TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csökkenteni kell az uniós támogatásokat azoknál az országoknál, amelyek megsértik az uniós jogot – javasolta a német Zöldek vezetője a párt kongresszusán. Annelena Baerbock Magyarországot is felsorolta a megbüntetendő országok között. A baloldali ökopárt jelentősen megerősödött Németországban, és komoly esélye van arra, hogy tagja legyen egy esetleges új kormánynak.
Van oka ünnepelni: Annalena Baerbock a Zöldek kongresszusán Lipcsében EPA/FILIP SINGER

A német Zöldek meg akarják nyirbálni az EU-jogot megsértő országoknak járó uniós támogatásokat, derült ki a párt Lipcsében megrendezett kongresszusán pénteken.

Nem fognak alkudozni

„A közös uniós jog nem lehet alku tárgya, sem Budapesten, sem Varsóban, sem Bécsben” – jelentette ki nyitóbeszédében Annalena Baerbock, a párt elnöke. „A következményeket éreztetni kell, pénz tekintetében is.”

Ezzel párhuzamosan arról is beszélt, hogy határozottan fel kell lépni a jobboldali populizmus ellen. „Ez az Európa mély válságban van. Ezt látjuk a Brexit esetében, ezt látjuk mindenhol, ahol szélsőjobboldaliak és jobboldali populisták kerülnek hatalomra, és mindenekelőtt ezt jelzi a kormányok cselekvésképtelensége is. Csak a status quóra törekednek ahelyett, hogy változtatni akarnának.”

Több pénzt Brüsszelnek

Hozzátette: a Zöldeknek fel kell vállalniuk a felelősséget, és helyre kell állítaniuk „az európai házat” a környezetvédelmet, a demokráciát és a szociális felelősséget szem előtt tartva.    

Baerbock szerint az Európai Unió megerősítése érdekében Németországnak az eddiginél több pénzt kell átutalnia az EU kasszájába. „Több Európára van szükségünk, és ezt nem adják ingyen.” Különösen fontosnak nevezte a pénzpiacok megzabolázását, szerinte ugyanis azok „féktelensége” okozta az elmúlt évek minden problémáját.   

Elosztanák a menekülteket

A menekültpolitikában összefogásra szólította fel azokat a tagállamokat, amelyek meg akarják reformálni az európai rendszert. Hozzátette: legális utakat kell nyitni a menekültek előtt, regisztrálni kell őket az EU határán, és fair módon kell elosztani őket az uniós tagállamok között.

A kongresszuson csúcsjelöltet választanak a jövő tavaszi európai parlamenti választásra, és elfogadják a párt választási programját.

A második legnépszerűbb párt

A Zöldek jelentősen megerősödtek Németországban: a bajorországi és a hesseni tartományi választásokon a szavazatok 17,5  illetve 19,8 százalékát kapták, és ezzel mintegy megduplázták támogatottságukat 2013-hoz képest. Országosan húsz százalék környékén állnak, és ezzel már a második legerősebb politikai erőnek számítanak a CDU/CSU szövetség után.

Mivel számos jel utal arra, hogy a jelenlegi, a CDU/CSU és a szocdemek alkotta kormány belátható időn belül megbukik (Angela Merkel kancellár nemrég bejelentette fokozatos visszavonulását), a Zöldek könnyen hatalomra kerülhetnek. A Süddeutsche Zeitung szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a CDU/CSU velük és a liberális FDP-vel lép majd szövetségre - a pártszínek alapján ez lenne az úgynevezett Jamaika-koalíció.

Nem sok jóra számíthat Orbán

Bár ilyen kabinetre még nem volt példa, a jobboldali pártszövetség a liberálisokkal már alkotott közös kormányt 2009 és 2013 között szövetségi szinten, a CDU pedig tartományi szinten (például Hessenben) már kormányzott együtt a Zöldekkel is.

Egy zöld német kormány várhatóan jóval keményebb lenne Magyarországgal szemben, mint a jelenlegi kancellár, aki a nézetkülönbségek ellenére is kereste a párbeszédet az általa olykor „kedves Viktorként” emlegetett magyar kormányfővel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél