BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2018. szeptember 24. 08:56

Trump a november 6-i félidős választásokig folyamatosan játssza ki a Kína-kártyát. Washington a szellemi tulajdonjog védelmére fogja kényszeríteni Kínát. Ázsiában és Európában egyre erősödnek a hangok az amerikai deviza megkerülésére.

Egy Trumpot ábrázoló poszter egy kínai étterem kirakatában. A felirat szerint minden amerikai vásárlónak 25 százalékkal többet számláznak ki a kereskedelmi háború kirobbantásának napjától. Fotó: EPA / Aleksandar Plavevski

A kínai külügyminisztérium szombaton bekérette a pekingi amerikai nagykövetet, hogy tiltakozzon az orosz fegyvereket vásárló kínai céget sújtó washingtoni szankciók miatt. A múlt csütörtökön bejelentett büntetőintézkedésekkel az amerikai kormányzat a kínai Equipment Development Department nevű, védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó hadiipari ügynökséget és annak vezetőjét sújtotta.

A Kína-kártya folyamatos kijátszása

Washington indoklása szerint a cég megsértette a 2017 végén Oroszország ellen hozott átfogó amerikai szankciókat azzal, hogy Szu-35 harci repülőket és az Sz-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt a Roszoboronekszport nevű orosz állami fegyverkereskedő vállalattól. Mivel Törökország, India és Szaúd-Arábia is óhajt vásárolni az Sz-400-as rendszerből, érdekes lesz figyelni a közeljövőben, hogy a Fehér Ház bevezet-e majd szankciókat szövetségesei ellen is.

A Peking és Washington között tovább eszkalálódó feszültség újabb jeleként szombaton a kínaiak lemondták a miniszterelnök-helyettes által vezetendő kereskedelmi delegáció e heti látogatását az Egyesült Államokba. Márpedig Trump a november 6-i félidős választásokig folyamatosan játssza ki a Kína-kártyát, ebben a helyi megfigyelők teljesen egyetértenek. Ahogyan abban is, hogy az amerikai Kína-politika tekintetében két szembenálló tábor alakult ki az elnök környezetében: a „realisták”, vagy „felnőttek”, köztük Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, a másik oldalon pedig a keményvonalas héják, így Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadó.

Kikerülni a dollárt

Mivel Washington a dollár világkereskedelemben betöltött domináns szerepét is fegyverként használja, egyre erősödnek a hangok Ázsiában és Európában az amerikai deviza megkerülésére. Ez volt az egyik legfontosabb téma a szeptember eleji Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórumon, amelyre 60 ország küldte el delegációját.

Az EU is alternatívát keres, látva az európai cégek vesszőfutását Iránban a november 4-én kezdődő amerikai szankciós rezsim kapcsán. Nem véletlen, hogy Juncker évértékelő beszédében két hete az euró nagyobb szerepére szólított fel a nemzetközi tranzakciókban. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: „abszurd, hogy Európa az energia-behozatali számlájának – amely évente 300 milliárd eurót tesz ki – 80 százalékát amerikai dollárban egyenlíti ki, holott az európai energia-behozatal csupán 2 százaléka származik az Egyesült Államokból”.

Trump és Bannon terve

Valóban, Trump „Amerika Mindenekelőtt” erőd-politikája csakúgy, mint az 1930-as években, egyre komolyabb gazdasági konfliktusokat okoz világszerte. Márpedig a gazdasági összeütközések a történelemben jól láthatóan kéz a kézben járnak a katonai konfliktusokkal. Ebben a feszült helyzetben adott exkluzív interjút a befolyásos South China Morning Post-nak Steve Bannon, az amerikai fehér nacionalizmus egyik lézengő rittere, Trump volt stratégiai főtanácsadója.

Káncz Csaba

Bannon szerint Washington nemcsak az amerikai történelemben sosem látott szintű vámokat vet ki Pekingre, hanem az 1974. évi amerikai kereskedelmi törvény 301. §-a alapján Kínát a szellemi tulajdonjog védelmére fogja kényszeríteni, egyben megakadályozva Peking azon gyakorlatát, hogy amerikai cégeket technológia átadására kényszerít kínai partnereik számára. Bannon elmondása szerint már 2015-ben megegyezett Trumppal abban, hogy az amerikai kereskedelmi hiányt radikálisan csökkenteni kell, egyben az amerikai „rozsdaövezetet” újra kell iparosítani. Bannon szerint az amerikai vámok az amerikai munkások önbecsüléséről is szólnak, ugyanis „nem mindenki akar biztosítási ügynökként dolgozni”.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél