TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Alaposan rontott a magyar gazdaság főbb területeire adott márciusi előrejelzésén a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint az eddig vártnál kevesebb lesz a beruházás, csökken az export és az import volumene is. Az államháztartás GDP-arányos hiánya viszont idén és jövőre is 3 százalék alatt lehet. Az inflációs pálya az egyszeri költségsokkok kifutásával javulhat, a belső fogyasztás ugyanis gyenge marad.

A jegybank frissített inflációs jelentése szerint a hazai gazdaság kibocsátása idén csökken, és jövőre is csak visszafogott ütemben bővül. Az árszintet emelő kockázati intézkedések hatását a szűkülő belső kereslet és a tartósan laza munkapiac ellensúlyozza, így az áfa és jövedékiadó-emelés hatásának kifutása után az infláció fokozatosan mérséklődhet. Virág Barnabás, az elemzést készítő csapat vezető elemzője sajtótájékoztatón ismertette a legfőbb megállapításaikat. E szerint az előrejelzés módosítását szükségessé tette:

- a lassuló globális konjunktúra

- a szigorodó költségvetési politika

- a tovább szigorodó hitelkondíciók

- a növekvő bizonytalanság

- az elhúzódó mérlegalkalmazkodás, óvatos lakossági és vállalati viselkedés

Az inflációs alapfolyamatok az év elején tovább romlottak, ugyanis érzékelhetőek lettek a kormányzati indirekt adóemelések és az erős költségsokkok. Ezek kifutásával ugyanakkor inkább a visszafogott kereslet lesz a jellemző, így az inflációs pálya is csökkenésnek indul majd. Ugyancsak az év elején még jelentős volt az ország kockázati megítélésének folyamatos romlása. Az MNB szerint ugyanakkor az április végi  közös Orbán-Barroso bejelentés, majd a múlt heti közös Simor-Varga levél a jegybanktörvényről sokat segített abban, hogy az ország CDS-felára az év eleji szintekhez képest nagyjából 80 bázisponttal csökkenjen. A jegybank szerint a realizált IMF-megállapodás után jelentősen fog csökkenni az ország kockázata.

Az év elején jelentős romlás volt a hazai GDP-ben is. A belső kereslet visszaesése mellett az export lassulása is jelentkezett. Virág Barnabás elmondta, hogy a hazai autóipari beruházások egyelőre nem hozták az elvárásokat, azok inkább a második negyedévben fognak jelentkezni. Míg az autó és gépipari beruházások felfelé tolják a GDP-t, addig gond van az elektronikai ágazatokkal, ahol a gyárbezárások és a leépítések lettek jellemzőek. A vezető elemző szerint míg a béremelések általában a márciusi adatokban jelentkeznek, addig az idei minimálbér-emelés ,ár a januári adatsorban kiugrást mutatott. A reálkeresetek általános csökkenése, a munkapiaci folyamatok romlása, a belső kereslet csökkenéséhez vezetett, miközben a fogyasztói bizalom is mélypontra került.

2011 2012 márciusi 2012 aktuális 2013 márciusi 2013 aktuális
Lakossági fogyasztás 0,0 -0,9 -1 0,2 -0,5
Teljes beruházás -5,4 -1,4 -4,1 1,8 0
Privát beruházás -4,4 -1,9 -5,2 0,7 -1,5
Export 8,4 5,8 4,4 8,7 8,4
Import 6,3 4,6 3,1 8,2 7,5
GDP 1,7 0,1 -0,8 1,5 0,8
Potenciális GDP 0,5 0,5 0,3 0,6 0,2
Versenyszféra foglalkoztatás 1,4 -0,1 -0,3 0,5 0
Versenyszféra nominálbér 5,3 6,5 6,3 4,1 4,1

A jegybank elemzése szerint márciushoz képest jelentősen romlottak a növekedési kilátások. A válság előtti években felhalmozott jelentős adósságok leépítése tartósan mérsékli mind a magánszféra, mind az államháztartás belföldi keresletét. Ugyanakkor az előrejelzés szerint az exportszektor is kevésbé lesz képest támogatni a növekedést. Az eurózóna elhúzódó válsága illetve az ezzel összefüggő széleskörű fiskális megszorítások kedvezőtlenül hatnak az európai konjunktúra várható alakulására. Virág Barnabás kiemelte, hogy nem csak az európai perifériás országok gyengülnek, hanem a nagy feltörekvők is jelentős lassulásnak indultak, baj lehet a kínai és az indiai hűlésből is.

A gyenge reálgazdasági teljesítménnyel összhangban a jegybanki prognózis laza munkaerőpiaci viszonyokat és visszafogott béremelkedést vetít előre. Az előrejelzésben a munkakínálatot növelő kormányzati lépések a gyenge konjunkturális környezetben visszafogott munkakereslettel párosulnak, így a munkanélküliségi ráta némileg tovább emelkedhet. Emiatt a minimálbér-emelés hatásának kifutásával, a bérdinamika igen mérsékelt lehet a következő negyedévekben.

A költségvetés oldaláról jelentős keresletszűkítő hatással számolnak a jegybank szakértői. Kisebb mértékben ugyan, de a Széll Kálmán Terv 2.0 bevételnövelő intézkedései 2013-ban is a további fiskális szigorítás irányába mutatnak. Az előrejelzés szerint a költségvetési hiány mind idén, mind jövőre a 3 százalékos küszöbérték alatt maradhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél