BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 19. 09:48

Washington a nagyhatalmi versengés szerves részeként most több fronton is támadást akar indítani a Huawei ellen. Ha az Egyesült Királyság nem vonja vissza pozitív döntését a kínai gyártóval kapcsolatban, akkor a konfliktus negatív hatással lesz a Washington és London közötti kereskedelmi tárgyalásokra, és a hírszerzési információik cseréjére. Káncz Csaba jegyzete.

Fotó: Reuters

A 2017. decemberi Nemzetbiztonsági Stratégia óta hivatalosan is újra a nagyhatalmi versengés lett Washington első számú biztonságpolitikai prioritása. Tehát igazán ne legyünk meglepve, amikor Mark Esper amerikai védelmi miniszter a hétvégi Müncheni Biztonsági Konferencián kijelentette: „a nagyhatalmi versengés időszakában vagyunk”, nem rejtve véka alá, hogy „az alacsony intenzitású konfliktustól el kell mozdulnunk és újra fel kell készülnünk egy magas intenzitású hadviselésre”. A politikai állóháborúba süllyedt Washingtonban nagyon kevés dologban van napjainkban egyetértés a két nagy párt között, de a Kína elleni feltartóztatás szükségessége feltétlenül ide tartozik.

Az európai középhatalmak viszont ezt másként látják. Valóban, Washington és európai NATO-partnerei között újra fellobbant a konfliktus a müncheni konferencián, amelynek közvetlen előzményeként a Fehér Ház dörgedelmei ellenére Párizs, London és Berlin nem hajlandó kitiltani a Huawei-t az 5G-s infrastruktúrájuk kiépítéséből. A német nagykoalíció már hónapok óta huzakodik ezen a kérdésen, márpedig a New York Times tegnapi értesülése szerint Berlin követni fogja London példáját, és beengedi a kínai gyártót a következő generációs hálózat építésébe.

Washington most a kiszivárgott értesülések szerint több fronton is támadást akar indítani:

  • A Fehér Ház kabinetfőnöke, Mick Mulvaney vezeti azt a delegációt, amely ma Londonban próbálja meggyőzni a brit miniszterelnököt, hogy vonja vissza döntését a kínai gyártóval kapcsolatban. A vita azt jelzi, hogy az amerikai-brit viszonyok rosszabbak, mint amilyen képet bármelyik fél láttat erről. Ha London nem vonja vissza döntését, akkor a konfliktus negatív hatással lesz a két ország kereskedelmi tárgyalásaira, illetve hírszerzési információik cseréjére.
  • A Wall Street Journal hétfői értesülése szerint a Trump-kormányzat új kereskedelmi korlátozásokat fontolgat, amely értelmében a kereskedelmi minisztérium a világ összes chip-gyártóját kötelezné amerikai jóváhagyás beszerzésére, ha amerikai chip-gyártó műszert használva adnak el chipet a Huawei számára.
  • Az USA-nagypolitika a kínai céget és két leányvállalatát zsarolással, valamint ipari titkok megszerzésére szervezett összeesküvéssel vádolja. A cél vélhetően az, hogy a cég elítélése után az aktuális jogszabályok alkalmazásával annak európai partnerei is szüntessék meg vele az együttműködést, ellenkező esetben pénzügyi szankciókkal sújthatók.
  • Szintén az amerikai megfontolások alá került, hogy Washington betiltaná azon polgári repülőgépek számára készült hajtóműveket, amelyet az amerikai General Electric és a francia Safran 2014 óta értékesít Kínába. Ezt a javaslatot értesülések szerint a február 28-i kormányülésen vitatják meg Washingtonban. A General Electric most bőszen lobbizik a lépés ellen, amelynek egyébként nincsen nemzetbiztonsági aspektusa. Ha viszont a Trump-kormányzat támogatná a javaslatot, a felbőszült Párizs még közelebb közelebb húzódhat Pekinghez.


(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Friss
hírlevél