5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A múlt heti granadai csúcs csúfos bukásnak bizonyult. A francia javaslatra létrejött Európai Politikai Közösség projekt meredek lejtőre került. Káncz Csaba jegyzete.

Az európai problémamegoldás új, francia megközelítésével az Európai Politikai Közösségen (EPC) keresztül végzett kísérlet harmadik próbálkozása után sem adott választ arra a kérdésre, amely kezdettől fogva sokakat nyugtalanított: mi is pontosan a célja ennek a platformnak?

A spanyolországi Granadában a múlt héten 49 európai vezető gyűlt össze az EPC-csúcstalálkozóra. Ez már a harmadik egymást követő csúcstalálkozó volt, ahol az EPC megpróbálta informális, de hatékony fórumként pozícionálni magát a sürgető kontinentális kérdések megoldására.

Nincs minek örülnie a francia államfőnek. EPA/GONZALO FUENTES / POOL
Nincs minek örülnie a francia államfőnek. EPA/GONZALO FUENTES / POOL

Feltételezve, hogy sok problémát közösen tudnának elrendezni, ezt Párizs eredetileg egy olyan fórumnak szánta, ahol a 27 tagú EU-klubban tagjai és azon kívüliek érdekei egyenlően érvényesülhetnek. De a spanyolországi csúcstalálkozó egyetlen kérdésben sem jutott közös következtetésre, még közös sajtótájékoztatót sem tartottak a végén – azt a házigazdák az utolsó pillanatban indoklás nélkül lemondták. A mintegy 700 újságíróból álló sereg pedig hoppon maradt.

Kerülni a nehéz témákat

Az már a csúcstalálkozó előtt egyértelmű volt, hogy a javasolt keret nem fog konszenzusra jutni. Rishi Sunak brit miniszterelnök a szabályozatlan migránskérdést kívánta megvitatni európai partnereivel, és az övéhez hasonló szigorú bevándorlási politikára buzdítani őket. A spanyol házigazdák azonban nem hozták fel a témát a többi résztvevő előtt.

Természetesen ez London részéről csupán egy óvatos manőver volt, mert még hosszú az út a konszenzus eléréséig az EU-n belül az illegális migránsok elleni intézkedésekről, nem is beszélve egy ilyen kiterjesztett, összeurópai formátumról. Az EU vezetői elhalasztották ezt a súlyos kihívást jelentő kérdést a szokásos csúcstalálkozójukra, amelyre a hónap végén Brüsszelben kerül sor.

Nagy reményeket fűztek ahhoz is, hogy az európai vezetők közös választ keressenek az Örményország és Azerbajdzsán közötti válságra. Törökország és Azerbajdzsán vezetői azonban lemondták részvételüket, így távollétükben minden vita értelmetlen volt.

Koszovóról sem sikerült egyezségre jutnia az uniós vezetőknek. Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI
Koszovóról sem sikerült egyezségre jutnia az uniós vezetőknek. Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI

Ezt a vitát Azerbajdzsán meg akarja oldani, de csak az EU brüsszeli vezetőinek társaságában - nem az informális tömb összejövetelén, amelynek építésze Emmanuel Macron francia elnök. Az azerbajdzsáni vezető távolmaradása a granadai csúcstalálkozóról annak a következménye, hogy Alijev elnök úgy véli: Franciaország elfogult a karabahi vitában, és ráadásul fegyverekkel is támogatja Örményországot.

Nem volt érdemi vita egy másik jelentős válságról sem: a koszovóiról, ahol erősen felfegyverzett szerb félkatonai csapatok megtámadták a rendőrséget és megöltek egy koszovói rendőrt, hogy destabilizálják a helyzetet a Szerbiával a kölcsönös kapcsolatok normalizálásáról folytatott tárgyalások közepette.

Az igaz, hogy Aleksandar Vučić szerb és Vjosa Osmani koszovói elnök is Granadába zarándokolt, de nem találkoztak, mivel Osmani asszony azt követelte, hogy az EU vezessen be szankciókat Szerbiával szemben, mielőtt bármilyen tárgyalásra kerülne sor. Párbeszédük Granadától és az EPC-től függetlenül folytatódni fog az USA és az EU által támogatott, rendszeresített folyamaton keresztül, de a még mindig megoldatlan válság háborút robbanthat ki a Balkánon.

Macron találmánya még mindig nem működik

Macron elnök „gyermeke”, az EPC három próbálkozás után sem tudta még kialakítani az identitását. Az európai államok vezetői már két  csúcson találkoztak: Prágában tavaly októberben és Kisinyovban, Moldova fővárosában tavaly júniusban. Már akkor sem volt világos, hogy mit akarnak elérni.

Az EPC létrehozásának egyik motívuma bizonyosan az Ukrajna elleni orosz agresszió volt, mivel a Kijevvel való szolidaritást összeurópai kötelességgé akarták tenni, és kontinentális konszenzust akartak kiépíteni körülötte - nem csak az EU-n belül. A második motívum Macron elnök korábbi stratégiájából fakad, miszerint az EU-t egy több tagsági szinttel (jogokkal és kötelezettségekkel) rendelkező szervezetté alakítaná át, amelynek révén a jelenlegi EU keletre és a Balkánra terjeszkedne.

Londonnak lehetősége nyílik az EPC újjáélesztésére

A granadai csúcstalálkozó az állam- és kormányfők közötti személyes megbeszélések fórumaként és egyfajta politikai expóként szolgált, ahol kétoldalú kérdéseket vitattak meg és kétoldalú megállapodásokat kötöttek. Spanyolország és Granada tisztességes házigazdák voltak, de nem volt esélyük, hogy a csúcstalálkozót közös hozzáállásra kényszerítsék.

Nagy-Britannia ad otthont a következő, negyedik EPC-csúcstalálkozónak jövő tavasszal. Ha az Egyesült Királyságnak sikerül kihúznia az EPC-t az identitásválságból, jövő tavasszal új főszereplőként profilozhatja magát. Ellenkező esetben az EPC tavaszi csúcstalálkozója lehet az utolsó „nagy” találkozás.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Makro / Külgazdaság Felpattant a kínai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:55
A kínai feldolgozóipar teljesítménye váratlanul nőtt novemberben az elemzők által várt enyhe csökkenés helyett - derült ki a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet pénteken publikált legfrissebb kimutatásából.
Makro / Külgazdaság A nap képe: zsebre tett kézzel üdvözölte a brit király Novák Katalint Dubajban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:55
Zsebre dugott kézzel jattolni egy nővel egy hivatalos eseményen, hát ez nem túl szép látvány.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG