3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csökkenteni kell az uniós támogatásokat azoknál az országoknál, amelyek megsértik az uniós jogot – javasolta a német Zöldek vezetője a párt kongresszusán. Annelena Baerbock Magyarországot is felsorolta a megbüntetendő országok között. A baloldali ökopárt jelentősen megerősödött Németországban, és komoly esélye van arra, hogy tagja legyen egy esetleges új kormánynak.
Van oka ünnepelni: Annalena Baerbock a Zöldek kongresszusán Lipcsében EPA/FILIP SINGER

A német Zöldek meg akarják nyirbálni az EU-jogot megsértő országoknak járó uniós támogatásokat, derült ki a párt Lipcsében megrendezett kongresszusán pénteken.

Nem fognak alkudozni

„A közös uniós jog nem lehet alku tárgya, sem Budapesten, sem Varsóban, sem Bécsben” – jelentette ki nyitóbeszédében Annalena Baerbock, a párt elnöke. „A következményeket éreztetni kell, pénz tekintetében is.”

Ezzel párhuzamosan arról is beszélt, hogy határozottan fel kell lépni a jobboldali populizmus ellen. „Ez az Európa mély válságban van. Ezt látjuk a Brexit esetében, ezt látjuk mindenhol, ahol szélsőjobboldaliak és jobboldali populisták kerülnek hatalomra, és mindenekelőtt ezt jelzi a kormányok cselekvésképtelensége is. Csak a status quóra törekednek ahelyett, hogy változtatni akarnának.”

Több pénzt Brüsszelnek

Hozzátette: a Zöldeknek fel kell vállalniuk a felelősséget, és helyre kell állítaniuk „az európai házat” a környezetvédelmet, a demokráciát és a szociális felelősséget szem előtt tartva.    

Baerbock szerint az Európai Unió megerősítése érdekében Németországnak az eddiginél több pénzt kell átutalnia az EU kasszájába. „Több Európára van szükségünk, és ezt nem adják ingyen.” Különösen fontosnak nevezte a pénzpiacok megzabolázását, szerinte ugyanis azok „féktelensége” okozta az elmúlt évek minden problémáját.   

Elosztanák a menekülteket

A menekültpolitikában összefogásra szólította fel azokat a tagállamokat, amelyek meg akarják reformálni az európai rendszert. Hozzátette: legális utakat kell nyitni a menekültek előtt, regisztrálni kell őket az EU határán, és fair módon kell elosztani őket az uniós tagállamok között.

A kongresszuson csúcsjelöltet választanak a jövő tavaszi európai parlamenti választásra, és elfogadják a párt választási programját.

A második legnépszerűbb párt

A Zöldek jelentősen megerősödtek Németországban: a bajorországi és a hesseni tartományi választásokon a szavazatok 17,5  illetve 19,8 százalékát kapták, és ezzel mintegy megduplázták támogatottságukat 2013-hoz képest. Országosan húsz százalék környékén állnak, és ezzel már a második legerősebb politikai erőnek számítanak a CDU/CSU szövetség után.

Mivel számos jel utal arra, hogy a jelenlegi, a CDU/CSU és a szocdemek alkotta kormány belátható időn belül megbukik (Angela Merkel kancellár nemrég bejelentette fokozatos visszavonulását), a Zöldek könnyen hatalomra kerülhetnek. A Süddeutsche Zeitung szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a CDU/CSU velük és a liberális FDP-vel lép majd szövetségre - a pártszínek alapján ez lenne az úgynevezett Jamaika-koalíció.

Nem sok jóra számíthat Orbán

Bár ilyen kabinetre még nem volt példa, a jobboldali pártszövetség a liberálisokkal már alkotott közös kormányt 2009 és 2013 között szövetségi szinten, a CDU pedig tartományi szinten (például Hessenben) már kormányzott együtt a Zöldekkel is.

Egy zöld német kormány várhatóan jóval keményebb lenne Magyarországgal szemben, mint a jelenlegi kancellár, aki a nézetkülönbségek ellenére is kereste a párbeszédet az általa olykor „kedves Viktorként” emlegetett magyar kormányfővel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG