BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 9. 19:25

Az amerikai energia-diplomáciának Romániában és Belaruszban is sikerült gyengíteni az eurázsiai tengelyt. Bukarest felmondja a tárgyalásokat kínai nukleáris reaktorok építéséről, Minszkbe pedig a napokban fog megérkezni történetük első amerikai kőolajszállítmánya. Káncz Csaba jegyzete.

Alig két hete számoltunk be ezeken a hasábokon arról, hogy a Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti az Egyesült Királyságot, Ausztráliát és Izraelt, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. A South China Morning Post tegnap számolt be arról, hogy egy újabb stratégiai partner hajolt meg Washington nyomásgyakorlása előtt, mégpedig hazánk szomszédja, Románia.

Tavaly nyáron már eldőlt

A lap beszámolója szerint a román nukleáris vállalat, a Nuclearelectrica részvényesei jövő héten ülnek össze Bukarestben, hogy a várakozások szerint beszüntessék a tárgyalásokat a kínai féllel két nukleáris reaktor építéséről. A 80 százalékban állami tulajdonú vállalatot ugyanis az üzlet felmondására kérte a kormány. A Nuclearelectrica 2015-ben aláírt ugyan egy szándéknyilatkozatot a kínai China General Nuclear Power Corporation (CGN) vállalattal, és a felek 2019 májusában eljutottak odáig, hogy előzetes megállapodást írtak alá a két új reaktor telepítéséről és üzemeltetéséről - de az üzlet azonnal bizonytalanná vált, amikor Klaus Iohannis román és Donald Trump amerikai elnök találkozott tavaly augusztusban.

Donald Trump és Klaus Iohannis a Fehér Házban, 2019. augusztus 20-án. (Fotó: AP) Donald Trump és Klaus Iohannis a Fehér Házban, 2019. augusztus 20-án. (Fotó: AP)

A washingtoni találkozón a két politikus ugyanis közösen deklarálta, hogy erősítik országaik együttműködését a nukleáris energetikában. Ezt követően tavaly szeptemberben a korábbi román kormányfő, Viorica Dancila és Rick Perry, az USA volt energiaügyi minisztere memorandumban erősítette meg ezt a szándékot. Valóban, az amerikai kormány már 2016-ban nukleáris technológiai kémkedéssel vádolta meg a CGN-t.

A Nuclearelectrica cernavodăi erőműjének két, már meglévő blokkja látja el jelenleg Románia energiaszükségletének húsz százalékát, így nagyban hozzájárul az energiabiztonságához. Az amerikai figyelmeztetések tavaly decemberben is folytatódtak, amikor elővigyázatosságra intette a Ludovic Orban vezette román kormányt a cernavodăi atomerőmű, valamint az 5G telekommunikációs technológia ügyében a román–amerikai stratégiai partnerségre hivatkozva Adrian Zuckerman, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

Kimozgatni Beloruszt

Nem a romániai eset az első, hogy az USA az energiaminiszterén keresztül nyomást igyekszik gyakorolni a közép-európai régió országainak energiapolitikájára. Rick Perry még 2018. novemberi, budapesti látogatása alkalmával egyértelművé tette: az Egyesült Államok letörné az orosz gáz dominanciáját a régióban, a piacot pedig inkább maga látná el cseppfolyós földgázzal. A politikus akkor szót emelt a szlovén atomerőmű második, tervezett blokkjának ügyében is, amelyhez, úgy vélte, kulcsfontosságú volna amerikai hitelezőt választani, illetve szerinte a Westhinghouse építi a legjobb reaktorokat a világon.

Washington az eurázsiai tengelyt más országokban is gyengíti energia-politikájával. Idén Belarusszal helyreállította diplomáciai kapcsolatokat, újra nagykövetet nevezett ki Minszkbe, ahol idén megfordult Mike Pompeo külügyminiszter is. Május 17-én pedig Texasból elindult egy 600 ezer hordós kőolajszállítmány Belarusz felé, amely a litván Klaipéda kikötőjét ezekben a napokban éri el. Onnan a logisztikában Lengyelország is segít, és a kőolajat végül a belarusz Naftan nevű létesítményében fogják finomítani.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél