<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Eddig is nyilvánvaló volt, hogy az új amerikai elnök be akarja fejezni az Oroszországgal való konfrontációt, aminek leglényegesebb pontja a Krím miatt hozott szankciók feloldása. Ezt most egy huszárvágással megoldja: egy kis kölcsönös atomfegyverzet-csökkentést kér cserébe, és egyébként is az előző kormány hibájának tekinti az ügyet.

Nincs még beiktatva Donald Trump, de már meglehetősen aktívan politizál. Már kampánya idején lehetett tudni, és megválasztása óta is nyilvánvalóvá tette, hogy baráti kapcsolatokat akar Oroszországgal, miután az ellenségeskedést indokolatlannak, hidegháborús beidegződésnek tartja. Az ellenzéki demokraták nem értenek egyet vele, ez még csak nem lenne gond, de saját pártjának héjái is tovább ellenségeskednének Oroszországgal, és őket valahogy le kell szerelnie, esetleg megkerülni.

Az előd hibája

Nos, erre a leendő elnök azt a megoldást találta, hogy az előző kormányzat külpolitikáját hibásnak minősítette, ezzel egyúttal magukat a szankciókat is elhibázottnak tartva. Innentől fogva már önmagában adott az ok, hogy megszüntesse őket. Egyébként a The Timesnak adott interjújában a 2003-as iraki beavatkozást is elhibázottnak minősítette, így nem csak az Obama-kormányzatnak jutott a bírálatból, hanem a republikánus ifjabb Bush is kapott belőle.

Hogy a szankciók feloldásának azért ellenoldala is legyen orosz részről, Trump azt nyilatkozta, hogy ha Moszkvával kölcsönös nukleáris fegyverzetcsökkentési egyezményt tud kötni, akkor javasolni fogja a szankciók beszüntetését. Oroszország és Amerika messze a világ legnagyobb atomhatalmai: az Egyesült Államoknak 1367 nukleáris robbanófeje van, Oroszországnak 1796. Az utolsó szerződést 2010-ben kötötték, ekkor limitálták a hosszú hatótávolságú stratégiai nukleáris fegyverek telepítését.

Merkel, Putyin, NATO

Az interjúban megkérdezték Trumpot, hogy Angela Merkelben vagy Vlagyimir Putyinban bízik jobban, mire azt válaszolta, hogy egyelőre mindkettőnek bizalmat szavaz, de fogalma sincs, meddig tart ez. A bírálatból egyébként Oroszországnak is jutott, legalábbis a szíriai beavatkozás erejéig. Különösen a véres aleppói csatát találta túl kegyetlennek a leendő elnök.

Ami a NATO-val kapcsolatos korábbi kijelentését illet, miszerint a szervezet elavult, úgy magyarázta, hogy a NATO nem készült fel a terrorizmus elleni harcra, ennyiben van elmaradva. Megerősítette viszont azt a véleményét, hogy a tagállamok nem fizetnek megfelelően az amerikai védelemért. Összesen öt ország fizet arányosan, amit meglehetősen kevésnek talál. Mindazonáltal közölte, hogy igen fontos neki a NATO, nem a szervezet létét kérdőjelezi meg, csak változtatásokat szeretne.

Családi bizalmas

Trump elmondta még, hogy vejét fogja megbízni egy közel-keleti békemegállapodás összehozatalával, legalábbis Izrael és a palesztinok tekintetében (a szíriai és iraki helyzetről nem volt szó). Sürgette Nagy-Britanniát, hogy vétózza meg ENSZ Biztonsági Tanács minden olyan határozatát, amely elítéli Izraelt. Végül bírálta, ahogy Obama a nagyhatalmak és Irán közötti megállapodást kezeli, amely Irán atomprogramját fogta vissza.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos