<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eurázsiai tengely aláásásához Trumpnak meg kell gyengítenie Moszkva elkötelezettségét Peking és Teherán irányába. Koncnak a térségünket löki oda, ahol Putyin szabadabb kezet kap hibrid hadviselési módszerekkel a befolyásának növelésére.
Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyszemközti találkozójuk kezdetén az elnöki palotában, Helsinkiben (Fotó: MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij)

Elkerülendő az őszi választási vereséget, Trump elnök két hónapja váratlanul visszatért eredeti kampányígéretei megvalósításához.  Ennek főbb oszlopai az agresszív kereskedelmi kurzus Kínával, az EU és a NATO elhiteltelenítése, Merkel pozíciójának aláásása és a háttérkiegyezés Putyinnal. November 6-án kulcsfontosságú választások jönnek az USA-ban, ahol például a képviselőház összes helyét újraválasszák, ahogyan a szenátusi helyek harmadát is.

Kissinger újra főszerepben

Két hete Helsinkiben a 130 perces négyszemközti megbeszélés Trump és Putyin között egy új, globális játszma kezdete, amelyben régiónk is kiemelt szerepet játszik - mégha ezt nem is kötik az orrára. Trump számára Kína a fő ellenség, ezért meg kell törnie Peking „Egy Övezet Egy Út” tengelyét, amely összekötné Kínát Európával. Ebben a manőverben kulcsszerepet játszik Irán destabilizálása.

Az eurázsiai tengely aláásásához Trumpnak meg kell gyengítenie Moszkva elkötelezettségét Peking és Teherán irányába. Henry Kissinger, az amerikai geopolitika doyenje éppen ezt javasolta Trumpnak finnországi tárgyalásai előtt. Mint ismeretes, Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadóként 1971-ben Kínát választotta le a Szovjetunióról, most pedig újra az eurázsiai tengely megtörésére tesz javaslatot, de most Moszkvának tett engedményekkel.

Megyünk a levesbe

De milyen koncot tud Trump felkínálni Putyinnak céljai eléréséhez? Nos, például a térségünket lökheti oda, ahol Moszkva adott esetben szabadabb kezet kap hibrid hadviselési módszerekkel a befolyásának növelésére. Aligha véletlen, hogy pár nappal a finn csúcstalálkozó után Trump megkérdőjelezte a NATO védelmi elkötelezettségét egyik friss tagja, Montenegró felé.

Káncz Csaba

Ahogyan az sem véletlen, hogy az orosz titkosszolgálatok által mozgatott, a Kreml által pénzelt, a hibrid háborúban az orosz propagandát terjesztő, Putyinnak és pártjának a kampányokban besegítő, de korábban a Krím félszigeten és a kelet-ukrajnai Dombasz régióban az orosz csapatok és az oroszbarát szeparatisták oldalán katonai akciókban is részt vevő motoros banda, az ’Éjszakai farkasok’ Szlovákiában hozta létre június végén „európai parancsnokságát”. Hazánk vonatkozásában pedig figyelemre méltó, hogy szintén június végén Putyin rendeletével az orosz hadsereg „Erdély” névre keresztelte el egyik ezredét. A vezető osztrák sajtó is beszámolt a napokban arról, hogy Brüsszel, de Athén, Szkopje és Szófia is felháborodottan vette tudomásul, hogy a magyar miniszterelnök meg akarja torpedózni a görög-macedón névvita megoldását. Az Európai Parlament görög alelnöke úgy reagált, hogy „Orbán újfent igyekszik megakadályozni a Balkán stabilizálását, és ezzel szomorú kivételt képez az EU-ban”. Cui prodest? - kérdezhetjük a klasszikusokkal.

Putyin geopolitikai étvágyának csillapítása térségünkben jól jöhet a washingtoni neokonzervatívoknak egy esetleges iráni konfliktus esetén. Jelenleg Trump kormányában csupán James Mattis védelmi miniszter ellenzi a rezsimváltást Iránban, a Trump-Bolton-Pompeo triumvirátus viszont Izraellel és Szaúd-Arábiával egyetemben meg akarja dönteni a mullahok rendszerét. Talán az új játszma első lépéseként foghatjuk fel, hogy izraeli katonai források szerint Moszkva már nem ellenzi, hogy Tel-Aviv kiszorítsa Iránt Szíriából.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább spórolnak, mint költenek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 00:01
A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló