BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 27. 10:11

A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly februárban kifejtette, hogy „a Huawei elleni nemzetbiztonsági aggodalom valójában a Nyugat képmutatása”. 10 napja hazánk külügyminisztere újonnan cserbenhagyta szövetségeseit, és a WHO-Kína-Tajvan vita kapcsán a South China Morning Post beszámolója szerint közölte kínai kollégájával, hogy Pekinget támogatja a vitában. De lehet, hogy gyorsan fogy a levegő Kína ügyében a miniszter körül?

Josep Borell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn kijelentette, hogy az EU „robusztusabb” Kína stratégiát kell, hogy képviseljen, egyben Brüsszelnek javítania kell kapcsolatait Ázsia demokratikus országaival. Az EU külügyminiszterei még a héten megtárgyalják az új EU-Kína stratégiát, és Peking új hongkongi biztonsági lépései súlyosan beárnyékolják a vitát.

Egyesült Királyság

Szintén a napokban robbant a hír, miszerint Boris Johnson miniszterelnök vissza akarja fogni a Huawei részvételét az ország 5G-s távközlési rendszerében. A befolyásos konzervatív lap szerint Johnson 2023 után már nem akarja látni a kínai szolgáltatót a brit hálózatban. Londoni források szerint ez összefügg a kormány azon szándékával, hogy felgyorsítsa a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Washingtonnal, mielőtt Johnson részt vesz a júniusban tartandó G7-csúcson az amerikai fővárosban.

Kínai rendőrök járőröznek a Tienanmen téren Pekingben 2020. május 19-én. EPA/WU HONG Kínai rendőrök járőröznek a Tienanmen téren Pekingben 2020. május 19-én. EPA/WU HONG

Sajtóértesülések szerint Johnson arra is utasította kormányát, hogy készítsenek egy tervet, amely véget vet az Egyesült Királyság kiszolgáltatottságának Kína felé kulcsfontosságú termékek vonatkozásában. Dominic Raab külügyminiszter vezetésével két munkacsoport jött létre ennek koordinálására. A ’Project Defend’ fedőnevű műveletben meg kell határozni a főbb brit gazdasági gyengeségeket, és meg kell akadályozni „potenciálisan ellenséges” külföldi országokat, hogy ezeket ki tudják saját előnyükre használni.

De Washington nemcsak a szabadkereskedelmi tárgyalásokkal tartja sakkban Londont. A konzervatív The Telegraph jelentése szerint a Fehér Ház azzal fenyegette meg Londont, hogyha nem lép fel keményebben a Huawei-jel szemben, akkor kivonja RC-135-ös kémrepülőgépeit, hírszerző tisztjeit és további amerikai eszközöket az Egyesült Királyságból. Az USA az angliai suffolki bázison tárolja kémrepülőgépeit, a Menwith Hill-i lehallgató bázison pedig brit és amerikai hírszerző tisztek együtt dolgoznak.

Ausztrália

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy ha bármelyik ausztrál szövetségi állam csatlakozik a kínai Új Selyemút projekthez, akkor az egész országot „egyszerűen lekapcsolják” az amerikai hírszerzési hálózatról. Az ausztrál Pine Gap állomáson együtt dolgoznak amerikai és ausztrál hírszerző tisztek. Pompeo fenyegetése azután érkezett, hogy Daniel Andrews, Victoria szövetségi állam kormányzója aláírt egy megállapodást a Selyemút projektben való részvételről.

Izrael

A Fehér Ház az elmúlt hetekben nyomást gyakorolt Izraelre, hogy az radikálisan fogja vissza kapcsolatait Kínával azokon a területeken, ahol biztonsági kockázatok jelentkeznek. Izrael harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere jelenleg Kína. Tel-Aviv meghajolt a nyomás alatt, és tegnap úgy döntött, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem egy kínai céggel, hanem egy helyi vállalattal építteti meg a világ legnagyobb tengervíz-sótalanító létesítményét.

Káncz Csaba szerzői oldala:  https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél