<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Előreláthatólag továbbra is Benjamin Netanjahu marad Izrael miniszterelnöke: a Likud vezére ezúttal is nacionalista és ultraortodox pártokkal szövetkezve alakíthat majd kormányt. A 2009 óta tartó Netanjahu-korszakban folyamatosan épülnek a zsidó telepek a megszállt területeken, az önálló palesztin állam megteremtésére egyre kisebb az esély. A baloldali és az arab pártok marginalizálódtak.

Netanjahu a választások éjszakáján. EPA/JIM HOLLANDER

Benjamin Netanjahu pártja, a jobboldali Likud és a centrista Kék és Fehér szövetség is 30-30 képviselői helyet szerzett a 120 fős parlamentben a tegnapi izraeli választásokon a csaknem végleges adatok szerint.

Szárnyal a jobboldal, zuhan a baloldal

A nacionalista (Izrael a Hazánk), szélsőjobboldali-vallásos (Egyesült Jobboldal) és ultraortodox (Egységes Tóra, Sasz) pártokkal együtt ugyanakkor a Likud vezette tömb lesz a legnagyobb 65 képviselővel, így valószínűleg ismét Netanjahu alakíthat majd kormányt.

A 69 éves politikus ezzel ötödik ciklusát kezdheti meg kormányfőként (1996 és 1999 között már irányította Izraelt), és ő lehet az ország leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke. Ezt a címet eddig David Ben-Gurion, a zsidó állam első kormányfője birtokolta.

Az országot évtizedekig vezető, baloldali Munkapárt viszont történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el: képviselőinek száma huszonnégyről ötre csökkent. Elemzők szerint szavazótáborának jelentős része – Netanjahu megbuktatásának reményében – átpártolt a Kék és fehér szövetséghez.

Az arab pártok (például a Ta’al) három helyet veszítettek, és csak tíz képviselőt delegálhatnak a parlamentbe. A palesztinok egy része – a közösségen belüli felhívásnak eleget téve – bojkottálta a választást.

Míg a megszállt területeken élő arabok nem szavazhattak, az Izrael területén élő arabok igen – ők a lakosság mintegy ötödét teszik ki.

Folytatódhat a telepbővítés

Netanjahu a választás után azt ígérte, hogy minden izraeli polgárt képvisel majd:

„Izrael minden polgárának miniszterelnöke kívánok lenni. Jobboldaliaknak, baloldaliaknak, zsidóknak, nem zsidóknak.”

A kormányfő eddigi politikája és a kampányban elhangzottak alapján ugyanakkor a palesztinok nem számíthatnak túl sok jóra: az elmúlt években a nemzetközi szervezetek tiltakozása ellenére is folytatódott a zsidó telepek bővítése Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában – a nemzetközi jog értelmében ezek megszállt területnek minősülnek, Izrael ezt vitatja –, és egyre kisebb lett az önálló palesztin állam megteremtésének az esélye. (Erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.)

„Az izraeliek úgy döntöttek, hogy egy túlnyomóan jobboldali, xenofób és palesztin-ellenes parlament képviselje őket”

mondta Hanan Ashrawi palesztin vezető és aktivista.

A BBC emlékeztet arra, hogy Netanjahu a biztonságot tette kampánya egyik fő témájává, a választás előtti napokban pedig bejelentette, hogy az új kormány Izraelhez csatolhat zsidó telepeket Ciszjordániában. Népszerűségét a jelek szerint még a korrupciós botrányok sem ingatták meg.

Netanjahu jó viszonyt ápol Orbán Viktor kormányfővel, legutóbb idén februárban látta őt vendégül Jeruzsálemben.

Testkamerák a választóhelyiségekben

Botránytól amúgy a választás sem volt mentes: a Likud ugyanis 1200, rejtett testkamerával felszerelt megfigyelőt küldött az arab közösségekben lévő szavazóhelyiségekbe. Az izraeli arab politikusok illegálisnak nevezték az akciót, amellyel szerintük meg akarták félemlíteni az arabokat. A Likud viszont azt állítja, hogy csupán a szavazatok érvényességét akarták garantálni.

A kormányalakításra Izrael elnöke, Reuven Rivlin ad majd megbízást annak a pártvezérnek, akinek legnagyobb az esélye a kormányzóképes többség megteremtésére. A koalíciós tárgyalások hetekig is elhúzódhatnak.

Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG