<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Az amerikai Whig párt 1848-ban egy külső jelölt népszerűségét választotta a párt elvei helyett, amikor Zachary Taylor tábornokot jelölte elnöknek. A párt aztán már soha nem heverte ki ezt a csapást.

Van-e még választása a republikánusoknak?

Taylor tábornok háborús hős volt, de akárcsak Donald Trump, ő is durva stílusú, pártfegyelmet elutasító, és elnöki erényeknek híján lévő személyiség volt. Miután elnöknek választották, a párton kívüli külsős Taylor képtelennek bizonyult a whigek belső harcainak kezelésére, és elidegenítette az elkötelezett pártlojalisták többségét. Michael Holt történész a „Az amerikai Whig Párt felemelkedése és bukása” című munkájában kiemeli, hogy Taylor győzelme „egy belső harchoz vezetett a párt lelkéért”.

Nos, a republikánus pártban jelenleg szintén polgárháború dúl, és ebben egyelőre Trump áll győzelemre. A párt választói között alapvetésnek számít, hogy Joe Biden és a demokraták választási csalással ellopták a republikánusok elől a győzelmet. Trump továbbra is törzsfőnökként viselkedik, és napjainkra szinte személyi kultusz alakult ki körülötte.

Hamis hírek felturbózva

Mivel Trump Twitter- és Facebook oldala továbbra is le van tiltva, ezért a kiszolgáló sajtóra marad a feladat, hogy a nyájat összetartsa, és kérdéses igazságtartalmú hírekkel izgassa a híveket. A Fox News televíziós csatornán legutóbb a nagy hír az volt, hogy Biden „háborút visel a hús ellen”. Az exkluzív értesülés szerint az elnök korlátozni akarja az amerikaiak steak fogyasztását évi 1800 grammra.

A republikánus politikusok ráugrottak a témára, és Texas kormányzója, Greg Abbott leszögezte, hogy „ez márpedig nem fog megtörténni Texasban”. A sztorival csupán egy probléma volt: az egészet eredetileg egy brit újság találta ki, miután Biden azt ígérte, hogy radikálisan visszafogja majd Amerika károsanyag-kibocsátását.

A Fox TV később csendesen elismerte a történet valótlanságát, de ez nem akadályozta meg a képviselőház republikánus vezetőjét, Kevin McCarthy-t, hogy újra lejátssza ugyanazt a lemezt. Biden „ellenőrizni akarja az életedet”, támadt a kaliforniai republikánus, „ellenőrizni akarja, hogy mennyi húst ehetsz. El tudjátok ezt képzelni?”

Kiszorítani az árulókat

A republikánus párt belső megosztottságai – a Trump pártján álló militáns többség, a Trump-ellenes kisebbség és a középutasok között – egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. A párt vezetői egyelőre nem tudnak mit kezdeni Trumppal, aki komolyan gondolja, hogy 2022-ben csak az általa jóváhagyott republikánus jelöltek indulhatnak majd a kongresszusi választáson.

Maga Trump nem látszik hajlandónak pártbeli alkukra. Továbbra is használja belső ellenzőire a RINO elnevezést („Republicans In Name Only”), ami alatt azt érti, hogy ezek csak nevükben konzervatívok, igazából a liberális szekeret toló álruhás rinocéroszok. Ilyen RINO Mitt Romney szenátor (aki Obama kihívója volt 2012-ben) vagy Liz Cheney képviselőnő. Ő ifjabb Bush alelnökének a lánya, aki még pár óráig a 3. legfontosabb republikánus pozíciót tölti be, a leváltása ugyanis bizonyosra vehető.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök képét fogja a politikus melletti tüntetés két résztvevője a washingtoni Nemzeti Mallon 2021. január 6-án, mielőtt még elszabadultak volna az indulatok. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)Donald Trump republikánus párti amerikai elnök képét fogja a politikus melletti tüntetés két résztvevője a washingtoni Nemzeti Mallon 2021. január 6-án, mielőtt még elszabadultak volna az indulatok. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Liz Cheney ugyanis bűnösnek találtatott a republikánus többség szemében, mert visszautasította Trump többedik kirohanását, amelyben önmagát az elnökválasztás győztesének kiáltotta ki - csak hát ugye szerinte a választást végül elcsalták. A tét: olyan pártról van-e szó, amelyben a vezetés feltétele, hogy valaki valótlanságot terjesszen az USA kormányzati rendszeréről. Cheney válasza erre az, hogy nem, mert aközé a pár republikánus hazafi közé tartozik, aki nem osztja Trump mérgező állítását a választási csalásról, illetve a törvényhozás épületének megrohamozásáról. Számára mindkettő vörös vonalat jelent.

Ezért a múlt héten kijelentette: nem lopták el az előző elnöktől győzelmet, és aki az ellenkezőjét vallja, az terjeszti a hatalmas hazugságot, valamint hátat fordít a jogállamnak, mérgezi a demokratikus rendszert. Hozzátette, hogy a köztársaságpártiak fordulóponthoz érkeztek, és dönteniük kell, hogy ragaszkodnak-e az igazsághoz, valamint az alkotmányhoz.

Hamarosan jönnek a vizsgák

A republikánusoknak túl sok idejük nincsen, hogy lezárják a belső polgárháborút, és koherens képet alakítsanak ki magukról. Másfél év múlva időközi választások lesznek az USA-ban, és ennek során a képviselőház teljes egésze megújul, valamint terítékre kerül 34 szenátori hely is. Ez utóbbi különösen fontos, tekintettel a tavaly kialakult patthelyzetre. Ebben a legcsekélyebb változás is súlyos következményekkel járhat. Jelen állás szerint szavazategyenlőség esetén Harris alelnök voksa dönt, de ez nagyon vékony jég.

Jövőre pedig 39 államban kormányzót választanak, és kilenc helyen a törvényhozás is átalakul. Ezek között úgynevezett „swing state”-ek (bizonytalan államok) is találhatók, ahol a tavalyi választások jórészt eldőltek. Nem maradnak érintetlenül állami és kerületi ügyészi helyek sem (30), és több nagyvárosban a polgármestereknek is meg kell küzdeniük a posztjukért.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG