<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Teljes mellszélességgel támogatja a marskutatást a leköszönő elnök.

Az űrkutatás ma már nem jelenti ugyanazt, mint a hatvanas években: Eisenhower 1958-ban már pedzegette az űrkutatás fontosságát, John F. Kennedy pedig 1962-ben megszavaztatta az Apolló programot, ami végül halála után hat évvel, 1969-ben teljesült be a Holdra szállással. Az űrverseny időszakában nem számított semmi, nem voltak anyagi korlátok, csak az idő volt fontos tényező: legyőzni az oroszokat ebben a hajszában.

Ez a lendület az, ami ma hiányzik az űrkutatásból, ezért van egyre nagyobb szükség az olyan nagy emberekre, mint Elon Musk a maga impozáns kolonizácós tervével, vagy épp Barack Obama lelkesedése. A leköszönő elnök a CNN-nek írt cikkében a nyolc éves elnöki pályafutásával kapcsolatban, amiben külön kitért az űrkutatás fontosságára.

Az űr a legvégső határ

A Melbourne-i egyetem már külön túlélőkurzust is indított "Hogyan élj túl a Marson" címmel a leendő lelkes kolóniatagoknak, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

A lassan távozó elnök hivatali ideje alatt – akárcsak korábban Eisenhower – mindent megtett, hogy felvirágoztassa az űrkutatást, és újra izgalmassá tegye ezt a köz számára. Ennek számos gyümölcsét láthattuk az elmúlt években, a jelentős támogatásoknak köszönhetően a NASA folyékony víz nyomára bukkant a Marson; feltérképezték a meleg óceánokat a Jupiter holdjának, a Titánnak a jégsapkái alatt, és a New Horizon űrszonda segítségével csúcsminőségű felvételek készültek a Plútóról – több mint 3 milliárd kilométerre a Földtől.

Mindemellett a magánszektort is támogatják az űrkutatással kapcsolatos munkahelyteremtésben, ennek köszönhetően az elmúlt öt évben csaknem ezer vállalat csatlakozott valamilyen formában az amerikai űrprogramokhoz. Ez az újra felfedezett lelkesedés az, ami a fő motorja lehet a NASA impozáns tervének: 2030-ra nem csak, hogy embert akarnak juttatni a Marsra, de vissza is akarják hozni őket onnan. Ez nem csak az államtól, de a magánbefektetőktől is rendkívüli hozzájárulást és erőfeszítést igényel majd.

Lehetséges?

Nem tűnik lehetetlennek, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolga. Az oktatás átszervezésével és a tudomány támogatásával jelenleg évente több mint százezer mérnököt bocsátanak ki az amerikai egyetemek, így koponyákban nincs hiány. Az elnökválasztás sok figyelmet elvon a területről, ráadásul kérdéses, hogy a következő elnök - bárki is nyer novemberben - mennyi energiát szán majd az űr feltérképezésére.

Egy még ennél is nagyobb kérdés a befektetői hajlandóság, valamint a lakosság meggyőzése: egy közös cél – vagy ellenfél? – híján ugyanis kevesen osztják Obama és Musk lelkesedését az űrkutatás iránt. Amennyiben azonban sikerül ezt felpiszkálni, és ezáltal biztosítani a projektek finanszírozását, úgy hamarosan a mi generációnk is átélheti ugyanazt a borzongást, amit 1969-ben éltek át a szüleink, nagyszüleink a rádió előtt várva. Kis lépés lesz egy embernek – de újabb nagy ugrás az emberiségnek.

Makro / Külgazdaság Több mint 100 Leopard 1-es megy Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 20:00
Ez jelentős segítség, bár ezek már elég régi darabok lesznek.
Makro / Külgazdaság Az ukránok állítólag könnyedén lőhetnek orosz területet is
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 19:40
Egyes donyecki falvakban sikeres az orosz gőzhenger, legalábbis ezt mondják az oroszok.
Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG