abbahagyhatnák

Az iszlám korai időszakának történelme kapcsán vannak tehát a nézeteltérések, amelynél egyetlen ma élő ember sem volt ott és nem tudja teljes bizonyossággal megítélni – írja a kommentátor. Mégis ölik egymást arra az időszakra hivatkozva, tehetjük hozzá.

Az újságíró szerint valójában a két fő muszlim tábor nagyon is jól félre tudná tenni az ellentéteit, együtt tudna működni és erősíthetné muszlimtudatát ahelyett, hogy azt a szektás identitást erősíti, amelybe beleszületett. „Mi muszlimok fel kell hogy fedezzük az általános emberi identitásunkat is, hogy el tudjunk érni más vallásokat, világnézeteket és civilizációkat. De először is tegyünk meg egy lépést egyszerre, és hagyjuk abba egymás démonizálását szekták szerint”- fejezi be a török újságíró.

Komment:

Úgy is mondhatnánk, hogy a muszlim világnak szüksége lenne egy Felvilágosodásra, vagy esetleg egy Nagy Francia Forradalomra. A felvilágosodásról a Wikipedia ezt írja: „A kort nagy politikai változások jellemezték a kormányzásban, a nemzetalkotásban, a minden ember számára nagyobb jogokban és a tekintélyelvű intézmények visszaszorításában, mint a nemesség és az egyház. A mozgalom készített elő több forradalmat szerte a világon, amelyek a liberalizmus, a szocializmus, a demokrácia és a kapitalizmus megszületéséhez és megszilárdulásához vezettek.”

Ahogy a török lap jegyzete is mutatja, a muzulmán világ nagyon sokszínű, és megtalálható benne sok felvilágosult gondolkodó, nyitott értelmiségi, ateista is. Az ateizmus terjedésére a törökök között korábban német források is utaltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG