TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Erdogan török elnök tovább szítja a véres feszültséget a kurdokkal, hogy a novemberi előrehozott választáson iszlamista pártjának meglegyen a kétharmados többsége. Az eddig már több száz halottat eredményező politikai kampányért az ország magas árat fog fizetni hosszú távon. Mi a tanulság Erdogan hazai hívei számára?

 

 

Már akkor figyelmeztettünk, hogy a júniusi választások eredményét el nem fogadó despotikus elnök felelőtlen játszmájával olyan démonokat szabadít magára – kurdok, török nacionalizmus – amelyek a végén erősebbnek bizonyulhatnak nála. Megjósoltuk azt is, hogy az ország egy elhúzódó politikai instabilitás korszakába léphet.

Mik az eddigi eredmények?

Nos, az elmúlt három hónapban Erdogan lenullázta a választási eredményeket egy koalíciós kormány megalakításának akadályozásával és közelebb tolta országát a polgárháborúhoz.

Erdogan elnök hatalom megtartásáért folytatott véres kampányával már részletesen foglalkoztunk júliusban is. >>>

Eddigi belpolitikai hadjáratának eredményei címszavakban: (a) több száz civil és katonai áldozat (b) újságírók egész sorának letartóztatása (c) a török líra történelmi mélypontra küldése (d) török invázió Észak-Irakba, az ötödik az elmúlt 20 évben (e) semmilyen érzékelhető előrehaladás az Iszlám Állam elleni török harcban, amiért hivatalosan ez a véres politikai kutyakomédia elindult.

Amikor a törököket újra a választási urnákhoz kéretik egy előrehozott választás keretében november elsején, addigra Erdogan reményei szerint a kurdok negatív megítélésének felkorbácsolása elegendőnek bizonyul a kurd HDP párt támogatottságának csökkenéséhez. Márpedig részben ez szükséges ahhoz, a kormányzó AKP párt megszerezze a kétharmados többséget.

Mintha a weimari Németországot látnánk

Az elmúlt napokban a felheccelt tömeg felgyújtotta a kurd párt székházait Ankarában, Alanyában és Kirsehirben. Isztambulban mintegy száz ember kövekkel dobálta meg a szekuláris Hürriyet napilap irodáit, amely kritikusan írt az iszlamista-gyökerű kormány lépéseiről.

Közben a török államügyészség büntetőeljárást indított a júniusban 13%-os eredményt elérő kurd HDP párt vezetője, Demirtas ellen. A vádak magukért beszélnek: a török nép megalázása, az elnök megsértése és propaganda-anyagok gyártása terrorista-szervezet számára.

Júliusban a török hadsereg már több mint száz úgynevezett ’Speciális Biztonsági Övezetet’ hozott létre a kurd-többségű tartományokban, amely gyakorlatilag rendkívüli állapot kihirdetésével ér fel. A kurdokat sem kell félteni: 12 városuk, köztük a 60 000 lakosú Sirnak, kihirdette az ’önkormányzatot’ és az AKP-vezette ankarai kormányt „törvénytelennek” bélyegezte.

Tanulság a hazai hívek számára

Az elmúlt években Erdogan elnök kétes legitimációval írta újjá az alkotmányt és a választási törvényt, valamint negligálta az állam és egyház szétválasztásának elvét. Amikor pedig a választásokon el akarták mozdítani, akkor inkább polgárháborús körülményeket és hisztériát teremtett országában, mindeddig beláthatatlan következményekkel. Ez pedig komoly figyelmeztetés kell hogy legyen Erdogan hatalom-felfogásának hazai hívei számára is.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél