TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai elnök konfrontációs pályára állt Iránnal szemben. Washington attól tart, hogy ha nem mutat katonai erőt a térségben, akkor Kína, mint a legfőbb globális riválisa fogja betölteni az űrt a Közel-Keleten. Donald Trump a tegnap lezárult szaúd-arábiai látogatásán 110 milliárdos fegyverszállításról írt alá megállapodást, összesen pedig 10 év alatt 350 milliárdról szólnak a hírek.
(MTI/EPA/Szaúdi Sajtóügynökség)

Ezen túlmenően a Saudi Aramco energia-óriás 50 milliárdos amerikai szerződésről számolt be, a helyi állami vagyonalap pedig 65 milliárdot bízna külföldi vagyonkezelőkre, ebből az amerikai Blackstone 20 milliárdos részt fog kapni.

Konfrontációs pálya

Trump vasárnapi beszéde az Öböl-menti arab államok uralkodói előtt a térség további militarizációját vetítette előre, azon belül pedig egy konfrontációs kurzust Iránnal szemben. Groteszk módon a beszédet állítólag az a Stephen Miller ideológus írta, aki kidolgozta Trump elképesztő vihart kavaró elnöki utasítását is hét muszlim állam polgárainak beutazási tilalmáról az Egyesült Államokba. Trump beszéde egyébiránt rendkívül hasonlított Obama nyolc évvel ezelőtti korszakos beszédére, amelyben a Közel-Kelettel egy új korszak kezdetét hirdette meg. De amíg Obama beszédében az iraki beavatkozás okozta traumát próbálta orvosolni, addig Trump világossá tette, hogy kormányzata szakít a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás utáni konszolidációval.

Trump beszédében Iránt a terrorizmus legfőbb állami szponzoraként írta le, amely „biztos búvóhelyet, pénzügyi támogatást nyújt a terroristáknak”, egyben „fűti a felekezeti konfliktust és terrort”. Nos, józanul mérlegelve, ezeket a vádakat akár szaúdi vendéglátóinak is címezhette volna, különös tekintettel a szomszédos Jemenben zajló vérengzésre.

A szaúdi közállapotokat egyébként jól mutatja, hogy a többségében siíták által lakott keleti tartományban a biztonsági szervek Trump látogatása előtt egy héttel már lezárták Avamija városát, megelőzendő bármifajta rendbontást.

Kína árnya

Washington óriási fegyverszállítása Rijád számára nem csak a megbolydult Közel-Kelet számára hordoz üzenetet. Éppen Trump látogatása előtt jelent meg egy befolyásos washingtoni biztonságpolitikai agytröszt (Center for Strategic and International Studies) tanulmánya Anthony Cordesman tollából, aki egyben a Pentagon munkatársa is.  Cordesman arra figyelmeztet tanulmányában, hogy „ha az Egyesült Államok nem mutat katonai erőt a térségben”, akkor Kína, mint a legfőbb globális riválisa fogja betölteni ezt az űrt.

Káncz Csaba

A szerző szerint „Kína lehet, hogy még nem kész arra, hogy ezt a szerepet betöltse, de az egész Dél-Kínai tengeri válság jelentéktelen ahhoz képest, ha Kína de facto az Öböl-menti arab államok biztonságát kezdené garantálni.”

Cordesman szerint ez az amerikai befolyás drámai visszaszorulásával járna Ázsiában, míg Kína befolyása Japánra és Dél-Koreára erősen megnövekedne. A kutató szerint ez egyben a Kína és India közötti geopolitikai feszültség felizzásával is járna, amely egyben erőteljesen befolyásolná az erőegyensúlyt Dél-Ázsiában és az Indiai Óceánon.

Irán nem vette félvállról Trump vádjait és külügyminisztere, Mohamed Zarif azt ajánlotta az amerikai elnöknek, hogy szaúdi szövetségesével inkább egy újabb szeptember 11-i terrortámadást elkerülését vitassa meg. Mint ismeretes, a 2001 szeptemberi New York-i támadás 19 terroristája közül 15-en szaúdi állampolgárok voltak. Idén márciusban a terrortámadásban elhunyt 850 áldozat családja beperelte a szaúdi kormányt, azzal vádolva, hogy anyagi és pénzügyi támogatást nyújtott éveken keresztül annak a terror-szervezetnek, amely végrehajtotta a támadást.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Nem lazít a kormány az új kata-szabályozáson
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 13:04
Negatív előjelű volt a GDP a harmadik negyedévben a kormány előzetes információi alapján.
Makro / Külgazdaság Kiderült: ennyibe kerülhet a Covid-védőoltás
Wéber Balázs | 2020. október 22. 11:26
Engedélyezett vakcina Nyugaton ugyan még nincs, de már szivárogtak ki hírek arról, mennyibe kerül egy oltás fejenként. Az ár általában 3 és 30 dollár között mozog.
hírlevél