4p
Trump a november 6-i félidős választásokig folyamatosan játssza ki a Kína-kártyát. Washington a szellemi tulajdonjog védelmére fogja kényszeríteni Kínát. Ázsiában és Európában egyre erősödnek a hangok az amerikai deviza megkerülésére.
Egy Trumpot ábrázoló poszter egy kínai étterem kirakatában. A felirat szerint minden amerikai vásárlónak 25 százalékkal többet számláznak ki a kereskedelmi háború kirobbantásának napjától. Fotó: EPA / Aleksandar Plavevski

A kínai külügyminisztérium szombaton bekérette a pekingi amerikai nagykövetet, hogy tiltakozzon az orosz fegyvereket vásárló kínai céget sújtó washingtoni szankciók miatt. A múlt csütörtökön bejelentett büntetőintézkedésekkel az amerikai kormányzat a kínai Equipment Development Department nevű, védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó hadiipari ügynökséget és annak vezetőjét sújtotta.

A Kína-kártya folyamatos kijátszása

Washington indoklása szerint a cég megsértette a 2017 végén Oroszország ellen hozott átfogó amerikai szankciókat azzal, hogy Szu-35 harci repülőket és az Sz-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt a Roszoboronekszport nevű orosz állami fegyverkereskedő vállalattól. Mivel Törökország, India és Szaúd-Arábia is óhajt vásárolni az Sz-400-as rendszerből, érdekes lesz figyelni a közeljövőben, hogy a Fehér Ház bevezet-e majd szankciókat szövetségesei ellen is.

A Peking és Washington között tovább eszkalálódó feszültség újabb jeleként szombaton a kínaiak lemondták a miniszterelnök-helyettes által vezetendő kereskedelmi delegáció e heti látogatását az Egyesült Államokba. Márpedig Trump a november 6-i félidős választásokig folyamatosan játssza ki a Kína-kártyát, ebben a helyi megfigyelők teljesen egyetértenek. Ahogyan abban is, hogy az amerikai Kína-politika tekintetében két szembenálló tábor alakult ki az elnök környezetében: a „realisták”, vagy „felnőttek”, köztük Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, a másik oldalon pedig a keményvonalas héják, így Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadó.

Kikerülni a dollárt

Mivel Washington a dollár világkereskedelemben betöltött domináns szerepét is fegyverként használja, egyre erősödnek a hangok Ázsiában és Európában az amerikai deviza megkerülésére. Ez volt az egyik legfontosabb téma a szeptember eleji Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórumon, amelyre 60 ország küldte el delegációját.

Az EU is alternatívát keres, látva az európai cégek vesszőfutását Iránban a november 4-én kezdődő amerikai szankciós rezsim kapcsán. Nem véletlen, hogy Juncker évértékelő beszédében két hete az euró nagyobb szerepére szólított fel a nemzetközi tranzakciókban. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: „abszurd, hogy Európa az energia-behozatali számlájának – amely évente 300 milliárd eurót tesz ki – 80 százalékát amerikai dollárban egyenlíti ki, holott az európai energia-behozatal csupán 2 százaléka származik az Egyesült Államokból”.

Trump és Bannon terve

Valóban, Trump „Amerika Mindenekelőtt” erőd-politikája csakúgy, mint az 1930-as években, egyre komolyabb gazdasági konfliktusokat okoz világszerte. Márpedig a gazdasági összeütközések a történelemben jól láthatóan kéz a kézben járnak a katonai konfliktusokkal. Ebben a feszült helyzetben adott exkluzív interjút a befolyásos South China Morning Post-nak Steve Bannon, az amerikai fehér nacionalizmus egyik lézengő rittere, Trump volt stratégiai főtanácsadója.

Káncz Csaba

Bannon szerint Washington nemcsak az amerikai történelemben sosem látott szintű vámokat vet ki Pekingre, hanem az 1974. évi amerikai kereskedelmi törvény 301. §-a alapján Kínát a szellemi tulajdonjog védelmére fogja kényszeríteni, egyben megakadályozva Peking azon gyakorlatát, hogy amerikai cégeket technológia átadására kényszerít kínai partnereik számára. Bannon elmondása szerint már 2015-ben megegyezett Trumppal abban, hogy az amerikai kereskedelmi hiányt radikálisan csökkenteni kell, egyben az amerikai „rozsdaövezetet” újra kell iparosítani. Bannon szerint az amerikai vámok az amerikai munkások önbecsüléséről is szólnak, ugyanis „nem mindenki akar biztosítási ügynökként dolgozni”.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG