<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dél-Koreában az önálló atomfegyver-kapacitás megteremtéséről szóló viták végső fázisba jutottak. Az elmúlt öt évben Szöul gyorsabban növelte fegyverexportját, mint bármely más ország a világon. Káncz Csaba jegyzete.

Észak-Korea tegnap 23 rakétát lőtt ki keleti és nyugati partjairól – egy közülük minden eddiginél délebbre eső vizeken landolt. Ráadásul 100-nál is több tüzérségi löveget lőtt a dél-koreai ütközőzónához. Szöulban és Tokióban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot a félszigeten eszkalálódó feszültség miatt.

A kilövésekre alig néhány órával azután került sor, hogy Phenjan az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától követelte a napok óta zajló nagyszabású közös hadgyakorlatuk (Vigilant Storm) leállítását. Észak-Korea nyilatkozatban közölte, hogy „a katonai elhamarkodottság és a provokáció többé nem tűrhető”.

A nukleáris kérdés a félszigeten

Szeptemberben Észak-Korea törvényt fogadott el, amelyben nukleáris állammá nyilvánította magát. Kim Dzsongun elnök ezt a fejleményt „visszafordíthatatlannak” nevezte, és kizárta a jövőbeni tárgyalásokat a nukleáris leszerelésről. Emellett elrendelte Észak-Korea történetének egyetlen évében lezajló legtöbb rakétakísérletét – miközben a hetedik nukleáris kísérlet sem lehet messze.

Észak-Korea fenyegetést jelent déli szomszédjára (Fotó: KCNA)
Észak-Korea fenyegetést jelent déli szomszédjára (Fotó: KCNA)

Dél-Koreában az önálló atomfegyver-kapacitás megteremtéséről szóló viták végső fázisba jutottak. Ennek keretében számos kérdéssel foglalkoznak, beleértve annak stratégiai jelentőségét, a műveleti hasznosságot, az Egyesült Államok szövetségére gyakorolt ​​hatását, azt, hogy ez hogyan fogja befolyásolni a Koreai-félsziget erőegyensúlyát, valamint a regionális fegyverkezési versenyhez való hozzájárulását.

Elképesztő ütőerőt építenek

A kommunista észak-koreai diktatúra fenyegetésével szemben az 51 millió lakosú Dél-Korea mintegy 555 ezer katonából álló hadsereget tart fenn, amely

a világ nyolcadik legnagyobb állandó hadserege.

Összehasonlításképpen: a 126 millió lakosú Japánnak mindössze 246 ezer hivatásos katonája van.

A szöuli politikusok már korán a hazai fegyvergyártók fejlesztésére és termékeik megvásárlására szólítottak fel. Ezen túlmenően 2006-ban a hadsereg, a légierő és a haditengerészet beszerzését egy közbeszerzési hatóságban központosították, az átfedések elkerülése, valamint a katonaság és az ipar közötti koordináció fokozása érdekében. A 2017-es hivatalba lépése után a baloldali Mun Dzse In elnök a fegyverexportot kiemelten kezelte.

Kétszer olyan arányú védelmi kiadás, mint Japánban

2018-ban Mun elnök elindította a katonai reformprogramját („Defense Reform 2.0”). Az ambiciózus cél: a hatékonyság javítása kevesebb katonával és egyúttal a fegyverimporttól való függés csökkentése. Öt éves hivatali ideje alatt Mun mintegy ötödével növelte a fegyverkezési költségvetést.

A japán védelemről szóló fehér könyv szerint

Dél-Korea bruttó hazai termékének körülbelül 2,6 százalékát fekteti fegyverkezésbe,

ami százalékban kifejezve körülbelül kétszer annyit, mint Japán – vagy Németország – esetében.

Mivel a hazai piac erős bázis, a fegyvergyártó cégeknek képesnek kell lenniük arra, hogy globálisan jobban versenyezzenek a hagyományos fegyverexportőrökkel. Ugyanakkor Mun a külföldi utazásokat a koreai hadifelszerelések promóciós eseményévé is alakította. Például 2021 végén tért vissza ausztráliai útjáról, ahol 30 darab K9 tarackot sikerült eladnia. Egy hónappal később megszervezte a Cheungung-2 rakétavédelmi rendszer eladását az Egyesült Arab Emírségekbe.

Mun konzervatív utódja, Jun Szuk Jol folytatja ezt a hagyományt. A júliusi NATO-csúcs oldalvizein az esetleges fegyverüzletekről szóló tárgyalások is a program részét képezték számára.

Az egyre bizonytalanabb kelet-ázsiai biztonsági helyzet miatt Dél-Korea folytatja saját felfegyverzését is. Ez bizony érthető, hiszen

Kína, Észak-Korea és Oroszország esetében a négy szomszédból három meglehetősen ellenséges atomhatalomnak számít.

Csak Japán szövetségese a védelmező hatalomnak, az USA-nak – de nem Dél-Koreának.

Európai országok a célkeresztben

Júliusban a lengyel kormány aláírt 980 darab dél-koreai K2 Black Panther tank, 648 darab K9 tarack és 48 darab FA-50 vadászrepülő megvételéról egy átfogó adásvételi szerződést. Az elképesztő nagyságrendű vásárlás oka az, hogy Lengyelország nagy mennyiségű katonai felszerelést szállít Ukrajnába, egyben radikális modernizációt hajt végre saját haderejében. Mariusz Błaszczak védelmi miniszter az aláírási ceremónián azt mondta, hogy meg kell szüntetni a földi és a légierő hiányosságait.

Egy Lengyelországtól vásárolt FA-50-es vadászgép (Fotó: Wikipedia)
Egy Lengyelországtól vásárolt FA-50-es vadászgép (Fotó: Wikipedia)

A 13,8 milliárd dollárnak megfelelő mennyiséggel ez a dél-koreai védelmi ipar messze legnagyobb fegyverüzlete. A szerződés a NATO-országokba irányuló további export kapujának is tekinthető.

Norvégia a célkeresztbe került. Ott a német Leopard tank versenyez a Hyundai Rotem K2-vel. Más országok is érdeklődnek a „Made in Korea” hadifelszerelés iránt, főleg, hogy a dél-koreai-amerikai szövetség miatt hasonló a NATO-szabványokhoz.

Gyors növekedés

Az elmúlt öt évben Észak-Korea szomszédja gyorsabban növelte fegyverexportját, mint bármely más ország a világon. 2017 és 2021 között 177 százalékkal nőttek. Jóval lemaradt Ausztrália 98 százalékkal és Franciaország 59 százalékkal.

Dél-Korea mára a 8. helyre emelkedett a világ fegyverexportőrei között. 2000-ben a stockholmi békekutató intézet (SIPRI) szerint az ország még csak a 31. helyen állt. Ezzel persze még korántsem értek véget Dél-Korea ambíciói, ahogy azt Mun 2021-ben bejelentette egy helyi fegyvervásáron.

A védelmi ipar fontos nemzeti növekedési motor lesz, amely túlmutat a nemzetvédelmen

– ígérte Mun. A vásárra ráadásul a Korea Aerospace Industries és a Lockheed Martin amerikai fegyveripari csoporttal közösen kifejlesztett FA-50 típusú repülőgép fedélzetén repült.

A fegyverpiac meghódítására az exportáló nemzet egy régi receptet alkalmaz, amely már bevált a hajógyártásban és az elektronikai iparban: jó minőséget alacsonyabb áron. Az FA-50-es repülőgépek, amelyeket Dél-Korea jelenleg Lengyelországnak szállít, kevesebb mint a felébe kerül, mint egy belépő szintű amerikai F-35-ös vadászrepülőgép.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG