1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hétfői nagy zuhanásnak közel felét ledolgozta kedd délelőtt azt isztambuli tőzsdeindex, a török kötvények is magukhoz tértek, a török líra viszont alig. A tőzsdének azonban volt honnét esnie, még így is 40-50 százalékkal van az egy évvel korábbi szintek felett. Ha összemossák a befektetők a régió országait, az a forintra nézve is komoly következményekkel járhat.

Az isztambuli vezető tőzsdeindex (Borsa Istanbul Stock Exchange National 100) kedden délelőtt négy százalék feletti emelkedést is el tudott érni, ami persze kevesebb mint a fele annak, amit hétfőn veszített. Akkor 10,5 százalék volt a zuhanás, sajtóhírek szerint a legnagyobb az utóbbi tíz évben, természetesen nagyrészt az erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások miatt.

Borsa Istanbul Stock Exchange National 100 index (Forrás: Bloomberg)

Hétfőn a török kötvények hozama is csúnyán meglódult, a tíz évesé például pár nap alatt 6,2 százalék környékéről 7,1 százalékra ment fel, kedden ennek a növekedésnek is sikerült egy részét ledolgozni. A líra is javult, de csak minimális mértékben.

Törökország lenne Európa Kínája?

Úgy látszik, a nemzetközi hitelminősítők továbbra is gyakran csúnyán le vannak maradva vagy rosszkor lépnek, mert épp május közepén javította a Moody’s Törökország minősítését, és ismét befektetési kategóriába sorolta az országot. Pedig már hosszú ideje a nagy intézményi befektetők kedvence volt, minősítéstől függetlenül is, aminek a fő oka az volt, hogy a török gazdaság nagyon szép növekedést mutatott fel, 2002-től 2011-ig az átlagos gazdasági növekedés évi öt százalék felett volt a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint. A GDP megduplázódott tíz év alatt.

Különösen a 2011-es 8,5 százalékos gazdasági növekedés volt kiemelkedő, a nagyobb feltörekvő piaci országok közül a második volt Kína után. „Lehet-e Törökország Európa Kínája?” – kérdezte az év elején például a CNBC. Pedig akkor már természetesen lehetett tudni, hogy 2012-ben a gazdaság a két kontinensre is kiterjedő eurázsiai országban is alaposan csökkenni fog, a végső adat azóta évi 2,2 százalék lett.

Mégsem lesz puha a landolás?

Ami persze sokkal jobb, mint a legtöbb európai országban, és sokan interpretálták pozitívan azzal, hogy legalább „puha volt a landolás”, azaz nem járt nagyobb megrázkódtatással a lassulás és nem volt recesszió. A 2013-as növekedést 3,5 százalékra becsülte az IMF, miközben Európa országai valahol egy százalék körül teljesíthetnek.

Akkor mi lehet mégis a gond? Kommentátorok a mélyben húzódó társadalmi feszültségeket említenek, mint szociális megszorítások, a társadalmi egyenlőtlenségek, diktatórikus kormányzás. A magas gazdasági növekedésből a társadalom nem minden rétege részesült. Ha ez így van, egy sokkal nagyobb ország számára is tanulságos lehet Törökország helyzete – Kínában is hasonló feszültségek vannak, talán még több is.

Szerették a nagy angolszász alapkezelők

A török tőzsde zuhanása azonban amiatt is lehetett, hogy korábban sokat emelkedett, túlvetté vált. A török tőzsdeindex az utóbbi egy évben 60 000 pontról emelkedett 90 000 pontra, majd onnét esett le kevéssel 80 000 alá. Még a magyar részvénybefektetési alapok között is a török részvényalapok voltak a legjobbak tavaly, igaz, csak kettő van belőlük (az OTP-nél és az Aegonnál).

Isztambuli felhőkarcolók

Olyan nagy külföldi alapkezelők kelet-európai részvényalapjai, mint a Templeton, a Blackrock vagy a JP Morgan előszeretettel tartották mostanában is tőkéjük 15-25 százalékát török részvényekben. Az MSCI Europe Emerging Markets Indexben Törökország súlya jelenleg 22 százalék, Magyarországé már csak 2,2 (Oroszországé a legnagyobb 58 százalékkal).---- A németekhez vezetnek a szálak ----

A kutya Németországban van elásva

Hathatnak-e forintra, a magyar eszközökre a fejlemények? Természetesen igen. Ha az egész Kelet-Európai régiótól fordulnak el a befektetők, például tőkekiáramlás indul meg a régiós alapokból, az csúnya áreséseket okozhat nálunk is. Ha viszont a török papírok helyett inkább magyar kötvényt, részvényt vásárolnának, nem az egész régióból vonulnak ki, akkor viszont pozitív is lehet a hatás.

Félő azonban, hogy valami teljesen másról van szó, és a török tüntetés inkább csak a jéghegy csúcsa, nem a valódi oka egy fontos folyamatnak. Már május elejétől emelkednek ugyanis a fejlett piaci, például német és amerikai állampapírok hozamai, lassan, de biztosan. A amerikai tíz éves kötvény hozama 1,63 százalékról 2,10-re, a német papíroké 1,22 százalékról 1,53 százalékra emelkedett a Bloomberg.com adatai szerint, ami eléggé jelentős változás.

Mi lesz, ha elfordulnak tőlünk?

Márpedig az utóbbi nagyjából háromnegyed év – de inkább még több – története a tőkepiacokon nagyjából arról szólt, hogy a fejlett piaci kötvényhozamok alacsony volta, a negatív reálhozamok miatt a tőke világszerte jövedelmezőbb célpontot keres magának. Ezért emelkedtek a részvények árfolyamai a világ tőzsdéin, ezért vették a feltörekvő országok, köztük Törökország vagy Magyarország kötvényeit is, mint a cukrot.

Vannak, akik attól tartanak, hogy ha a fejlett piaci kötvények hozama tartósan magasabb lesz, akkor a vásárlók elfordulnak majd a feltörekvő piaci eszközöktől. Például az Alapblog szerzője, Zsiday Viktor alapkezelő, aki szerint az MNB előbb kényszerülhet a kamatcsökkentési sorozat leállítására, vagy pedig a forint gyengülhet. Vagy a Vakmajom.hu blog szerzője, Faragó Ferenc, aki úgy vélte, „elég nagy felelőtlenség volt már” a feltörekvő piaci kötvények piacán, ahogy egyébként mindenféle más kötvénynél is, így ez a folyamat érthető.

Market Vectors EM Local Curr Bond ETF (EMLC). Forrás: Yahoo Finance

Így ment fel a forintárfolyam

A feltörekvő piaci kötvények áresése pedig jóval a török események kezdete előtt, már május 10-e körül érezhető volt, amint egy feltörekvő piaci kötvényalap árfolyamgrafikonja is mutatja. Egyes részvénypiacok is gyengélkednek az utóbbi hetekben. Az euró/forint kis mértékben szerdán, nagyobb mértékben csütörtökön nap közben kezdett el felfelé menni, és jutott el gyorsan 287-288 forintról 296 forint környékére (ma ismét 291 forint körül jár). A törökországi tüntetéssorozat pedig csak péntek hajnalban kezdett erőszakba torkollni.

A magyar állampapírok hozamai is megindultak, mégpedig már múlt héten szerdán. A tíz éves forintkötvényeink referenciahozama például 5,0-5,1 százalék körüli szintről ment fel a hétfői 5,6 százalékra, a keddi adatok még nem ismeretesek.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18085 18040 18255 -0,77% 0 0 5 029 696 115 HUF 2024-05-03 17:06:34
MOL 3022 3016 3038 -0,13% 0 0 824 238 742 HUF 2024-05-03 17:05:27
MTELEKOM 925 922 934 -0,86% 0 0 268 694 558 HUF 2024-05-03 17:14:10
RICHTER 9335 9260 9380 +0,65% 0 0 1 701 501 105 HUF 2024-05-03 17:08:29
OPUS 372 364 379 +2,90% 0 0 159 400 623 HUF 2024-05-03 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Elkerekedett szemmel nézhetjük, mit művelt a forint a héten
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 12:35
Remek hetet zárt a forint, az euróval és a dollárral szemben is közel egyhavi csúcsra erősödött a hét végére a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Kilógott a többiek közül a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 121,75 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel 68 002,24 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Viszzafordult a forint egy fontos határnál
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 19:01
Legalább 390 alatt maradt.
Részvény / Deviza / Áru Jó volt ránézni a forintra, újabb kiadós OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. május 3. 12:45
Szép zöldbe borultak a tőzsdék, bár a BUX-ot kissé visszahúzza az OTP esése. Pedig a részvényre újabb céláremelés érkezett, nem is kicsi. A forint szilárd, de számára is fontos adat érkezik délután az USA-ból. Elképesztő hullámvasúton a kakaó, hatalmas alapok jöhetnek a bitcoin-piacra.
Részvény / Deviza / Áru Az euró nem bírt a forinttal, a dollár bedobta a törölközőt
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 07:46
A forint ára nem igazán változott a főbb devizákkal szemben, de a dollár ellen kissé erősödni tudott.
Részvény / Deviza / Áru Egynek, csak egynek van esélye legyőzni a Bitcoint
Eidenpenz József | 2024. május 3. 05:44
Még akik már ismerik a Bitcoint, azok nagy része sem tudja, hogy mire való az Ethereum. Pedig van egy nagy különbség a kettő között, ami egy teljesen új világot nyit az Ethereum és az azzal kompatibilis blokkláncok felhasználói számára. Lehet, hogy sokkal nagyobbat, mint a Bitcoin világa. Elmagyarázzuk, miért.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is valami jó dolog történik a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 19:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt a csodálatos hetessel?
Csernátony Csaba | 2024. május 2. 18:47
Az amerikai tőzsdék teljesítményét alapvetően meghatározza a hét legértékesebb vállalat, a Microsoft, az Apple, az Nvidia, az Alphabet, az Amazon, a Meta és a Tesla mozgása. Most megjöttek az első negyedéves számok, érdemes megnézni azokat. 
Részvény / Deviza / Áru Bealudtak a befektetők Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,03 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel 68 123,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 390 forint alatt az euró, nekünk is befűthet a texasi forróság
Eidenpenz József | 2024. május 2. 12:34
A részvénypiacok tétováznak, a Molnak azonban jót tehet szektortársai kedvező eredménye. A forint erősödését a dollár számlájára írják, a földgáz ára pedig gyanúsan az amerikai légkondi-szezon kezdetén indult meg. Óriási gyorsjelentés-dömping érkezett, mitől szakad a bitcoin?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG