Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A brit kormányt segítő tudósok szerint a tervezett szigorítások nem elég kemények. Néhány napja viszont más professzorok épp a korlátozások eltörlése érdekében kezdtek aláírásgyűjtésbe.

A jelek szerint nem csak a „köznépet”, hanem a tudományos szakembereket is mélyen megosztja a koronavírus-válság: néhány nap alatt a tudóstársadalmon belül is egymással homlokegyenest ellentmondó vélemények láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogyan kellene kezelni a mindennapokat ismét egyre súlyosabban érintő krízist.

Napozó emberek a londoni Alexandra Palace-nél 2020. szeptember 14-én. A hatóságok azt is megszabják, hogy maximum hány fős társaság gyűlhet össze nyilvános tereken. EPA/NEIL HALLNapozó emberek a londoni Alexandra Palace-nél 2020. szeptember 14-én. A hatóságok azt is megszabják, hogy maximum hány fős társaság gyűlhet össze nyilvános tereken. EPA/NEIL HALL

Több korlátozás kell

A brit kormányt segítő tanácsadó testület (Tudományos Tanácsadó Csoport Vészhelyzetekre, Sage) most azzal állt elő – a sztorit a mai Guardian hozta címlapon –, hogy

a járvány megfékezésére bevezetni tervezett korlátozások nem elég kemények.

Úgy vélik, hogy a pubok és éttermek jövő hétre tervezett bezárása Anglia középső és északi részén valószínűleg nem fogja kezelhető szintre leszorítani a regisztrált fertőzöttek számát, amely – Európa számos más országához hasonlóan – Nagy-Britanniában is megugrott a nyár vége óta.

Szerintük már két-három héttel ezelőtt be kellett volna zárni a vendéglátó egységeket két hétre, és egyéb, a társadalmi életet érintő korlátozásokat is be kellett volna vezetni.

A testület egyik tagja, John Edmunds szerint a szigorra azért lenne szükség, hogy elkerüljék az egészségügy túlterhelését.

A járvány mindenhol terjed, ezért cselekednünk kell, különben a közeljövőben tényleg sokan fognak kórházba kerülni, és sajnos sokan fognak meghalni. A kezelésben elért előrelépések ellenére ez továbbra is egy gyilkos vírus

- mondta a professzor.

A testület emellett aggódik a korlátozásokat ellenző egészségügyi szakemberek befolyása miatt is. Úgy vélik, hogy ezek a tudósok túl nagy figyelmet kapnak a médiában.

Kevesebb korlátozás kell

Mint arról – szintén a Guardian alapján – beszámoltunk, épp a héten tett közzé egy deklarációt tudósok egy csoportja, amelyben stratégiaváltásra szólítják fel a világ országainak kormányait.

Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard  Egyetem) deklarációjukban azt írják:

A járvány terjedésének megakadályozására elrendelt karanténnak és korlátozásoknak pusztító hatásuk van a közegészségügyre az általános ellátás megszakítása és a lelki egészség károsítása által.

Azt javasolják, hogy az időseket és más, veszélyeztetett csoportokat meg kell védeni,

a fiatal és egészséges emberek számára ugyanakkor azonnal lehetővé kell tenni a megszokott életük folytatását.

Ha engedik terjedni a vírust a csak kis mértékben veszélyeztetett csoportok körében, akkor elérhetővé válhat a nyájimmunitás, állítják.

A The Great Barrington Declaration nevű nyilatkozatot péntekig több mint ötezer tudós írta alá.

Maszkügyben sincs konszenzus

Élesen eltérnek a vélemények (és a mindennapi gyakorlatok) azt illetően is,

van-e értelme a tömeges maszkviselésnek, és ha igen, mely élethelyzetekre kell azt kiterjeszteni.

Míg például Olaszországban már a szabadban is kötelezővé tették a védőmaszkot –  sőt, még otthon is ajánlják a viselését  –, Magyarországon és számos más államban csak zárt terekben kell azt hordani.

Svédországban pedig az egészségügyi hatóságok nem is ajánlják a maszkviselést, mivel szerintük nincs egyértelmű tudományos bizonyíték annak hatékonyságára. (Háttéranyagunk: Totális maszkszigor jön az olaszoknál – de van-e ennek értelme?)

Ami az aktuális járványhelyzetet illeti, Európában a legtöbben, csaknem 43 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírus miatt; Olaszországban 36 ezren, Franciaországban és Spanyolországban több mint 32 ezren vesztették életüket. Svédországban 5892-an hunytak el a járvánnyal összefüggésben, Magyarországon 913-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Globálisan eddig 36,5 millió fertőzöttet regisztráltak. Közülük több mint egymillióan vesztették életüket, 25,5 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Milyen válság? Gőzerővel nyomul a kínai export idén
MTI | 2021. március 7. 11:38
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.
Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Friss
hírlevél