<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump a november 6-i félidős választásokig folyamatosan játssza ki a Kína-kártyát. Washington a szellemi tulajdonjog védelmére fogja kényszeríteni Kínát. Ázsiában és Európában egyre erősödnek a hangok az amerikai deviza megkerülésére.
Egy Trumpot ábrázoló poszter egy kínai étterem kirakatában. A felirat szerint minden amerikai vásárlónak 25 százalékkal többet számláznak ki a kereskedelmi háború kirobbantásának napjától. Fotó: EPA / Aleksandar Plavevski

A kínai külügyminisztérium szombaton bekérette a pekingi amerikai nagykövetet, hogy tiltakozzon az orosz fegyvereket vásárló kínai céget sújtó washingtoni szankciók miatt. A múlt csütörtökön bejelentett büntetőintézkedésekkel az amerikai kormányzat a kínai Equipment Development Department nevű, védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó hadiipari ügynökséget és annak vezetőjét sújtotta.

A Kína-kártya folyamatos kijátszása

Washington indoklása szerint a cég megsértette a 2017 végén Oroszország ellen hozott átfogó amerikai szankciókat azzal, hogy Szu-35 harci repülőket és az Sz-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt a Roszoboronekszport nevű orosz állami fegyverkereskedő vállalattól. Mivel Törökország, India és Szaúd-Arábia is óhajt vásárolni az Sz-400-as rendszerből, érdekes lesz figyelni a közeljövőben, hogy a Fehér Ház bevezet-e majd szankciókat szövetségesei ellen is.

A Peking és Washington között tovább eszkalálódó feszültség újabb jeleként szombaton a kínaiak lemondták a miniszterelnök-helyettes által vezetendő kereskedelmi delegáció e heti látogatását az Egyesült Államokba. Márpedig Trump a november 6-i félidős választásokig folyamatosan játssza ki a Kína-kártyát, ebben a helyi megfigyelők teljesen egyetértenek. Ahogyan abban is, hogy az amerikai Kína-politika tekintetében két szembenálló tábor alakult ki az elnök környezetében: a „realisták”, vagy „felnőttek”, köztük Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, a másik oldalon pedig a keményvonalas héják, így Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadó.

Kikerülni a dollárt

Mivel Washington a dollár világkereskedelemben betöltött domináns szerepét is fegyverként használja, egyre erősödnek a hangok Ázsiában és Európában az amerikai deviza megkerülésére. Ez volt az egyik legfontosabb téma a szeptember eleji Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórumon, amelyre 60 ország küldte el delegációját.

Az EU is alternatívát keres, látva az európai cégek vesszőfutását Iránban a november 4-én kezdődő amerikai szankciós rezsim kapcsán. Nem véletlen, hogy Juncker évértékelő beszédében két hete az euró nagyobb szerepére szólított fel a nemzetközi tranzakciókban. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: „abszurd, hogy Európa az energia-behozatali számlájának – amely évente 300 milliárd eurót tesz ki – 80 százalékát amerikai dollárban egyenlíti ki, holott az európai energia-behozatal csupán 2 százaléka származik az Egyesült Államokból”.

Trump és Bannon terve

Valóban, Trump „Amerika Mindenekelőtt” erőd-politikája csakúgy, mint az 1930-as években, egyre komolyabb gazdasági konfliktusokat okoz világszerte. Márpedig a gazdasági összeütközések a történelemben jól láthatóan kéz a kézben járnak a katonai konfliktusokkal. Ebben a feszült helyzetben adott exkluzív interjút a befolyásos South China Morning Post-nak Steve Bannon, az amerikai fehér nacionalizmus egyik lézengő rittere, Trump volt stratégiai főtanácsadója.

Káncz Csaba

Bannon szerint Washington nemcsak az amerikai történelemben sosem látott szintű vámokat vet ki Pekingre, hanem az 1974. évi amerikai kereskedelmi törvény 301. §-a alapján Kínát a szellemi tulajdonjog védelmére fogja kényszeríteni, egyben megakadályozva Peking azon gyakorlatát, hogy amerikai cégeket technológia átadására kényszerít kínai partnereik számára. Bannon elmondása szerint már 2015-ben megegyezett Trumppal abban, hogy az amerikai kereskedelmi hiányt radikálisan csökkenteni kell, egyben az amerikai „rozsdaövezetet” újra kell iparosítani. Bannon szerint az amerikai vámok az amerikai munkások önbecsüléséről is szólnak, ugyanis „nem mindenki akar biztosítási ügynökként dolgozni”.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos