<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Washington a nagyhatalmi versengés szerves részeként most több fronton is támadást akar indítani a Huawei ellen. Ha az Egyesült Királyság nem vonja vissza pozitív döntését a kínai gyártóval kapcsolatban, akkor a konfliktus negatív hatással lesz a Washington és London közötti kereskedelmi tárgyalásokra, és a hírszerzési információik cseréjére. Káncz Csaba jegyzete.
Fotó: Reuters

A 2017. decemberi Nemzetbiztonsági Stratégia óta hivatalosan is újra a nagyhatalmi versengés lett Washington első számú biztonságpolitikai prioritása. Tehát igazán ne legyünk meglepve, amikor Mark Esper amerikai védelmi miniszter a hétvégi Müncheni Biztonsági Konferencián kijelentette: „a nagyhatalmi versengés időszakában vagyunk”, nem rejtve véka alá, hogy „az alacsony intenzitású konfliktustól el kell mozdulnunk és újra fel kell készülnünk egy magas intenzitású hadviselésre”. A politikai állóháborúba süllyedt Washingtonban nagyon kevés dologban van napjainkban egyetértés a két nagy párt között, de a Kína elleni feltartóztatás szükségessége feltétlenül ide tartozik.

Az európai középhatalmak viszont ezt másként látják. Valóban, Washington és európai NATO-partnerei között újra fellobbant a konfliktus a müncheni konferencián, amelynek közvetlen előzményeként a Fehér Ház dörgedelmei ellenére Párizs, London és Berlin nem hajlandó kitiltani a Huawei-t az 5G-s infrastruktúrájuk kiépítéséből. A német nagykoalíció már hónapok óta huzakodik ezen a kérdésen, márpedig a New York Times tegnapi értesülése szerint Berlin követni fogja London példáját, és beengedi a kínai gyártót a következő generációs hálózat építésébe.

Washington most a kiszivárgott értesülések szerint több fronton is támadást akar indítani:

  • A Fehér Ház kabinetfőnöke, Mick Mulvaney vezeti azt a delegációt, amely ma Londonban próbálja meggyőzni a brit miniszterelnököt, hogy vonja vissza döntését a kínai gyártóval kapcsolatban. A vita azt jelzi, hogy az amerikai-brit viszonyok rosszabbak, mint amilyen képet bármelyik fél láttat erről. Ha London nem vonja vissza döntését, akkor a konfliktus negatív hatással lesz a két ország kereskedelmi tárgyalásaira, illetve hírszerzési információik cseréjére.
  • A Wall Street Journal hétfői értesülése szerint a Trump-kormányzat új kereskedelmi korlátozásokat fontolgat, amely értelmében a kereskedelmi minisztérium a világ összes chip-gyártóját kötelezné amerikai jóváhagyás beszerzésére, ha amerikai chip-gyártó műszert használva adnak el chipet a Huawei számára.
  • Az USA-nagypolitika a kínai céget és két leányvállalatát zsarolással, valamint ipari titkok megszerzésére szervezett összeesküvéssel vádolja. A cél vélhetően az, hogy a cég elítélése után az aktuális jogszabályok alkalmazásával annak európai partnerei is szüntessék meg vele az együttműködést, ellenkező esetben pénzügyi szankciókkal sújthatók.
  • Szintén az amerikai megfontolások alá került, hogy Washington betiltaná azon polgári repülőgépek számára készült hajtóműveket, amelyet az amerikai General Electric és a francia Safran 2014 óta értékesít Kínába. Ezt a javaslatot értesülések szerint a február 28-i kormányülésen vitatják meg Washingtonban. A General Electric most bőszen lobbizik a lépés ellen, amelynek egyébként nincsen nemzetbiztonsági aspektusa. Ha viszont a Trump-kormányzat támogatná a javaslatot, a felbőszült Párizs még közelebb közelebb húzódhat Pekinghez.


(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG