<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Előreláthatólag továbbra is Benjamin Netanjahu marad Izrael miniszterelnöke: a Likud vezére ezúttal is nacionalista és ultraortodox pártokkal szövetkezve alakíthat majd kormányt. A 2009 óta tartó Netanjahu-korszakban folyamatosan épülnek a zsidó telepek a megszállt területeken, az önálló palesztin állam megteremtésére egyre kisebb az esély. A baloldali és az arab pártok marginalizálódtak.

Netanjahu a választások éjszakáján. EPA/JIM HOLLANDER

Benjamin Netanjahu pártja, a jobboldali Likud és a centrista Kék és Fehér szövetség is 30-30 képviselői helyet szerzett a 120 fős parlamentben a tegnapi izraeli választásokon a csaknem végleges adatok szerint.

Szárnyal a jobboldal, zuhan a baloldal

A nacionalista (Izrael a Hazánk), szélsőjobboldali-vallásos (Egyesült Jobboldal) és ultraortodox (Egységes Tóra, Sasz) pártokkal együtt ugyanakkor a Likud vezette tömb lesz a legnagyobb 65 képviselővel, így valószínűleg ismét Netanjahu alakíthat majd kormányt.

A 69 éves politikus ezzel ötödik ciklusát kezdheti meg kormányfőként (1996 és 1999 között már irányította Izraelt), és ő lehet az ország leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke. Ezt a címet eddig David Ben-Gurion, a zsidó állam első kormányfője birtokolta.

Az országot évtizedekig vezető, baloldali Munkapárt viszont történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el: képviselőinek száma huszonnégyről ötre csökkent. Elemzők szerint szavazótáborának jelentős része – Netanjahu megbuktatásának reményében – átpártolt a Kék és fehér szövetséghez.

Az arab pártok (például a Ta’al) három helyet veszítettek, és csak tíz képviselőt delegálhatnak a parlamentbe. A palesztinok egy része – a közösségen belüli felhívásnak eleget téve – bojkottálta a választást.

Míg a megszállt területeken élő arabok nem szavazhattak, az Izrael területén élő arabok igen – ők a lakosság mintegy ötödét teszik ki.

Folytatódhat a telepbővítés

Netanjahu a választás után azt ígérte, hogy minden izraeli polgárt képvisel majd:

„Izrael minden polgárának miniszterelnöke kívánok lenni. Jobboldaliaknak, baloldaliaknak, zsidóknak, nem zsidóknak.”

A kormányfő eddigi politikája és a kampányban elhangzottak alapján ugyanakkor a palesztinok nem számíthatnak túl sok jóra: az elmúlt években a nemzetközi szervezetek tiltakozása ellenére is folytatódott a zsidó telepek bővítése Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában – a nemzetközi jog értelmében ezek megszállt területnek minősülnek, Izrael ezt vitatja –, és egyre kisebb lett az önálló palesztin állam megteremtésének az esélye. (Erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.)

„Az izraeliek úgy döntöttek, hogy egy túlnyomóan jobboldali, xenofób és palesztin-ellenes parlament képviselje őket”

mondta Hanan Ashrawi palesztin vezető és aktivista.

A BBC emlékeztet arra, hogy Netanjahu a biztonságot tette kampánya egyik fő témájává, a választás előtti napokban pedig bejelentette, hogy az új kormány Izraelhez csatolhat zsidó telepeket Ciszjordániában. Népszerűségét a jelek szerint még a korrupciós botrányok sem ingatták meg.

Netanjahu jó viszonyt ápol Orbán Viktor kormányfővel, legutóbb idén februárban látta őt vendégül Jeruzsálemben.

Testkamerák a választóhelyiségekben

Botránytól amúgy a választás sem volt mentes: a Likud ugyanis 1200, rejtett testkamerával felszerelt megfigyelőt küldött az arab közösségekben lévő szavazóhelyiségekbe. Az izraeli arab politikusok illegálisnak nevezték az akciót, amellyel szerintük meg akarták félemlíteni az arabokat. A Likud viszont azt állítja, hogy csupán a szavazatok érvényességét akarták garantálni.

A kormányalakításra Izrael elnöke, Reuven Rivlin ad majd megbízást annak a pártvezérnek, akinek legnagyobb az esélye a kormányzóképes többség megteremtésére. A koalíciós tárgyalások hetekig is elhúzódhatnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG