<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az űrhajózásban már egy ideje látjuk, hogy amivel az állam nem bír, illetve roppant költséges neki, azt a vállalkozó szellemű milliárdosok megpróbálják: továbbfejleszteni az elakadt tudományt. Van még egy iparág, ahol eddig csak államok, sőt államközösségek próbálkoztak, mérsékelt eredménnyel: a fúziós energia.

A magánkezdeményezés sikere

Az űrhajózás tudománya az űrsiklók leállításával visszaesett: túl drága és bonyolult dolog ahhoz, hogy még olyan gazdag államok is, mint az USA, további pénzeket öljenek bele. Sebaj, megjelent a magántőke. Az Amazon főnök Jeff Bezos, a teslás Elon Musk, és a Virgin-birodalom tulajdonosa, Richard Branson belevágtak az iparágba, és lelkesen fejlesztik a rakétákat, űrrepülőket.

Van azonban még egy iparág, ahol elméletileg óriásik a lehetőségek, a gyakorlatban azonban sokkal nehezebb eljutni a megoldáshoz, és eddig csak államok, sőt sok ország által finanszírozott közös kutatások voltak az ügyben: a fúziós energia. Próbáljuk leutánozni a Napot: hidrogénatomok fúziójából héliumot és rengeteg energiát nyerni. Ráadásul, szemben a maghasadással (a jelenlegi atomenergia erre épül), nem keletkezik sugárzó hulladék.

Harc a fizikával

Igen ám, de roppant nehéz elindítani a fúziót, óriási energia befektetés kell hozzá. És ha ez véletlen sikerült is, még problémásabb a fenntartása. Évtizedek óta folynak a kísérletek, és eddig nem sikerült tartósan több energiát kinyerni a dologból, mint amit bele kellett fektetni.

A dolog azért ha lassan is, de halad, dél-Franciaországban építenek egy reaktort sok ország finanszírozásával, amely elméletileg a betáplált energia 10-szeresét fogja kibocsátani. Az építés azonban nehézkes: máris óriási a költségtúllépés az eredeti tervekhez képest, és több éves elmaradásban van a program. Az első kísérletek talán 2025-ben indulhatnak.

hirdetés

Kisebbek, de rugalmasabbak

A lelkes milliárdos vállalkozók gondoltak egyet, mondván, ha az űrhajózásban is rugalmasabban tudnak fejleszteni, miért ne próbálhatnák meg a fúziós energia iparágat is. Az egyikük az amazonos Jeff Bezos, a másikuk a Microsoft alapító Paul Allen, a harmadik lelkes versenyző Peter Thiel, a PayPal egyik alapítója. Bezos létrehozta a General Fusion nevű céget, és abból indul ki, hogy a kisebb, rugalmas vállalkozások képesek olcsóbb és gyorsabb megoldást találni, mint a kormányok által finanszírozott, sokszor bürokratikusan működő monstrumok.

Kísérleti fúziós reaktor. Forrás: Wikimedia commons

A feladat ugyan igen nehéz, de siker esetén az elérhető haszon szinte korlátlan. Ha egy nem túl drágán megépíthető és üzemeltethető reaktort lehetne létrehozni, az egy csapásra véget vetne az eddigi atomenergiának és az olaj-, szén-, és gázégetésnek. A megújulókkal, a szél-, és napenergiával együtt megoldódna a világ energiaproblémája, mégpedig érdemi környezetkárosodás nélkül.

Nehéz feladat

Mindez a vállalkozó szellemű embereknek nagy hajtóerő, akkor is, ha a feladat elképesztően nehéz, és nem látni, mikor lesz meg az eredmény. De ők azok, akik megtehetik azt, hogy a más vállalkozásaik részét befektetik ilyen bizonytalan megtérülésű dologba.

Nem könnyű ugyanis ezekhez a vállalkozásokhoz kockázati tőkét is bevonni: a kockázati tőke úgy számol, hogy egy befektetése legfeljebb 10 év alatt térüljön meg. Persze pont attól kockázati a neve ennek a fajta befektetésnek, mert ők hajlandók a nagy kockázatú, bizonytalan megtérülésű induló vagy épp felfejlődő vállalkozásokba beszállni, főleg, ha egy ilyen vállalkozás a lehetséges megtérülés és profit mellett más előnnyel is jár, például jó híre lesz azáltal, hogy környezetbarát vállalkozást finanszíroz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló