4p

A NATO-tag Románia légterének lehetséges megsértéséről számolt be a szomszédos ukrajnai infrastruktúra elleni orosz dróntámadások során. Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb fejleményei.

  • Az orosz védelmi minisztérium szerint több tucat ukrán drón támadt meg három orosz régiót az éjszaka folyamán. Állítólag 31 pilóta nélküli repülőgépet lőttek le, amit „terrortámadásnak” minősítettek.
  • Egy ukrán dróntámadás szombaton a dél-oroszországi Brjanszk régióban megsebesített egy embert, és megrongált egy adminisztratív épület ablakait és tetejét – közölte a régió kormányzója. Alexander Bogomaz a Telegramon elmondta, hogy az eset Trubcsevszk városában történt. Korábban azt közölte, hogy a régióban egy falut ágyúztak le az ukrán erők, és három ház megrongálódott.
  • Ukrajna 20 megállapodást és memorandumot írt alá külföldi partnereivel drónok gyártásáról, valamint páncélozott járművek és lőszerek javításáról, valamint gyártásáról az első nemzetközi védelmi iparági fórumon, amelyet Kijev nemzetközi gyártókkal szervezett meg. Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna a védelmi iparát "nagy katonai központtá" akarja alakítani, és bejelentette a Védelmi Ipari Szövetség létrehozását is.
  • A NATO-tag Románia légterének lehetséges megsértéséről számolt be a szomszédos ukrajnai infrastruktúra elleni orosz dróntámadások során. „Miután a román határ közelében ukrán terület felé tartó dróncsoportokat észleltek” – riasztották Tulcea és Galati települések lakosait – áll a védelmi minisztérium szombati közleményében. "A radaros megfigyelőrendszer … jelezte a nemzeti légtérbe való esetleges jogosulatlan belépést." A minisztérium közölte, hogy a jelek szerint eddig egyetlen tárgy sem esett Románia területére, de a keresést tovább folytatják.

Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét fogadja Volodimir Zelenszkij Kijevben 2023. október elsején. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét fogadja Volodimir Zelenszkij Kijevben 2023. október elsején. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

  • Hatalmas tűz ütött ki szombaton egy olajvezetéknél a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk régióban, kilenc ember megsérült, közülük öt életveszélyes – közölték a hatóságok. A Strymba falu közelében kitört tűz 100 négyzetméteren okozott olajszennyezést, mielőtt eloltották volna. A közösségi médiában megosztott felvételek szerint vastag fekete füstfelhők gomolyognak a falu felett. A régió kormányzója, Szvitlana Oniscsuk elmondta, hogy két gyermek és három felnőtt állapota válságos, számos égési sérüléssel.
  • Az Egyesült Királyság új védelmi minisztere azt mondta, hogy először tárgyalt a hadsereg vezetőivel arról, hogy brit csapatokat telepítsen Ukrajnán belül egy kiképzési programra. Grant Shapps, aki ezen a héten Kijevben tárgyalt Zelenszkijjel, azt mondta, hogy a megvitatás alatt álló javaslat csökkentené az Egyesült Királyság és más NATO-tagországok támaszpontjaitól való függést.
  • Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely szeptember 30-át az „Újraegyesítés napjává” nyilvánítja, megemlékezve az ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsija és Herszon régiók illegális annektálásáról. Az orosz elnök egy videóbeszédében azt mondta, hogy egy évvel ezelőtti „csatlakozásuk” az Orosz Föderációhoz „meghatározó, valóban történelmi és életet megváltoztató esemény volt”. „A győzelem a miénk lesz. És még több új régió lesz Oroszországon belül” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke.
  • Iráni kamikaze drónokat lőtt le az ukrán légierő péntek éjjel – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. A légvédelemmel összefüggésben az ukrán erők 30 Shahed drónt semmisítettek meg Odessza, Mikolajiv és Vinnicja régiókban.
  • Oroszország kubaiakat toboroz az ukrajnai harcra. A havannai kormány, Oroszország régóta szövetségese, amely azt állítja, hogy „nem része” a háborúnak, a múlt hónapban 17 embert tartóztatott le egy embercsempész-gyűrűvel kapcsolatban, amely a kubaiakat Moszkváért való harcra csábította. A Reuters vizsgálata azonban olyan újoncokat talált, akik önkéntesként Oroszországba mennek a katonasághoz, miután egy toborzótól a közösségi médiában megjelentek.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Makro / Külgazdaság Odavágott Ficónak a szlovák államfő
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:06
A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.
Makro / Külgazdaság Sár, vér, robbanó drónok... és biciklik - nézze meg egyben az elmúlt napok legérdekesebb és legborzalmasabb háborús videóit
Litván Dániel | 2023. december 8. 14:55
Folyamatosan születnek a felvételek az ukrajnai frontokon és a frontoktól távolabb is, kiválogattuk az elmúlt napok leginkább figyelemreméltó képsorait közülük.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG