3p
Eddig is nyilvánvaló volt, hogy az új amerikai elnök be akarja fejezni az Oroszországgal való konfrontációt, aminek leglényegesebb pontja a Krím miatt hozott szankciók feloldása. Ezt most egy huszárvágással megoldja: egy kis kölcsönös atomfegyverzet-csökkentést kér cserébe, és egyébként is az előző kormány hibájának tekinti az ügyet.

Nincs még beiktatva Donald Trump, de már meglehetősen aktívan politizál. Már kampánya idején lehetett tudni, és megválasztása óta is nyilvánvalóvá tette, hogy baráti kapcsolatokat akar Oroszországgal, miután az ellenségeskedést indokolatlannak, hidegháborús beidegződésnek tartja. Az ellenzéki demokraták nem értenek egyet vele, ez még csak nem lenne gond, de saját pártjának héjái is tovább ellenségeskednének Oroszországgal, és őket valahogy le kell szerelnie, esetleg megkerülni.

Az előd hibája

Nos, erre a leendő elnök azt a megoldást találta, hogy az előző kormányzat külpolitikáját hibásnak minősítette, ezzel egyúttal magukat a szankciókat is elhibázottnak tartva. Innentől fogva már önmagában adott az ok, hogy megszüntesse őket. Egyébként a The Timesnak adott interjújában a 2003-as iraki beavatkozást is elhibázottnak minősítette, így nem csak az Obama-kormányzatnak jutott a bírálatból, hanem a republikánus ifjabb Bush is kapott belőle.

Hogy a szankciók feloldásának azért ellenoldala is legyen orosz részről, Trump azt nyilatkozta, hogy ha Moszkvával kölcsönös nukleáris fegyverzetcsökkentési egyezményt tud kötni, akkor javasolni fogja a szankciók beszüntetését. Oroszország és Amerika messze a világ legnagyobb atomhatalmai: az Egyesült Államoknak 1367 nukleáris robbanófeje van, Oroszországnak 1796. Az utolsó szerződést 2010-ben kötötték, ekkor limitálták a hosszú hatótávolságú stratégiai nukleáris fegyverek telepítését.

Merkel, Putyin, NATO

Az interjúban megkérdezték Trumpot, hogy Angela Merkelben vagy Vlagyimir Putyinban bízik jobban, mire azt válaszolta, hogy egyelőre mindkettőnek bizalmat szavaz, de fogalma sincs, meddig tart ez. A bírálatból egyébként Oroszországnak is jutott, legalábbis a szíriai beavatkozás erejéig. Különösen a véres aleppói csatát találta túl kegyetlennek a leendő elnök.

Ami a NATO-val kapcsolatos korábbi kijelentését illet, miszerint a szervezet elavult, úgy magyarázta, hogy a NATO nem készült fel a terrorizmus elleni harcra, ennyiben van elmaradva. Megerősítette viszont azt a véleményét, hogy a tagállamok nem fizetnek megfelelően az amerikai védelemért. Összesen öt ország fizet arányosan, amit meglehetősen kevésnek talál. Mindazonáltal közölte, hogy igen fontos neki a NATO, nem a szervezet létét kérdőjelezi meg, csak változtatásokat szeretne.

Családi bizalmas

Trump elmondta még, hogy vejét fogja megbízni egy közel-keleti békemegállapodás összehozatalával, legalábbis Izrael és a palesztinok tekintetében (a szíriai és iraki helyzetről nem volt szó). Sürgette Nagy-Britanniát, hogy vétózza meg ENSZ Biztonsági Tanács minden olyan határozatát, amely elítéli Izraelt. Végül bírálta, ahogy Obama a nagyhatalmak és Irán közötti megállapodást kezeli, amely Irán atomprogramját fogta vissza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG