TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kanadai kormány komolyan számol azzal, hogy a három hét múlva esedékes amerikai elnökválasztást követően politikai felfordulás lehet déli szomszédjánál. Az USA-ban új hatalmi bázis jött létre a régi ipari övezetekben és a vidéki, mezőgazdasági térségekben – amelynek hosszú távú politikai kihatása lesz ezentúl, akár Trumppal, akár nélküle. Káncz Csaba jegyzete.

A Reuters háttéranyaga szerint a kanadai kormány komolyan számol azzal, hogy a három hét múlva esedékes amerikai elnökválasztást követően politikai felfordulás lehet az USA-ban – különösen, ha nem egyértelmű eredmény születik.

A beszámoló szerint Ottawa egyeztetést kezdett a vezető európai hatalmakkal – és valószínűleg Japánnal is –, hogy erre miként reagáljanak. Kanada nem véletlenül ideges, hiszen beszállítói hálózatai mélyen integráltak az amerikai gazdaságba, ahova termék- és szolgáltatási kivitelének 75 százaléka irányul.

Egyeztetés gőzerővel

A Toronto Star jelentése is hasonló vonalon mozog. Ezek szerint a kormány gőzerővel dolgozik a negatív forgatókönyvek elhárításának tervén.

A befolyásos lap szerint Kirsten Hillmanra, Kanada Washingtonba akkreditált nagykövetére hárult a feladat: már most egyeztessen befolyásos amerikai politikai érdekcsoportokkal, hogy adott esetben hogyan védjenek ki egy súlyos politikai felfordulást.

Az újraválasztásáét induló Donald Trump amerikai elnök támogatói Joe Bidennek, a Demokrata Párt elnökjelöltjének a kampányrendezvényén, Miamiban 2020. október 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera) Az újraválasztásáét induló Donald Trump amerikai elnök támogatói Joe Bidennek, a Demokrata Párt elnökjelöltjének a kampányrendezvényén, Miamiban 2020. október 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A kanadai kormány behatóan tanulmányozza a vitatott 2000-es amerikai választást is, ahol öt hétre volt szükség, hogy George W. Bush javára dőljön el a választás. Bár óriási volt a feszültség, akkor mégsem torkollott erőszakba a folyamat.

Mit mondott a politológus?

Márpedig a politikai feszültség még november 3-ig is folyamatosan emelkedni fog. Trump nem hajlandó többet vitázni ellenfelével lefektetett keretek között, ehelyett például ma Floridában a sanfordi repülőtéren tart kampány nagygyűlést.

Fontos hangsúlyozni, hogy Trump nem előidézője, csupán felszíni tünete az amerikai politikai és társadalmi válságnak. Ez a 2008-as pénzügyi összeomlással vett lendületet, és a folyamatosan növekvő társadalmi szakadékkal egyre csak gyorsul. Bizony joggal roppant meg a köznép bizalma a washingtoni elitben, és ebben a közegben egy néptribun és demagóg előtt szélesre tárult a politikai tér.

2015-ben csupán csekély figyelmet kapott Lee Drutman politológus cikke, miszerint az amerikai választók 40 százaléka „populistákból” áll, akik elutasítják a migrációt, a globalizmust, valamint társadalmi védőhálót követelnek. A „progresszívek”, akik például a migrációt támogatják, csak 33 százalékát teszik a választóknak, a status quo-val elégedett „mérsékeltek” pedig végképp lemaradva csupán 20 százalékot.

Trump ezt a meglévő társadalmi értékrendet helyezte politikai keretrendszerbe.

Mellényúltak a demokraták

Trump arra is kiválóan rátapintott, hogy a demokrata párt elvesztette szociáldemokrata jellegét, és a szociális biztonság követelése helyett indentitás-politikába bonyolódott, felkarolva a marginalizált csoportokat. Márpedig az új, meghódítani kívánt társadalmi csoportok (szexuális kisebbségek, életviteli szubkultúrák, külföldi származású csoportok, unortodox vallási kisebbségek) inkább csak a fejetlenséget növelik a Demokrata Pártban.

A demokraták által hajszolt gazdasági globalizáció a termelés nagy részét kiszorította az országból, teljes iparágak lettek semmivé. Kialakult az a torz helyzet, hogy az USA legnagyobb foglalkoztatója a fegyveres erő és az azt kiszolgáló ipari háttér.

Az elit kettős agressziója

A demokraták által istenített akadémiai elit ráadásul egy új nyelvezetet („political correctness”) hívott életre anélkül, hogy a legkisebb mértékben is figyelembe vette volna a nemzeti középosztály és a roncstársadalom kívánalmait. Márpedig ezek a társadalmi csoportok ezt kulturális agressziónak fogták fel – miután felfogásuk szerint ugyanez az elit a globalizációval már gazdasági agressziót intézett az életmódjuk és társadalmi státuszuk ellen.

Ezeket a lecsúszó csoportokat nevezte elképesztő gőggel Hillary Clinton „szánalmasaknak” (deplorables) a 2016-os kampányban, akik szerinte „rasszisták, szexisták, homofóbok és idegengyűlölők”.

Trump nem csinált tehát mást, csupán maga mellé állította a többséget, és ezen az amerikai liberális elit a mai napig csodálkozik és szörnyülködik.

Csalfa európai remények

Kapkodó és inkompetens kormányzása miatt Trump három hét múlva simán veszthet. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy új hatalmi bázis jött létre a régi ipari övezetekben és a vidéki, mezőgazdasági térségekben – amelynek hosszú távú politikai kihatása lesz ezentúl, akár Trumppal, akár nélküle.

Sok európai abban reménykedik, hogy a Trump-korszak után az USA visszatér a normalitás és konszenzuskeresés időszakába. Márpedig ez óriási tévedés.

Azok a mély – és egyre mélyülő – társadalmi szakadékok, amelyek lehetővé tették Trump felemelkedését, bizony politikai gyúanyagként Amerikában maradnak. Trump hamarosan eltűnhet a süllyesztőben, de politikai hagyatékából több marad az USA-ban, mint azt sok európai képzeli és reméli.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hol a francban van a felmelegedés? A Földnek sem mindegy, ki nyeri a Trump-Biden csatát
Wéber Balázs | 2020. október 30. 05:17
Trump szerint a párizsi klímaegyezmény felejtős, a globális felmelegedés hoax, de mégsem az, a bolygót pedig védjük meg úgy, hogy az ne fájjon az olajiparnak. Biden őrült összeget költene klímavédelemre, csavarna egyet a szabályozáson, és likvidálná a nagy szennyezőket. Az elnökjelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal a környezetvédelmi programokat vettük számba.
Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Friss
hírlevél