5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 

Szökőárként növekszik az Egyesült Államok feldolgozóiparába áramló tőke. Az LNG-terminálok építésétől kezdve, amelyek részei annak a változásnak, hogy részben az Egyesült Államok gázexportőrei veszik át Európa földgázellátójának szerepét Oroszországtól, az amerikai tervezésű mikrochipek hazai gyártásáig számos iparág fejlődik.

Legalábbis ezt állította a CNBC-nek adott interjújában Donald Broughton befektetési szakértő, a Broughton Capital alapító-vezérigazgatója, aki egy látványos grafikonnal igyekezett igazolni állítását. Ezen az látható, hogy 2023 márciusához képest júniusra 5 milliárd dollárról 178 milliárd dollárra nőttek a befektetések. Más a gazdasági hatása az importnak és más a hazai gyártásnak – mondta a szakember. Az utóbbi esetén az egész értéklánc, akár a nyersanyag kitermelésétől kezdve az alkatrészek gyártásán át a végtermék előállításáig, a hazai gazdaságot hizlalja.

Szerinte ez a folyamat lehet a legfontosabb tényező, ami gondoskodik arról, hogy az amerikai gazdaság a széles körben elterjedt recessziós félelmek ellenére bővül. Ez a fogyasztásban is megmutatkozik. Az emberek egy főre eső szabadon elkölthető jövedelme idén minden egyes hónapban nőtt az USA-ban. Nem is kicsit: 6,5-8,6 százalékkal.

Reshoring reneszánszról beszélnek a szakértők

Az elmúlt hónapokban főként élményszerzésre költötték a pénzüket az amerikaiak. Például a koronavírus-járvány miatt kihagyott utazásaikat pótolták. A turizmust segítette emellett az erős dollár az euróval szemben. Ez olajozta meg az emberek utazásait, és vezetett oda, hogy idén nyáron rekordot döntött az Olaszországba látogató amerikaiak száma. Ugyanakkor van egy határa annak, mennyit költenek ilyesmire az emberek. Aki Costa Ricába utazott 2023-ban, az egy ideig nem fog újra odalátogatni – hozott egy példát a szakember. Előbb-utóbb árukat fog vásárolni, például az idei ünnepi nagy pénzszórási szezonban.

Broughton úgy látja, hogy a kiskereskedelmi árukészletek jótékonyan olvadnak. Erre utal, hogy a konténerimport az elmúlt hónapokban életjeleket mutatott azt követően, hogy az év első felében megrendelések hiányában siralmas időszakon mentek át a szállítmányozással, fuvarozással, logisztikával foglalkozó vállalatok.

A kedvező amerikai trendek hátterében lévő reshoringot (hazatelepülést) számos tényező hajtja. Az egyik az, hogy az exportáló országokban növekednek a bérköltségek, a másik a szállítás drágulása, a harmadik az USA és Kína közti kereskedelmet akadályozó vámok megjelenése, a negyedik a geopolitikai feszültségek növekedése, az ötödik, hogy a vállalatok felismerték a visszatelepülés gazdasági előnyeit.

Biden egyre több  amerikai céget csábítana haza. MTI / EPA / Etienne Laurent
Biden egyre több amerikai céget csábítana haza. MTI / EPA / Etienne Laurent

Az amerikai kormány iparpolitikai lépésekkel támogatja a feldolgozóipart. A reshoring reneszánsszal Joe Biden elnök kormánya lényegében azt az iparpolitikát valósítja meg, amit elődje, Donald Trump kezdeményezett. A cégvezetők ma már csak azt a kérdést teszik fel maguknak, hogy érdemes-e felülniük ennek a trendnek a hullámára.

Nem lesz könnyű menet 

A reshoring mellett ott van még a palettán az úgynevezett nearshoring, azaz a termelés átcsoportosítása az Egyesült Államokkal szomszédos Kanadába vagy Mexikóba. Valamint a friendshoring, azaz a gyártás áthelyezése egy olyan országba, amellyel Amerika "baráti viszonyban" van. Utóbbi a koronavírus-járvány és világ  geopolitikai helyzetének romlása nyomán erősödött fel.

A vállalatoknak azonban nem kis kihívással kell szembe nézniük. Az Egyesült Államok 2022-ben 524 milliárd dollár értékben importált feldolgozóipari termékeket Kínából és 89 milliárd dollár értékben Tajvanról – derül ki a hivatalos amerikai adatokból, amelyekről az amerikai Forbes magazin számolt be. Az amerikai vállalatok akkor helyettesíthetnék ezt hazai gyártással, ha kilenc százalékkal növelnék a termelésüket. Ehhez mindenekelőtt le kellene cserélniük elhasznált vagy felesleges gyártási rendszereiket, gépeiket, számítógépeiket és meg kellene változtatniuk szervezeti felépítésüket és működésüket.

Nagy kérdés, hogy van-e elegendő munkaerő a reshoring kiszolgálására. A munkaerőpiac jelenleg feszes, a munkanélküliségi ráta négy százalék, miután a második világháború után született generáció utolsó évjárataihoz tartozók is elérik a nyugdíjkorhatárt. A munkavállalói korú népesség a XIX. század hatvanas éveiben lezajlott polgárháború óta nem volt olyan lassú, mint jelenleg.

Kínai dominancia a beszállítóknál

További probléma Kína dominanciája a beszállítói láncok terén. Sok gyár haza tudja ugyan vinni termékei végső összeszerelését, ám a szükséges részegységeket importálnia kell. Kína sikere a feldolgozóiparban az elmúlt évtizedekben részben arra alapult, hogy a nagyvárosokban rengeteg kisebb-nagyobb beszállító cég volt elérhető. Az energiaellátás terén is nagy hiányosságai vannak az USA-nak. Kínában majdnem kétszer annyi elektromos energiát termelnek, mint az USA-ban egy az amerikainál valamivel kisebb gazdaság kiszolgálására. Az Egyesült Államok áramhálózata kevésbé megbízható, a nukleáris energia jelentéktelen, a nap- és szélenergiával termelt áram tárolása még gyerekcipőben jár.

Egyes vállalatoknak termékeik és gyártási eljárásaik miatt a szabályozási környezet is barátságtalanabb lehet saját hazájukban, mint a lazább követelményeket támasztó országokban. A jó hír az, hogy legalább a korrupt tisztviselők lepénzelése nem viszi el a tőkéjük egy részét, ami a szegényebb országokra jellemző. Végül Kanadát és Japánt kivéve a nearshoring és a friendshoring kockázata, hogy a partner országban kedvezőtlen politikai változások történnek. Ezzel visszatérhet a korábban hátrahagyott geopolitikai konfliktus.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bujkál a volt brazil elnök?
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:39
Jair Bolsonaro volt brazil elnök nem tett vallomást helyi idő szerint csütörtökön a legutóbbi elnökválasztást követő feltételezett puccskísérlet miatt indított nyomozásban.
Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG