<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kína szalámi-taktikát alkalmazó térnyerése az elmúlt napokban két komoly figyelmeztetést váltott ki Indiából. Az indiai külügyminiszter és a görög miniszterelnök egyetért abban, hogy a nemzetközi jognak uralkodnia kell az Indo-csendes-óceáni, és a Kelet-Mediterrán térségben. Káncz Csaba jegyzete

Az Indo-csendes-óceáni térség a globális geopolitikai aréna legfeszültebb színtere. Holott a világgazdaság 10 legnagyobb gazdaságából 6 ebben a térségben található, és a világ teljes tengeri kereskedelmének fele a térségen halad át. A világ 10 legnagyobb hadseregéből 8 szintén itt állomásozik – köztük ráadásul 5 nukleáris hatalom.

Olyan feltörekvő nagyhatalmakat találunk a térségben, mint Kína és India, olyan erős középhatalmakat, mint Japán és Ausztrália és természetesen jelen van a globális hegemón Egyesült Államok is. Ez utóbbit szívesen kiszorítaná a térségből Kína, amint folyamatosan kóstolgatja a második világháború után lefektetett játékszabályokat és erőviszonyokat.

India határozott jelzései

Kína szalámi-taktikát alkalmazó térnyerése csupán az elmúlt napokban két komoly figyelmeztetést váltott ki Indiából. Új-Delhi egyrészt legalább 50 ezer újabb katonát vezényelt át a vitatott kínai határszakaszra, ahol már 200 ezer indiai katona tartózkodik. Az indiai katonák száma a Himalájában mára már 40 százalékkal haladja meg a tavaly júniusi szintet, amikor a két hadsereg összecsapott, hátrahagyva 20 indiai halottat, és ismeretlen számú kínait. A két hatalom 1962-ben a térségben már vívott egy véres háborút a határon, amelyet akkor India megalázó módon elvesztett.

Sok katonára van szüksége az indiai hadseregnek - folyik az újak kiképzése is. Fotó: EPA/Jagadeesh NVSok katonára van szüksége az indiai hadseregnek - folyik az újak kiképzése is. Fotó: EPA/Jagadeesh NV

Az elmúlt időszakban az indiai haditengerészet kínai tengeralattjárókat észlelt az Indiához tartozó és a Malakkai-szoros közelében fekvő Andaman és Nikobar szigetek körül. Ez egyrészt érthető, hiszen a szoroson halad át Kína energia-importjának négyötöde. De Peking erőkivetítése az Indiai-óceánon egyértelműen ütközőpályára állítja az országot Indiával.

India 2001-ben hozta létre az Andaman és Nicobar Parancsnokságot, amely koordinálja a szubkontinenstől keletre fekvő vizeken az indiai haditengerészet, hadsereg és légierő tevékenységét és felügyeli Kína tengeri mozgását.

Huzakodás Sri Lanka körül

Másrészt pedig Ashok Kumar, az indiai haditengerészet helyettes vezetője június 17-én kijelentette, hogy a Peking által finanszírozott Colombo Port City (CPC) projekt Sri Lankán „veszélyt jelenthet” az indiai érdekekre a térségben. A CPC fontos szerepet játszik Kína Új Selyemút (BRI) gigaprojektjében.

Sri Lanka mellett a Maldív szigetek is az indiai stratégiai gondolkodás homlokterében állnak. Ezzel teljesen egyetért India szövetségese, az USA is. Nem véletlen, hogy Mike Pompeo tavaly októberben mindkét szigetre ellátogatott indiai látogatását követően.

A Quad felvirágzása

A 2007-ben megalapított Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd névre hallgató kezdeményezés - amelyre csak Quadként hivatkoznak a nemzetközi sajtóban -, a virágkorát éli. Az Egyesült Államokat, Japánt, Ausztráliát és Indiát magában foglaló szervezetnek új dinamikát adott az egy évvel ezelőtti himalájai határkonfliktus Kínával.

Trump Fehér Háza január 5-én oldotta fel a titkosítását az Indo-pacifikus térségre vonatkozó stratégiáját, amely szerint Washington meg akarja őrizni stratégiai elsőségét a térségben. A stratégiai dokumentum felszólítja a döntéshozókat, hogy erősítsék meg a legfontosabb szövetségesek katonai képességeit, így Japánét, Dél-Koreáét és Ausztráliáét.

Tavaly augusztusban Stephen Biegun, akkori külügyi helyettes államtitkár egy amerikai-indiai biztonságpolitikai fórumon elárulta, hogy az USA a NATO mintájára Kína ellenében formalizálni akarja katonai kapcsolatait Indiával, Japánnal és Ausztráliával. Biegun hozzátette, hogy Washington szeretné, ha idővel aztán Vietnám, Dél-Korea és Új-Zéland is csatlakozna ehhez a szövetséghez.

Franciaország és Görögország India mellett

Fél szemüket Kínára vetve Franciaország és India már 2018-ban megállapodott egy „Közös Stratégiai Vízió az Indiai-Óceán Régiójában” névre hallgató keretmegállapodásban, amely révén a két ország megnyitotta szárazföldi és haditengerészeti bázisait a másik ország csapatai előtt. Nemcsak az indiai hadihajók használhatják azóta az Indiai-óceáni francia bázisokat, hanem a franciák is hasonlóképpen Indiában. Párizs katonai bázisokat üzemeltet a kelet-afrikai Dzsibutiban, a Madagaszkár-közeli Réunion szigetén, az Egyesült Arab Emirátusokban, és Mozambik partjai közelében (Mayotte).

Múlt pénteken pedig Új-Delhi újabb szövetségest szerzett, amikor Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter Athénba látogatott, ahol egyrészt kollégájával, másrészt a görög miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat, egy „kétoldalú stratégiai szövetség” előkészületeként. A világ egyik legnagyobb kereskedelmi flottáját üzemeltető Görögország vezetőivel az indiai külügyminiszter megvitatta az Indo-csendes-óceáni, valamint a Kelet-Mediterrán térség geopolitikai és a geo-gazdasági dimenzióit. Az indiai külügyminiszter és a görög miniszterelnök egyetértett abban, hogy a nemzetközi jognak és az ENSZ alapelveinek uralkodnia kell ezekben a térségekben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos