<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Előreláthatólag továbbra is Benjamin Netanjahu marad Izrael miniszterelnöke: a Likud vezére ezúttal is nacionalista és ultraortodox pártokkal szövetkezve alakíthat majd kormányt. A 2009 óta tartó Netanjahu-korszakban folyamatosan épülnek a zsidó telepek a megszállt területeken, az önálló palesztin állam megteremtésére egyre kisebb az esély. A baloldali és az arab pártok marginalizálódtak.

Netanjahu a választások éjszakáján. EPA/JIM HOLLANDER

Benjamin Netanjahu pártja, a jobboldali Likud és a centrista Kék és Fehér szövetség is 30-30 képviselői helyet szerzett a 120 fős parlamentben a tegnapi izraeli választásokon a csaknem végleges adatok szerint.

Szárnyal a jobboldal, zuhan a baloldal

A nacionalista (Izrael a Hazánk), szélsőjobboldali-vallásos (Egyesült Jobboldal) és ultraortodox (Egységes Tóra, Sasz) pártokkal együtt ugyanakkor a Likud vezette tömb lesz a legnagyobb 65 képviselővel, így valószínűleg ismét Netanjahu alakíthat majd kormányt.

A 69 éves politikus ezzel ötödik ciklusát kezdheti meg kormányfőként (1996 és 1999 között már irányította Izraelt), és ő lehet az ország leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke. Ezt a címet eddig David Ben-Gurion, a zsidó állam első kormányfője birtokolta.

Az országot évtizedekig vezető, baloldali Munkapárt viszont történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el: képviselőinek száma huszonnégyről ötre csökkent. Elemzők szerint szavazótáborának jelentős része – Netanjahu megbuktatásának reményében – átpártolt a Kék és fehér szövetséghez.

Az arab pártok (például a Ta’al) három helyet veszítettek, és csak tíz képviselőt delegálhatnak a parlamentbe. A palesztinok egy része – a közösségen belüli felhívásnak eleget téve – bojkottálta a választást.

Míg a megszállt területeken élő arabok nem szavazhattak, az Izrael területén élő arabok igen – ők a lakosság mintegy ötödét teszik ki.

Folytatódhat a telepbővítés

Netanjahu a választás után azt ígérte, hogy minden izraeli polgárt képvisel majd:

„Izrael minden polgárának miniszterelnöke kívánok lenni. Jobboldaliaknak, baloldaliaknak, zsidóknak, nem zsidóknak.”

A kormányfő eddigi politikája és a kampányban elhangzottak alapján ugyanakkor a palesztinok nem számíthatnak túl sok jóra: az elmúlt években a nemzetközi szervezetek tiltakozása ellenére is folytatódott a zsidó telepek bővítése Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában – a nemzetközi jog értelmében ezek megszállt területnek minősülnek, Izrael ezt vitatja –, és egyre kisebb lett az önálló palesztin állam megteremtésének az esélye. (Erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.)

„Az izraeliek úgy döntöttek, hogy egy túlnyomóan jobboldali, xenofób és palesztin-ellenes parlament képviselje őket”

mondta Hanan Ashrawi palesztin vezető és aktivista.

A BBC emlékeztet arra, hogy Netanjahu a biztonságot tette kampánya egyik fő témájává, a választás előtti napokban pedig bejelentette, hogy az új kormány Izraelhez csatolhat zsidó telepeket Ciszjordániában. Népszerűségét a jelek szerint még a korrupciós botrányok sem ingatták meg.

Netanjahu jó viszonyt ápol Orbán Viktor kormányfővel, legutóbb idén februárban látta őt vendégül Jeruzsálemben.

Testkamerák a választóhelyiségekben

Botránytól amúgy a választás sem volt mentes: a Likud ugyanis 1200, rejtett testkamerával felszerelt megfigyelőt küldött az arab közösségekben lévő szavazóhelyiségekbe. Az izraeli arab politikusok illegálisnak nevezték az akciót, amellyel szerintük meg akarták félemlíteni az arabokat. A Likud viszont azt állítja, hogy csupán a szavazatok érvényességét akarták garantálni.

A kormányalakításra Izrael elnöke, Reuven Rivlin ad majd megbízást annak a pártvezérnek, akinek legnagyobb az esélye a kormányzóképes többség megteremtésére. A koalíciós tárgyalások hetekig is elhúzódhatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos