5p
Németország több menekültet akar visszaküldeni, de az eredeti országuk ritkán veszi vissza őket. Egy lehetőség lenne a fejlesztési támogatások megvonása, de az illetékes német miniszter megmakacsolta magát. Eközben Merkel kifejtette, miért nem hozhatják el a líbiai menekülttáborokban szenvedőket.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

A gazdasági együttműködés és fejlesztés német szövetségi minisztere, a bajor konzervatív CSU-hoz tartozó Gerd Müller szembeszállt több más konzervatív politikussal, akik azt akarták, hogy a különböző feltörekvő országoknak folyósított fejlesztési segélyeket tegyék függővé a menekültek visszafogadásától.

Kizártnak nevezte a Faz.net szerint, hogy a fejlesztési pénzeket a gyorsabb kiutasítások eszközévé tegyék, valamint kontraproduktívnak. Akik ezt akarják, azok nem tudják, mit is csinálunk mi ezekben az országokban – mondta. Egy ilyen lépés nem azokat találná el, akiket céloznak vele.

Példaként az iraki Moszult említette, ahol több százezer ember számára helyreállították az ivóvíz-ellátást, és 180 iskolát építettek mintegy százezer gyereknek. “Most zárjam el nekik a csapot, hogy az emberek szomjan haljanak? Zárjam be újra az iskolákat? Büntessem a gyerekeket azért, hogy Irakkal még mindig nincsen visszavételi megállapodás?” – kérdezte a miniszter.

Százszor olcsóbb a megélhetés

Szerinte ezek a segélyprogramok éppen hogy ott tartják az embereket, ezek nélkül még többen menekülnének Európába. Ráadásul ott ellátni őket sokkal olcsóbb, mint itt: Észak-Afrikában vagy Irakban napi 50 centből is meg lehet oldani egy ember ellátását, Európában ez 50-100 euróba is belekerülhet. A százszorosába.

Miután Németországban, Ellwangenben nemrég egy menekült sikertelen kiutasítása nagy port kavart, a CDU és a CSU egyes politikusai, mint a szász miniszterelnök, Michael Kretschmer azt követelik, hogy gyakoroljanak nyomást a származási országokra. Ezek általában egyszerűen nem hajlandóak kiállítani a megfelelő dokumentumokat az ország követségén.

Merkel az embercsempészekről

Azt is követelik, hogy a menekülteknek ne adjanak pénz, hanem csak természetbeni juttatásokat, méghozzá egységesen. Így szeretnék megakadályozni, hogy a menekültek a leggazdagabb országok felé áramoljanak, leginkább Németországba.

Az embercsempészek támogatásával lenne egyenlő a líbiai menekülttáborokban rekedt emberek átszállítása Európába – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Münsterben az MTI szerint. A német katolikusok nagygyűlésén kifejtette, hogy fel kell számolni az illegális migrációt, és legális lehetőséget kell teremteni arra, hogy a védelemre szoruló emberek Európában kapjanak segítséget.

Legális formák kellenek

A menekültek Európába jutásának "legális formáit akarjuk, és nem azt, hogy az emberek az életüket kockáztassák és pénzüket maffiaszerű szerveződéseknek adják, amelyek fegyvereket vagy kábítószert is csempésznek, és veszélybe sodorják az embereket" – mondta. Hozzátéve, hogy éppen ezért dolgozott minden kritika ellenére az EU-Törökország megállapodásért.

Kellenek a dolgozók

Az illegális migrációt a munkavállalás legális lehetőségeinek megnyitása révén is vissza lehet szorítani, és ebben "nagyon jók a tapasztalatok" a nyugat-balkáni országokkal, amelyeknek Németország felajánlotta, hogy előre meghatározott létszámban bárki legálisan beköltözhet, ha tudja igazolni, hogy lesz munkahelye Németországban - tette hozzá Angela Merkel.

Ezt a megoldást kell alkalmazni az afrikai országokkal is, "azt kell mondanunk, hogy készen kell állnotok arra, hogy küzdjetek velünk együtt az illegális migráció ellen, de cserébe felkínálunk nektek legális lehetőségeket" - mondta a kancellár. A kormány a koalíciós szerződés alapján törvényt is készít az EU-n kívüli országokból származó képzett munkavállalók bevándorlásáról.

Humanizmus is van a világon

Ám nagyon világosan szét kell választani a humanitárius elvek alapján működő menekültügyi rendszert és a munkavállalók munkaerő-piaci igények alapján szabályozott bevándorlását.

A munkavállalók bevándorlásáról szóló törvény megadja a lehetőséget a Németországba költözésre "szakembereknek, akikre a saját érdekünkben szükségünk van", a menekültügyi rendszer viszont az ország humanitárius felelőssége alapján működik, nem az adott személy képességei és szaktudása, hanem a rászorultsága alapján ad lehetőséget. Erre példa, hogy Németország az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésében legális úton befogad több ezer különösen veszélyeztetett menekültet.

Fontos a parti őrség

A Földközi-tengeren folytatott embermentő műveletekkel kapcsolatban kiemelte, hogy "minden megmentett emberélet egy fontos emberélet", azonban mindenekelőtt a líbiai állami intézmények, köztük a parti őrség megerősítésére kell törekedni, és nem lehet az észak-afrikai ország rendkívül rossz körülmények között működő menekülttáboraiban rekedt embereket átszállítani Európába, mert ez a gondok megoldása helyett csak az embercsempész szerveződéseket támogatná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG