BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2018. június 25. 12:35

Trump az utóbbi hetekben visszatért választási kampányígéreteihez, a Kína-ellenes lépésektől egészen a Washington-Moszkva kapcsolat megerősítésének szándékáig. A NATO magasrangú hivatalnokainak már most rémálmai vannak a szervezet július 11-12-i csúcstalálkozójával kapcsolatban. A múlt héten újra Varsóba látogatott a brit diplomáciai és katonai vezetés, hogy megvitassa „a stratégiai külügyi-, védelmi- és biztonsági együttműködést” a két ország között, tekintve az „orosz agressziót”.

„Nincsen kőbe vésve, hogy a transzatlanti kötelék örökké fennmarad” – mondta a múlt héten a NATO főtitkára Londonban és egyet kell, hogy értsünk vele. Trump az utóbbi hetekben visszatért választási kampányígéreteihez, kezdve a Kína-ellenes lépésektől a Washington-Moszkva kapcsolat megerősítésének szándékáig. Márpedig az amerikai elnök a kampányában számos alkalommal „felesleges”-nek nevezte a NATO-t, azt a transzatlanti szervezetet, amelynek céljai nem teljesen illeszkednek Trump „Amerika Mindenekelőtt” irányvonalához.

A balti kérdés

A NATO magasrangú hivatalnokainak már most rémálmai vannak a szervezet július 11-12-i csúcstalálkozójával kapcsolatban, attól tartva, hogy Trump ugyanolyan kutyakomédiáva alázza azt, mint pár napja a G7-csúcsot Kanadában. De míg a G7-nek csupán formális súlya van, addig a nyugati védelmi rendszer csúcstalálkozójának esetleges szétzilálása konkrét stratégiai következményekkel járhat. Moszkva, Peking és Teherán azonnal rámozdulhat az ellentétekre, tovább szélesítve a NATO-tagállamokat elválasztó árkokat, különösen, hogy már júliusban megrendezésre kerül a Trump-Putyin csúcstalálkozó.

Egyes amerikai konzervatív körök egyébként sincsenek megelégedve azzal, hogy a NATO behatárolja Washington lehetőségeit, merev biztonsági elkötelezettségekbe kényszerítve Amerikát. Itt az egyik legneuralgikusabb pont a Baltikum ügye: Washington valóban hajlandó lenne-e nukleáris konfliktusba bonyolódni azért a térségért? A három balti ország közül kettő jelentős orosz kisebbséggel rendelkezik, akiknek a jogait már hosszabb ideje, szisztematikusan sértik meg a balti kormányok. Csupán a legutóbbi fejlemény, hogy a lett parlament június 21-én törvényt alkotott arról, hogy 2019-től tilos az orosz nyelvű oktatás az állami- és a magán egyetemeken. Mindez annak ellenére, hogy Lettország 2 milliós lakosságának 40 százaléka (800 ezer fő) orosz anyanyelvű.

A London-Varsó tengely

Káncz Csaba

London idegesen figyeli a transzatlanti kapcsolatok fellazulását. Az Egyesült Királyság jelentős globális szerepe a hidegháború alatt nem kis részben származott európai beágyazottságából – ahonnan most éppen kifarol – és különleges kapcsolatából Washingtonnal, ahol jelenleg egy kiszámíthatatlan elnök kuszálja össze az USA nemzetközi viszonyrendszerét. Ezért a perifériára szorult London most erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amelynek keretében fél éve a brit miniszterelnök stratégiai védelmi együttműködési szerződést írt alá a lengyelekkel.

A múlt héten újra Varsóba látogatott a brit diplomáciai és katonai vezetés, hogy megvitassa „a stratégiai külügyi-, védelmi- és biztonsági együttműködést” a két ország között, tekintve az „orosz agressziót”. London és Varsó kézfogójának nemcsak orosz-, hanem német-ellenes éle is van. A lengyelek nem nézik jó szemmel, hogy Berlin és Brüsszel német vezérlettel európai hadsereget kíván létrehozni, amely a lengyel félelmek szerint ellensúlya lenne az angolszász jelenlétnek Európában.

Lengyelország a Krím-félsziget orosz bekebelezése után padlógázt nyomott katonai kiadásaiban. Míg 2013-ban csak 4 milliárd dollárra írtak ki közbeszerzéseket a honvédelemmel összefüggő felszerelések megvásárlására, tavaly az erre fordított összeg már a duplájára emelkedett. A következő 15 évben várhatóan 55 milliárd dollárt fognak költeni a hadsereg modernizációjára, ami évente átlagosan a GDP 2,5 százalékát jelenti. Geopolitikai elhelyezkedésének köszönhetően Lengyelország az ideális bázisa a NATO keleti részének megerősítéséhez. 2018-től át is helyezték Németországból az egyik amerikai logisztikai-katonai központot a nyugat-lengyel nagyvárosba, Poznanba, amely ennek köszönhetően 5700 amerikai katona támaszpontja lett.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
MTI | 2020. július 16. 17:54
A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Friss
hírlevél