TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A stratégia helyesen állapítja meg, hogy világunkban előtérbe kerülnek a katonai megoldások, korrekten mutat rá a kibertérben zajló egyre élesebb közdelemre, ahogyan a hibrid hadviselés növekvő jelentőségére is. Napjaink megrendült nemzetközi rendjében a jelenlegi kormányzat újra hadban áll a modern világgal és annak értékrendjével. Káncz Csaba jegyzete.

Április 21-én éjszaka a Magyar Közlönyben került publikálásra "A Kormány 1163/2020. (IV. 21.) Korm. határozata Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiájáról", és ezzel hatályát vesztette a 2012-es stratégia. Mivel a magyar politikai osztály az elmúlt században két alkalommal is súlyosan félreértelmezte a globális folyamatokat, és hazánkat történelmi léptékű katasztrófába vitte, kiemelt figyelemmel kell elemeznünk a stratégiát. Már csak azért is, mert napjaink megrendült nemzetközi rendjében a jelenlegi kormányzat újra hadban áll a modern világgal és annak értékrendjével.

Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított Ludovika-főépületének avatásán, 2014. március 31-én. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított Ludovika-főépületének avatásán, 2014. március 31-én. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Tekintsük át címszavakban, hogy miről szól, és miről hallgat az új stratégiai anyag!

Meglepő, de nem mulatságos

Bizonyára a nyugati megfigyelők megtévesztésének céljából a kormány olyan mondatokat fűzött a stratégiába, amelyek 10 éves kormányzása után hiteltelenül hangzanak. Úgymint: „Magyarország magáénak vallja a NATO és az EU szerződésekben rögzített értékrendjét.” Vagy éppen: „Magyarország elsődleges biztonsági érdekének tekinti… alkotmányos rendjének megőrzését,… az  emberi jogok és az alapvető szabadságjogok érvényesülését.”

A stratégia helyesen állapítja meg, hogy világunkban egyre inkább előtérbe kerülnek a katonai megoldások, korrekten mutat rá a kibertérben zajló egyre élesebb közdelemre, ahogyan a hibrid hadviselés növekvő jelentőségére is. Az anyag meglepő módon többször is hitet tesz az ökológiai rendszer védelmének fontossága mellett. Nos, ezek után nézzük a főbb pontokat.

  • Magyar Honvédség: a stratégia szerint „a rendszerváltást követő két évtizedben a Magyar Honvédséget érintően nem történt átfogó, rendszer szintű fejlesztés, 2010 előtt pedig a honvédségi kapacitások tudatos leépítése zajlott, ami veszélyeztette Magyarország biztonságát.” Nos, a honvédség bűnös elhanyagolása egészen 2016-ig tartott. A kormányzat csupán Trump elnökké választása után, 2017 januárjától indította el honvédelmi és haderő-fejlesztési programját „Zrínyi 2026” néven, amelynek értelmében évente a GDP 0,1 százalékával nő a védelmi költségvetés. Szkeptikus szakmai forrásaink szerint azonban a program egy újabb korrupciós hullám kezdete, ráadásul az EU kohéziós és strukturális alapjaiból úgy csatornázhatók át nagy pénzek a „haderőfejlesztés” felé, hogy az EU-nak ebbe az átlagosnál is kevésbé lesz belelátása.

  • Hibrid hadviselés: a stratégia kifejti, hogy „a hibrid támadással szembeni ellenálló képességünket növeli a nemzet egysége, demokráciánk szilárdsága, a közös nyelv, a felgyorsított döntéshozatali képesség, valamint a honvédelmi és rendvédelmi erők szoros együttműködése egymással és a releváns polgári infrastruktúrával.” Ehhez képest inkább azt látjuk, hogy a magyar miniszterelnök orosz érdekeket képvisel a Balkánon, egészen konkrétan Szlovéniában és Észak-Macedóniában.

  • USA: a stratégia szerint „az Amerikai Egyesült Államokkal kialakított stratégiai kapcsolat, a  magas szintű védelmi és gazdasági együttműködés fenntartása alapvető érdekünk.” A valóság ezzel szemben az, hogy Washington már teljesen átlátja Orbán pávatáncát, és a Pentagonból származó információk szerint „ki volt adva nekik, hogy csak államtitkár helyettesi szinten és alatta fogadhatták a magyar partnereket.”

  • Törökország: az anyag leszögezi, hogy „a Török Köztársaság lendületesen fejlődő regionális hatalom és NATO szövetséges.” A valóság ezzel szemben az, hogy Erdogan Törökországa az államcsőd szélén egyensúlyozó ország, amely a neo-ottomán álmok kergetésével mára összeveszett szomszédaival és a NATO-ból való kipenderítése is felmerült.

  • Nemzetbiztonsági szolgálatok: az anyag megállapítja, hogy „napjaink biztonsági kihívásainak jelentős része globális és regionális jellegű, ezért a magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknak – a nemzeti érdekek érvényesítésével, elsősorban a szövetséges államok irányában – hatékony nemzetközi partnerszolgálati együttműködést kell kialakítaniuk.” A realitás ehhez képest az, hogy a magyar hírszerzésnek mára megrendültek a kapcsolatai a szövetséges partnerszolgálatokkal. Az ok újonnan a miniszterelnök különjátszmáiban keresendő.

  • Ökológia: a stratégia leszögezi, hogy „természeti erőforrásaink, különösen a  hazai vízbázisok, ivóvízkincs és termőföld védelme az  éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai miatt stratégiai fontosságú kérdés.” Talán akkor mégsem kellett volna 2018 novemberében alapjaiban megrendíteni a hazai környezetvédelmi apparátust, aminek keretében egy lépésben az agrártárca környezetügyért felelős államtitkársága állományának 40 százalékát küldték el, a környezetvédelmi főosztályon például 17 dolgozó közül nyolcan kaptak felmondó levelet ügyfélkapujukra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél