Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az olasz kormányfő szerint a maszkot a szabadban, sőt otthon is használni kell. A dél-európai államban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma megugrott, az új halálesetek száma viszont továbbra is alacsony. Itthon a beltéri közösségi maszkviselést írják elő, Svédország pedig még azt sem ösztönzi.

Jelentősen, gyakorlatilag minden közösségi élethelyzetre kiterjesztik a védőmaszk használatát Olaszországban a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hivatkozva. 

Egy maszkot viselő szurkoló az Italian Open teniszversenyen Rómában 2020. szeptember 17-én. EPA/Clive BrunskillEgy maszkot viselő szurkoló az Italian Open teniszversenyen Rómában 2020. szeptember 17-én. EPA/Clive Brunskill

Maszk mindenhol 

Giuseppe Conte kormányfő bejelentése szerint mostantól szabadtéren, tehát az utcákon is kötelező lesz maszkot hordani.

Sőt, mint mondta, azt nem csak akkor kell viselniük az embereknek, ha kilépnek a lakásból, hanem szerinte akkor is, ha otthon vannak.

Otthon is használjátok, családtagok és ismerősök között

- idézte a miniszterelnököt az MTI.  (Az nem világos, hogy ezt mi indokolja, hiszen az egy háztartásban élők elkerülhetetlenül fizikai kontaktusban vannak egymással.)

A miniszterelnök hozzátette:

a szájmaszkot csak akkor szabad levenni, ha hosszabb ideig teljesen egyedül vannak az emberek, például az üres utcán sétálnak.

A Die Welt szerint a védőmaszk-hordási kötelezettség alól csak a hat évnél fiatalabb gyerekek, valamint az olyan emberek kapnak felmentést, akiknek betegsége vagy fogyatéka ezt indokolja.

A szigorítás mától lép életbe. A szabadtéri maszkviselési kötelezettséget egyszer, május 18-án már feloldották, zárt térben ugyanakkor március 10. óta kötelező a használata.

Sok fertőzött, kevesebb halott

A Conte-kormány azután döntött így, hogy augusztus eleje óta – számos más európai országhoz hasonlóan – Olaszországban is jelentősen emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. (Igaz, augusztus óta megugrott az elvégzett tesztek száma is.) 

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)

A napi halálesetek száma ugyanakkor továbbra is relatív alacsony szinten maradt. Míg március végén egyes napokon több mint 800-an vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben, addig számos nyári napon az egyszámjegyű tartományban maradt ez az érték, és az elmúlt hetekben sem nőtt 30 fölé:

A napi koronavírusos halálesetek száma Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)

 

De mi van máshol? 

A maszkviselési kötelezettség kiterjedtsége egyébként

országonként, sőt esetenként tartományonként is eltérő.

Ausztriában például a közlekedésben, a beltéri rendezvényeken, az egészségügyi intézményekben, az üzletekben, az éttermekben és az iskolákban kell kötelezően maszkot (vagy sálat, kendőt) hordani, szabadtéren nem.

Hasonló szabályozás van érvényben számos más európai államban, köztük Magyarországon is, itthon ugyanakkor már csak a maszkot fogadják el a hatóságok.

A szabadtéri maszkviselést azért nem teszik kötelezővé, mivel szabad levegőn jóval kisebb a fertőzés veszélye, mint zárt térben.   

A végig karanténmentes Svédország ebben a tekintetben is külön utat jár:

az ottani egészségügyi hatóságok nem ajánlják a maszkhordást, mivel szerintük nincs egyértelmű tudományos bizonyíték arra, hogy az hatékony eszköz a vírus terjedésének megakadályozására.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy bizonyos szituációkban a maszk hasznos lehet.

Gonda Zsuzsanna, egy Stockholmban élő magyar újságíró lapunknak korábban azt mondta, hogy már elvétve sem lát maszkot az embereken. Ezzel összhangban a Daily Telegraph szerint Svédországban azokat bámulják meg, akik viselnek ilyesmit. (Háttéranyagunk: a svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.)

Mit mond a WHO?

A kérdéssel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a többi közt azt írja, hogy

a maszkok széleskörű használatát jelenleg nem támasztja alá minőségi tudományos bizonyíték, mérlegelni kell a potenciális előnyöket és ártalmakat.

Hozzáteszik azonban, hogy néhány élethelyzetben  – ha nem lehet megtartani a közösségi távolságot – a maszk megnehezítheti a vírus terjedését, ráadásul egyes tünetmentes vírushordozók is fertőzhetnek, ezért

azt ajánlják a kormányoknak, hogy ösztönözzék az embereket a nem orvosi maszkok viselésére.

Ami az aktuális járványhelyzetet illeti, Európában a legtöbben, 42,5 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírus miatt; Olaszországban 36 ezren, Franciaországban és Spanyolországban több mint 32 ezren vesztették életüket. Svédországban 5892-an hunytak el a járvánnyal összefüggésben, Magyarországon 898-re nőtt a halálos áldozatok száma. 

Globálisan eddig 36 millió fertőzöttet regisztráltak. Közülük több mint egymillióan vesztették életüket, több mint 25 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Szabályozott, részleges újranyitást javasol Kunetz Zsombor
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:47
Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak. A részleges újranyitásról Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is úgy vélekedik: az érintett szakmák képviselői erejük és anyagi forrásaik végén járnak, enélkül a lépés nélkül kő kövön nem marad.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Nem hatékony 65 év felett az AstraZeneca vakcinája? Reagált a gyártó is
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:02
Német lapok szellőztették meg először az aggodalmakat.
Makro / Külgazdaság Joe Biden telefonált - miről egyeztetett Angela Merkellel?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:48
Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
Friss
hírlevél