4p
Az űrhajózásban már egy ideje látjuk, hogy amivel az állam nem bír, illetve roppant költséges neki, azt a vállalkozó szellemű milliárdosok megpróbálják: továbbfejleszteni az elakadt tudományt. Van még egy iparág, ahol eddig csak államok, sőt államközösségek próbálkoztak, mérsékelt eredménnyel: a fúziós energia.

A magánkezdeményezés sikere

Az űrhajózás tudománya az űrsiklók leállításával visszaesett: túl drága és bonyolult dolog ahhoz, hogy még olyan gazdag államok is, mint az USA, további pénzeket öljenek bele. Sebaj, megjelent a magántőke. Az Amazon főnök Jeff Bezos, a teslás Elon Musk, és a Virgin-birodalom tulajdonosa, Richard Branson belevágtak az iparágba, és lelkesen fejlesztik a rakétákat, űrrepülőket.

Van azonban még egy iparág, ahol elméletileg óriásik a lehetőségek, a gyakorlatban azonban sokkal nehezebb eljutni a megoldáshoz, és eddig csak államok, sőt sok ország által finanszírozott közös kutatások voltak az ügyben: a fúziós energia. Próbáljuk leutánozni a Napot: hidrogénatomok fúziójából héliumot és rengeteg energiát nyerni. Ráadásul, szemben a maghasadással (a jelenlegi atomenergia erre épül), nem keletkezik sugárzó hulladék.

Harc a fizikával

Igen ám, de roppant nehéz elindítani a fúziót, óriási energia befektetés kell hozzá. És ha ez véletlen sikerült is, még problémásabb a fenntartása. Évtizedek óta folynak a kísérletek, és eddig nem sikerült tartósan több energiát kinyerni a dologból, mint amit bele kellett fektetni.

A dolog azért ha lassan is, de halad, dél-Franciaországban építenek egy reaktort sok ország finanszírozásával, amely elméletileg a betáplált energia 10-szeresét fogja kibocsátani. Az építés azonban nehézkes: máris óriási a költségtúllépés az eredeti tervekhez képest, és több éves elmaradásban van a program. Az első kísérletek talán 2025-ben indulhatnak.

Kisebbek, de rugalmasabbak

A lelkes milliárdos vállalkozók gondoltak egyet, mondván, ha az űrhajózásban is rugalmasabban tudnak fejleszteni, miért ne próbálhatnák meg a fúziós energia iparágat is. Az egyikük az amazonos Jeff Bezos, a másikuk a Microsoft alapító Paul Allen, a harmadik lelkes versenyző Peter Thiel, a PayPal egyik alapítója. Bezos létrehozta a General Fusion nevű céget, és abból indul ki, hogy a kisebb, rugalmas vállalkozások képesek olcsóbb és gyorsabb megoldást találni, mint a kormányok által finanszírozott, sokszor bürokratikusan működő monstrumok.

Kísérleti fúziós reaktor. Forrás: Wikimedia commons

A feladat ugyan igen nehéz, de siker esetén az elérhető haszon szinte korlátlan. Ha egy nem túl drágán megépíthető és üzemeltethető reaktort lehetne létrehozni, az egy csapásra véget vetne az eddigi atomenergiának és az olaj-, szén-, és gázégetésnek. A megújulókkal, a szél-, és napenergiával együtt megoldódna a világ energiaproblémája, mégpedig érdemi környezetkárosodás nélkül.

Nehéz feladat

Mindez a vállalkozó szellemű embereknek nagy hajtóerő, akkor is, ha a feladat elképesztően nehéz, és nem látni, mikor lesz meg az eredmény. De ők azok, akik megtehetik azt, hogy a más vállalkozásaik részét befektetik ilyen bizonytalan megtérülésű dologba.

Nem könnyű ugyanis ezekhez a vállalkozásokhoz kockázati tőkét is bevonni: a kockázati tőke úgy számol, hogy egy befektetése legfeljebb 10 év alatt térüljön meg. Persze pont attól kockázati a neve ennek a fajta befektetésnek, mert ők hajlandók a nagy kockázatú, bizonytalan megtérülésű induló vagy épp felfejlődő vállalkozásokba beszállni, főleg, ha egy ilyen vállalkozás a lehetséges megtérülés és profit mellett más előnnyel is jár, például jó híre lesz azáltal, hogy környezetbarát vállalkozást finanszíroz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG