1p
Az elmúlt napokban kirobbant törökországi tiltakozó megmozdulások hirtelen ismét a török gazdaság sebezhető pontjaira - elsősorban is a magas finanszírozási igényre - irányították az eddig derűlátó piacok figyelmét, a török gazdaság szereplői számára mindazonáltal nem ismeretlenek a politikai válságok.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai kiemelték, hogy a török részvények árfolyama előző nap átlagosan 10,5 százalékot zuhant, és a török líra ezzel egy időben idei mélypontjára esett a dollárral szemben. E folyamat jelentősége a török gazdaság igen jelentős külső finanszírozási igénye miatt nagyobb, mint más felzárkózó gazdaságok esetében - hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.

Ez lehet az összefüggés a török tüntetések és a forint között

A hétfői nagy zuhanásnak közel felét ledolgozta kedd délelőtt azt isztambuli tőzsdeindex, a török kötvények is magukhoz tértek, a török líra viszont alig. A tőzsdének azonban volt honnét esnie, még így is 40-50 százalékkal van az egy évvel korábbi szintek felett. Ha összemossák a befektetők a régió országait, az a forintra nézve is komoly következményekkel járhat.

Elemzésünk a török gazdaságról >>

A befektetők eddig megnyugvással figyelték, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított török folyómérleg-hiány a 2011-ben mért csaknem 10 százalékról mára 6 százalékra csökkent. A 6 százalékos folyó hiány is azonban rendkívül magas, ráadásul a török gazdaság külső finanszírozási szerkezete is aggályos, ugyanis a portfólió-beáramlások és a külföldi bankoktól felvett hitelek adják a teljes külső finanszírozás hozzávetőleg 90 százalékát. Márpedig ezek a források rendszerint rövid futamidőre szólnak és bizonytalanabbak, mint más finanszírozási módozatok - áll a Capital Economics keddi értékelésében.

Ráadásul Törökország rövid lejáratú adósságállománya magas és továbbra is emelkedik, különösen a bankszektorban.

A függőség átka

A török gazdaság külső sebezhetőségének ennél még pontosabb mércéje azonban a bruttó külső finanszírozási igény, amely magában foglalja a folyómérleg-hiányt és a következő egy évben lejáró külső adósságállományt is. Még azzal a "nagyvonalú" feltételezéssel együtt is, hogy a külső deficit a következő tizenkét hónapban stabilizálódik, a török gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye jelenleg meghaladja a 200 milliárd dollárt, ami a török GDP-értéknek hozzávetőleg a 25 százaléka.

Ez csaknem a kétszerese a 2008-as értéknek, és 10 százalékkal magasabb, mint 2011-ben volt - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni közgazdászai.

A ház szerint mindemellett úgy tűnik, hogy a török gazdaság külső finanszírozási igénye ismét növekszik. Az elmúlt egy év robbanásszerű exportbővülése a jelek szerint kezd kifulladni, és ehhez az import növekedése járul, ami még tovább mélyíti a folyómérleg-hiányt. Az utóbbi napok tiltakozó megmozdulásai a turizmusból eredő bevételeket is visszavethetik éppen a nyári szezonban, márpedig az idegenforgalom a török gazdaság kulcsfontosságú bevételi forrása.

Mindemellett a társadalmi forrongás azt is jelenti, hogy csökkent a szerkezeti reformok bevezetésének valószínűsége - vélekedtek a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szakértői mindezt egybevetve arra a megállapításra jutottak, hogy Törökország a tőkeáramlások esetleges fennakadásának leginkább kiszolgáltatott gazdaságok egyike a felzárkózó térségen belül.

Politikai krízis? Van ez így néha

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői ugyanakkor azt emelték ki helyzetértékelésükben, hogy a török pénzügyi szektornak vannak tapasztalatai a politikai válságok és az erősödő bizonytalanságok kezelésében. A ház szerint ez elősegítheti a kezdeti reflexszerű piaci reakciók megfékezését hosszabb távon.

Emellett a török jegybank is valószínűleg szoros figyelemmel követi a fejleményeket, és várhatóan közbelép, ha a kockázatok átárazási folyamata elkezdene kicsúszni az ellenőrzés alól. Máris vannak arra utaló jelek, hogy a központi bank szorosabbra fogta a török líra hazai piacának likviditását az árfolyam alátámasztása végett - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A cég szerint azonban ha az árfolyam- és kamatkilengések, valamint a politikai bizonytalanságok hosszabb ideig elhúzódnak, az már ronthatja a fogyasztói és az üzleti hangulatot, és ez a harmadik negyedévtől kezdve negatív hatással járhat a hazai fogyasztásra. Ez jelentős lefelé ható kockázatot jelentene a Goldman Sachs így is konszenzus feletti, 5,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsítő idei török gazdasági prognózisára - áll a cég keddi londoni helyzetértékelésében.

Ez nem az arab tavasz - sokkal inkább '68

A Goldman Sachs szakértői a törökországi fejlemények politikai hátterével kapcsolatban azt emelték ki, hogy a tiltakozó megmozdulások részvevőnek zöme középosztálybeli és városi környezetből érkező fiatal, akik nem kötődnek egyértelműen egyetlen fő politikai párthoz vagy szervezethez sem.

Ebben az értelemben a demonstrációknak több közös vonásuk van az 1968-as diáklázadásokkal, mint a világsajtóban széleskörűen emlegetett "arab tavasszal". Az arab országokban lezajlott megmozdulások fő hajtóerejét ugyanis a városi szegénynegyedek lakói adták, és jelentős mértékben bekapcsolódtak a különböző vallásos politikai szerveződések is - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház szakértői szerint mindezek alapján a törökországi tiltakozások részvevőinek zöme nem tartozik a jelenlegi török kormánypárt természetes szavazóbázisához, amely jórészt a konzervatív, szegényebb városi és vidéki választókból áll. Így az utóbbi időszak fejleményei jó eséllyel meg is szilárdíthatják a kormánypárt támogatottságát e hagyományos választói rétegen belül, ugyanakkor eltávolíthatják a városi középosztály azon jobbközép szavazókat, akik legutóbb a kormánypártra voksoltak, ám hajlamosak lehetnek átpártolni az ellenzékhez - áll a Goldman Sachs értékelésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG